Τα μέτρα είναι σκληρά και 'φιλελέ'. Έχετε άλλη πρόταση;

ΑΘΗΝΑ-Η ΤΡΟΙΚΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ// ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Η ΝΤΕΛΙΑ ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ.(Eurokinissi-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
ΑΘΗΝΑ-Η ΤΡΟΙΚΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ// ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Η ΝΤΕΛΙΑ ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ.(Eurokinissi-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) EUROKINISSI

Και τα μισά να κάνουν απ’ όσα συμφώνησαν η χώρα θα είναι σύντομα σε καλύτερο δρόμο

Η συμφωνία μοιάζει να οδεύει προς κλείσιμο αλλά κανείς δεν την επικροτεί. Ούτε η συγκυβέρνηση ούτε η αντιπολίτευση. Όλοι έχουν ενστάσεις αλλά όχι ξεκάθαρες προτάσεις για το τι πρέπει να συμβεί, ώστε η χώρα να πάψει να αποτελεί τον παρία της Ευρώπης.

Πρωτίστως η ίδια η Κυβέρνηση. Με το ύφος της αποπλανημένης κορασίδας, σκούζει κατά των μέτρων που συμφώνησε καθώς διαφωνεί -λέει- ιδεολογικά. Θα υπάρξει άπλετος χρόνος για να μας εξηγήσει ποιος ήταν ο λόγος που καταπάτησε εν συνόλω την ιδεολογία της. Θα ήταν ωστόσο χρήσιμο να μας εξηγήσει επιτέλους ποια ήταν η δική της πρόταση και γιατί δεν την ακολούθησε. Δύο χρόνια και μερικούς μήνες μετά την εκλογή της “αριστερής” κυβέρνησης, το μόνο ολοκληρωμένο σχέδιο που ακούσαμε ήταν αυτό που περιελάμβανε τσαμπουκάδες, νομισματοκοπεία, Πούτιν και νταούλια.

Όταν οι “σύντροφοι” διαπίστωσαν ότι κανείς δεν τους δίνει λεφτά για να πουλάν αριστεριλίκι, έβαλαν την ουρά στα σκέλια και εφάρμοσαν -αναποτελεσματικά- σκληρές φιλελεύθερες πολιτικές. Πολιτικές τις οποίες συνέχισαν να υβρίζουν αλλά όταν απεδείχθησαν εξαιρετικά αποτελεσματικές, οι “σύντροφοι” πανηγύρισαν για το αποτέλεσμά τους. Όπως δηλαδή συνέβη με το τερατώδες πρωτογενές πλεόνασμα ή τις αποκρατικοποιήσεις.

Την αντιπολίτευση δεν “την παίρνει” να πουλήσει αριστεριλίκι. Εστιάζει στην αναποτελεσματικότητα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που βυθίζουν -καθώς λένε- τη χώρα στο βούρκο της ανυποληψίας. Ίσως να έχουν και δίκιο αλλά κανείς δεν τους ακούει. Πολλοί από τους σημερινούς συντελεστές της αντιπολίτευσης (όχι μόνον της αξιωματικής) ήταν εξίσου αναποτελεσματικοί όταν βρίσκονταν στην εξουσία. ίσως και περισσότερο αναποτελεσματικοί. Τότε είχαν την δικαιολογία ότι η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργούσε ασφυκτικό κλίμα στα πεζοδρόμια. Είναι αλήθεια αλλά δεν υπάρχει κανένας νόμος που να απαγορεύει σε μια κυρίαρχη κυβέρνηση να ασκεί πολιτικές που επιλέγει, επειδή δεν τις θέλει το πεζοδρόμιο.

Πουλάει όμως ένα είδος συμπόνιας προς τους φτωχούς συνανθρώπους μας. Εκφράζει τη θλίψη της για το γεγονός ότι μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημα και κόβονται έως τρεις συντάξεις από τη συμφωνία. Δυσκολεύεται όμως να εξηγήσει επίσης τι πρέπει να συμβεί σε ένα χρεοκοπημένο κράτος που δυσκολεύεται να τα φέρει βόλτα. Όλοι μας θα θέλαμε μισθούς και παροχές Ελβετίας. Το κράτος μας όμως δεν μοιάζει σε τίποτε με την Ελβετία.

Για να μοιάσει, χρειάζονται δομικές αλλαγές που κανείς δεν τολμά να προαναγγείλει, πόσο μάλλον να υλοποιήσει. Μιλάμε για τη χώρα όπου καμία κυβέρνηση δεν τολμά να πειράξει τους επίορκους υπαλλήλους της, ούτε να εφαρμόσει πρακτικές που θα αυξήσουν την αποτελεσματικότητά τους. Σκούζουν άπαντες για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, θεωρώντας δεδομένο (και εύλογο) ότι το κράτος αδυνατεί να διασφαλίσει την εργασιακή νομιμότητα.

Η νέα συμφωνία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συμπεριλαμβάνει όσα αρνούμασταν να δεχθούμε τα προηγούμενα χρόνια, όπως επίσης και όσα ψηφίσαμε μεν αλλά δεν εφαρμόσαμε. Το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα δεν θεωρούμε ότι οι αποφάσεις αυτές είναι ορθές, διασφαλίζει ότι στο προσεχές διάστημα η χώρα θα συνεχίσει να τρεκλίζει. Με αυτή ή με άλλη παρόμοια Κυβέρνηση.

Η χώρα έχει γεμίσει από θεωρητικούς τεμπέληδες κάθε ιδεολογικής προέλευσης που κατηγορούν τους δανειστές ή τα μνημόνια, χωρίς να μπορούν να στοιχειοθετήσουν καμία λογική πρόταση. Οι πολίτες που ήθελαν να αλλάξουν τα πάντα από το 2010, υπεραμύνονται κάθε στρέβλωσης με την οποία πορευτήκαμε μέχρι τώρα. Υποστηρίζουν με χουλιγκανικό πάθος διάφορους πολιτικούς, οι οποίοι μόνο στόχο έχουν να κάνουν μπίζνες στην πλάτη των πολιτών.

Τα μνημόνια τέλειωσαν μαζί με τις δανειακές συμβάσεις. Το ίδιο και τα λεφτά. Από δω και πέρα θα είμαστε μόνοι μας. Το πολύ πολύ να μας συμβουλεύουν για το τι πρέπει να κάνουμε και να νοιάζονται για την επιστροφή των δανεικών. Δεν έχουμε να κοροϊδέψουμε κανέναν άλλο. Ο δρόμος που έχουμε ακολουθήσει από την αρχή σχεδόν των μνημονίων μέχρι σήμερα θα μας οδηγήσει στην Βενεζουελοποίηση και στην εξαθλίωση. Ο άλλος δρόμος, αυτός των λογικών λύσεων που υποτιμητικά βαφτίστηκαν “φιλελέ” έχει φέρει τα λίγα αποτελέσματα καθώς εφαρμόστηκε αποσπασματικά. Δυστυχώς ουδείς δείχνει πρόθυμος να τον ακολουθήσει μέχρι τέλους…

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι αρθρογράφος του NEWS 247 και σύμβουλος έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos)

ADVERTISING

SHARE: