Σύντροφοι χάσαμε, ο καπιταλισμός σαγήνευσε και τους πιο ακραίους αντιμνημονιακούς

εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και των παραγωγικών φορέων της πόλης για τον ετήσιο Αγιασμό και την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στo Μέγαρο του Ε.Β.Ε.Π. την Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2016.
(EUROKINISSI)
εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και των παραγωγικών φορέων της πόλης για τον ετήσιο Αγιασμό και την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στo Μέγαρο του Ε.Β.Ε.Π. την Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2016. (EUROKINISSI) EUROKINISSI

Το κλείσιμο εξπρές της αξιολόγησης αποτελεί σημαντική πρόοδο για τη χώρα αλλά και την συγκυβέρνηση που ονειρεύονταν νταούλια και ζουρνάδες…

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ του 2017 δεν μοιάζει σε τίποτε με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ του 2015. Ξέρω ότι για πολλούς είναι εξαιρετικά εκνευριστικό το να ακούει τους συριζαίους βουλευτές να υποστηρίζουν όσα μέχρι πρότινος ξόρκιζαν, αλλά τελικά σημασία έχει το αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα είναι ότι η τεχνική αξιολόγηση έκλεισε χωρίς κωλυσιεργίες και πισωγυρίσματα.

Ίσως αυτή η μεταστροφή να μην εκφράζει τους πάντες στα δύο κόμματα της συμπολίτευσης. Μαθημένοι στην καφενειακή κριτική, υπάρχουν πολιτευτές που ασφυκτιούν καθώς δεν μπορούν να καταγγείλουν τους δανειστές και τα κοράκια των αγορών. Όπως ο πρώην Υπουργός Δρίτσας που δήλωνε σήμερα το πρωί σε τηλε-παράθυρο ότι θα πήγαινε σε διαμαρτυρία κατά των πλειστηριασμών. Η ο επίσης πρώην υπουργός Μάρδας που εγκαλεί τη Νέα Δημοκρατία γιατί δεν ξεκίνησε νωρίτερα τους πλειστηριασμούς.

Σημασία βέβαια δεν έχουν οι αντιδράσεις αμετανόητων αντιδραστικών αλλά η κεντρική πολιτική γραμμή ή για να είναι πιο σαφές, η γραμμή που ακολουθεί ο Τσακαλώτος. Η συμφωνία δρομολογεί τις πολιτικές που θα ακολουθήσει όλη η Κυβέρνηση και ουδείς φαίνεται ικανός να την δυναμιτίσει. Απλώς, οι πρώην αντιμνημονιακοί σύντροφοι λένε και καμιά κουβέντα παραπάνω, για να υπενθυμίσουν το αγωνιστικό τους προφίλ και να μη νομίσουν οι ψηφοφόροι ότι “το γύρισαν”. Άλλωστε πολλοί απ’ αυτούς δεν μπορούν να αρθρώσουν λέξη χωρίς τον παραδοσιακό καταγγελτικό λόγο της ελληνικής αριστεράς. Δεν έχουν κάτι σοβαρό να πουν.

Η στάση των “ολίγον αντιδραστικών” δεν έχει φυσικά καμία επίπτωση στη συμφωνία ή στις εξελίξεις που την συνοδεύουν. Το προϊόν τους είναι για εσωτερική κατανάλωση. Η ίδια όμως η γρήγορη συμφωνία και η μεγάλη προθυμία της κυβέρνησης για συνεργασία με όσους στο παρελθόν κατήγγειλε, έχει σημαντικές επιπτώσεις. Η νέα συμπεριφορά των πρώην αντιμνημονιακών είναι καλοδεχούμενη από τις αγορές και έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τη χώρα στο δρόμο προς την κανονικότητα.

Θυμηθείτε απλώς τι συνέβη όλες τις προηγούμενες φορές που η Κυβέρνηση έκανε αντιμνημονιακή γυμναστική. Η αγορά “πάγωνε” και οι οικονομολόγοι μετρούσαν το επιπλέον κόστος που θα σήκωναν στις πλάτες τους οι Έλληνες για να δοκιμάζουν αμφιβόλου σοβαρότητας συνταγές διάφοροι μαθητευόμενοι μάγοι.

Υπάρχει βέβαια και η ανάποδη ανάγνωση. Φανταστείτε πόσο διαφορετική θα ήταν η χώρα αν η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είχε εξαρχής αποδεχθεί τον δρόμο που τελικά ακολούθησε. Πιθανότατα ήδη θα είχαμε βγει από τα μνημόνια και ο Τσίπρας θα πανηγύριζε για την επιτυχή διαχείριση. Αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν και δεν υπάρχει τρόπος να αλλάξουν ετεροχρονισμένα. Το βασικό είναι ότι έστω και αργά παραδέχτηκαν ότι δεν υπάρχει καμία άλλη διέξοδος και η παραδοχή του λάθους είναι τεράστια απόφαση για τους Έλληνες αριστερούς που διδάχτηκαν και έζησαν όλη τους τη ζωή με το δόγμα ότι δεν πρέπει ποτέ να παραδέχονται το λάθος τους.

Μη νομίσει κανείς ότι με το κλείσιμο της τεχνικής αξιολόγησης ξεμπερδέψαμε και πάμε ολοταχώς να σαρώσουμε το παραδάκι από τις αγορές. Ο επόμενος μήνας θα είναι δύσκολος και πολιτικά εφιαλτικός για την Κυβέρνηση. Όχι μόνο γιατί θα έχει να αντιμετωπίσει τους άλλοτε σκληροτράχηλους συνδικαλιστές και τις συντεχνίες που θα αντιδρούν σε όλους και σε όλα (μέχρι και για την κατάργηση της μούντζας άκουσα αντιδράσεις) αλλά κυρίως γιατί στο εσωτερικό της οι καθ’ έξιν αντιδραστικοί θα ξεσπαθώσουν. Δύσκολοι θα είναι και οι επόμενοι μήνες μέχρι το πέρας του προγράμματος αλλά και τα επόμενα χρόνια. Όμως μοιάζει να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση με πολύ περισσότερο ρεαλισμό.

Πρόκειται ωστόσο για την πρώτη φορά που μέσα σε 5 ημέρες υπήρξε συμφωνία με τους δανειστές. Χωρίς κόκκινες -πρόχειρα βαμμένες- γραμμές και χωρίς ακοστολόγητες αρλούμπες. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ χρειάστηκαν τρία χρόνια για να μετατραπούν σε θερμούς υποστηρικτές των μνημονιακών πολιτικών. Έχουν πολλά ακόμη να κάνουν για να θεωρηθούν ρεαλιστές. Όπως το να μην διώχνουν σαν σκιάχτρα τους επενδυτές. Όμως πρόκειται για μια πρωτοφανή πρόοδο. Όχι μόνο γιατί η χώρα κάπως (έστω και κουτσά στραβά) προχωρά προς την κανονικότητα αλλά κυρίως γιατί όλοι ελπίζουμε ότι δεν θα ξανακούσουμε ποτέ τις αρλούμπες της πρώτης φοράς αριστεράς. Η Δεύτερη φορά είναι εντελώς διαφορετική. Σύντροφοι χάσαμε, ο καπιταλισμός σαγήνευσε ακόμη και τους πλέον αντιμνημονιακούς…

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 24/7 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos)

ADVERTISING

SHARE: