Σε πρκλ φίλε μου, μάθε διαστηματάκι απ’ τον άρχοντα

Σε πρκλ φίλε μου, μάθε διαστηματάκι απ’ τον άρχοντα
Ο Σταμάτης Κριμιζής eurokinissi

Ο υπερεκτιμημένος Κριμιζής -κατασκεύασμα των media- θέλει να μιλάει για το διάστημα χωρίς να είναι καν μηχανικός…

Σε ποδοσφαιρικούς όρους, ο Σταμάτης Κριμιζής δεν έβγαλε παρέλαση στη θέση του επικεφαλής του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού. Δεν τον έφαγαν τα κυκλώματα, προτίμησε να παραιτηθεί για λόγους που σχετίζονται με το αξιακό του σύστημα και καθώς δεν φοβάται τον “πατερούλη” άφησε και υπόνοιες για διαφθορά. Θα δεχόμουνα ως επιχείρημα ακόμη και το ότι “δεν ταιριάζαν τα χνότα τους” αλλά το να ειρωνεύεται ο Υπουργός Ψηφιακής πολιτικής τον διακεκριμένο επιστήμονα, μοιάζει σαν να ασκεί κριτική ο Αλέφαντος στον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Τους σέβομαι αμφοτέρους αλλά η σύγκριση είναι άδικη για τον Αλέφα.

Δεν είμαι βέβαια σε θέση να γνωρίζω αν όντως υπάρχει “συντονισμένη εθνική στρατηγική στον τομέα του διαστήματος”. Αν όμως υπάρχει, ο Κριμιζής μου μοιάζει πιο ειδικός για να την αξιολογήσει. Όχι σε έναν μήνα αλλά σε μερικά λεπτά. Στην πραγματικότητα πάντως, ο διαστημικός επιστήμονας δεν άσκησε κριτική για τη διαστημική στρατηγική της χώρας (που οι κακεντρεχείς λένε ότι δεν υπάρχει) αλλά για μια απόπειρα να μετατραπεί ο νεοσύστατος οργανισμός σε “γραφειοκρατικό μόρφωμα που θα εξυπηρετεί κομματικές και πολιτικές ανάγκες, εκθέτοντας τη χώρα διεθνώς”. Σε αυτό του απάντησε ο Ν. Παππάς αναρωτώμενος πότε πρόλαβε να τα διαπιστώσει όλ’ αυτά.

Ο Κριμιζής αναφέρθηκε βεβαίως και στην απόπειρα να “καπελωθεί” από τον Γενικό γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείων, ονόματι Βασίλη Μαγκλάρα, έναν άνθρωπο χωρίς καμία εμπειρία στον τομέα του διαστήματος αλλά με μεγάλη πείρα σε προβεβλημένες θέσεις κατά την τελευταία τριετία. Σ’ αυτό δεν απάντησε ο κος. Παππάς.

Αντ’ αυτού απάντησε ο διάδοχος του Κριμιζή, ο Χριστόδουλος Πρωτοπαππάς. Ένα έμπειρο στέλεχος της αγοράς των ψηφιακών υπηρεσιών που στις αρχές της δεκαετίας του 1990 “σύνδεσε” την Κύπρο με το Internet παρανομώντας (αφού αψήφησε το μονοπώλιο της Cyta, η οποία είχε και την αρμοδιότητα της ρύθμισης της αγοράς) και έχοντας στο πλευρό του τον Αρχιεπίσκοπο. Ο κος. Πρωτοπαππάς είναι γνωστός και στην Ελληνική Κυβέρνηση καθώς για χρόνια διοικούσε την Hellas Sat, την εταιρεία που έδωσε τη δυνατότητα στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να περηφανεύεται ότι  εκτόξευσε τον ομώνυμο δορυφόρο εξασφαλίζοντας τη θέση της Ελλάδας στο διάστημα. Το γεγονός ότι ο δορυφόρος ήταν αραβικών συμφερόντων είναι μια μικρή λεπτομέρεια.

Ο κος. Πρωτοπαππάς λοιπόν ήγειρε ενστάσεις κατά του Κριμιζή λέγοντας ότι: «Ο κ. Κριμιζής είναι αστροφυσικός. Το διάστημα τα τελευταία χρόνια είναι κυρίως υπόθεση Μηχανικών». « Υπάρχουν και άλλοι Έλληνες επιστήμονες στο εξωτερικό” συνέχισε. “Απλώς εσείς στα media τον προβάλλετε περισσότερο από όλους» Υποθέτω ότι ο κος Πρωτοπαππάς θα είχε ενστάσεις ακόμη και για τον Ητα-Βήτα, ξέρετε αυτόν τον εξωγήινο στα Μίκυ Μάους που τρώει ναφθαλίνες. Ως γνωστόν ο Ήτα-Βήτα δεν ήταν μηχανικός και οι γνώσεις του για το διάστημα (απ όπου θεωρητικά προέρχεται) είναι μόνο εμπειρικές και δεν αρκούν. Για την ιστορία και μόνο  να πούμε ότι το 1999 η Διεθνής Αστρονομική Ένωση θέλοντας να τον τιμήσει για την προσφορά του στον τομέα του διαστήματος έδωσε το όνομά του σε έναν αστεροειδή που πλέον ονομάζεται 8323 Κριμιζής.

Ο κύριος Παππάς είχε κάνει λάθος εξαρχής με την επιλογή Κριμιζή. Τον επέλεξε ως “άριστο” καταδικάζοντάς τον σε αποτυχία απέναντι σε έναν σύστημα που μισεί την αριστεία. Εδώ που τα λέμε ο Κριμιζής ήταν overqualified (με περισσότερα προσόντα από τα απαιτούμενα) για τη θέση του επικεφαλής της ΕΛΔΟ.

Διότι τι θέλει ο Έλληνας από το διάστημα; Μήπως να πρωτοπορήσει και να ανοίξει νέους δρόμους στη διαστημική εξερεύνηση; Μπα. Εδώ δεν μπορούμε να φέρουμε βόλτα τις γήινες υποχρεώσεις μας. Δεν μπορούμε να κλείσουμε τις μπάρες στο μετρό και να κάνουμε το εξοικονομώ κατ’ οίκον να λειτουργήσει, θα πάμε βόλτες στον Άρη; Έναν Οργανισμό για να  διορίσουμε μερικούς πελάτες θέλουμε και μια θέση στα διεθνή φόρα για το διάστημα. όχι για να παίρνουμε μυρωδιά τις εξελίξεις αλλά για να πουλάνε μούρη μερικά στελέχη. Θέλουμε βεβαίως και τον έλεγχο των κονδυλίων που κατευθύνονται στη διαστημική έρευνα. Αυτά κατήγγειλε ο Κριμιζής αλλά αντί να διδαχθούμε από έναν σοφό άνθρωπο, κάνουμε αυτό που γνωρίζουμε καλύτερα. Τον λοιδορούμε και επιχειρούμε να τον απαξιώσουμε. Το μόνο που καταφέρνουμε είναι να γινόμαστε περίγελος και εκτός του δικού μας Γαλαξία…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα