Θα πάμε άκλαυτοι, αν κάνουμε εκλογές στη βάση μικροπολιτικής

Θα πάμε άκλαυτοι, αν κάνουμε εκλογές στη βάση μικροπολιτικής

Η σπέκουλα περί εκλογών και η ανοιχτή αξιολόγηση, είναι καταστροφική συγκυρία για τη χώρα και την οικονομία ενδεχομένως περισσότερο και από τις ίδιες τις εκλογές

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

Σε μια χώρα όπου οκτώ στους δέκα πολίτες συμφωνούν με την άποψη ότι “υπάρχουν μυστικές οργανώσεις από την Ελλάδα ή το εξωτερικό που δρουν στο παρασκήνιο και κινούν τα νήματα”, (Διανέοσις-Τι πιστεύουν οι Έλληνες 2017) δεν είναι δύσκολο η σπέκουλα να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Η εκλογολογία φούντωσε ξανά την περασμένη εβδομάδα• αλλά ποιος πραγματικά μπορεί να γνωρίζει τι ειπώθηκε, τι είναι αλήθεια και τι αποκύημα της φαντασίας των δημοσιογράφων; Μήπως είναι μέρος της συμπαιγνίας κατά των Ελλήνων και αν ναι ποιόν εξυπηρετεί; Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι εκλογές χρησιμοποιούνται σαν “το πιστόλι στο τραπέζι”. Περιέργως, όλοι συμπεριφέρονται σαν να εκτιμούν ότι δεν είναι γεμάτο.

Ακόμη και καθώς ήταν κορυφαίος υπουργός αυτός που φέρεται να διέρρευσε στο reuters την είδηση περί προσφυγής στις κάλπες μέσω διαγγέλματος του Πρωθυπουργού, αυτό δεν σημαίνει ότι εκφράζει τις απόψεις του Αλ. Τσίπρα. Αποτελεί μέρος της ομάδας που εισηγείται εκλογές και διαχείριση της ήττας. Ίσως πολιτικά (με κομματικά κριτήρια) να είναι σωστό αλλά ο Πρωθυπουργός δεν μας έχει συνηθίσει σε συντηρητικές κινήσεις. Προς το παρόν φέρεται να επιλέγει τον έτερο δρόμο, τον οποίο και του εισηγείται μια άλλη ομάδα εντός του κόμματος. Να προχωρήσει και να ελπίζει σε αναστροφή του κλίματος και στη δύναμη της επικοινωνίας. Εκεί όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι σαρώνει.

Ο πρωθυπουργός μοιάζει να έχει και την στήριξη της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Δεν είναι μόνο η προοπτική απώλειας της καρέκλας. Οι πολιτικοί έχουν πάντοτε την τάση να αισιοδοξούν για την ανταπόκριση της κοινωνίας στα πεπραγμένα τους. Όταν οι συριζαίοι λένε ότι εκπροσωπούν την κοινωνία δεν κοροϊδεύουν. Το πιστεύουν. Ακόμη και ο Αντώνης Σαμαράς λίγο πριν τη μη εκλογή του Σταύρου Δήμα, πίστευε -σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων του περιβάλλοντός του- ότι κάτι θα γίνει και θα αλλάξει το κλίμα.

Υπάρχει βέβαια και ο καθόλου φλεγματικός Βρετανός, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που όσο διαψεύδεται, τόσο πιο εμφανές είναι ότι έχει σηκώσει δικό του μπαϊράκι. Μετά τις -στα όρια της υστερίας- αντιδράσεις του πηγαίνει σήμερα στο eurogroup προσδοκώντας ότι οι τοκογλύφοι-δανειστές δεν θα το κάνουν Κούγκι. Και δεν θα το κάνουν καθώς αντιλαμβάνονται τις συνέπειες μιας περαιτέρω αναστάτωσης σε αγορές και τράπεζες. Θα αναζητήσουν μια λεκτική στήριξη. Αυτό το γνωρίζει ό Τσακαλώτος και διαπραγματεύεται με το πιστόλι στο τραπέζι. Απειλώντας όπως φαίνεται όχι μόνο με εκλογές αλλά και επιστροφή στη γραμμή του αντιμνημονίου. Μοιάζει να θέλει περισσότερο να περισώσει την αριστεροσύνη του (για μελλοντική χρήση) παρά να διατηρήσει την καρέκλα.

Επιπλέον, υπάρχουν και αρκετοί βουλευτές (σχεδόν από όλο το πολιτικό φάσμα) που κατανοούν την κρισιμότητα των στιγμών και επίσης ότι η διενέργεια εκλογών με τη χώρα στον “αέρα” είναι επικίνδυνη. Αυτοί πιστεύουν ότι η επιπόλαιη στάση βουλευτών της συγκυβέρνησης που θεωρούν ότι δεν αντέχουν πολιτικά και προτιμούν να προσφύγουν στις κάλπες είναι επικίνδυνη. Ελέγχεται επίσης και η άποψη βουλευτών της αντιπολίτευσης που υποστηρίζουν το “να φύγουν οι συριζάιοι με κάθε κόστος”, χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν το timing και την κρισιμότητα της κατάστασης. Χωρίς επίσης να είναι σίγουροι οι ίδιοι αν θέλουν να σηκώσουν το βάρος. Όπως χαρακτηριστικά σχολίασε στέλεχος της Κυβέρνησης “αν τα δύο αυτά κομμάτια συναντηθούν, πάμε άκλαυτοι”. Απαιτείται σύνεση πανταχόθεν.

Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει βεβαίως εκφράσει επισήμως εδώ και καιρό το πάγιο αίτημα της για εκλογές. Ας είμαστε όμως πραγματιστές. Ο Κυρ. Μητσοτάκης γνωρίζει ότι δεν μπορεί να αποφύγει τις μεταρρυθμίσεις (και ταυτόχρονα κατανοεί ότι είναι μονόδρομος, κάτι που δεν ειναι βέβαιο ότι κατανοούν όλοι οι υπόλοιποι) και θα προτιμούσε να αναλάβει το πολιτικό κόστος ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι εκλογές θα τον βόλευαν καλύτερα μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης. Το να παραλάβει μια οπλισμένη ωρολογιακή βόμβα, στο παρά πέντε της χρεοκοπίας, δεν είναι ότι καλύτερο. Είναι προετοιμασμένος ακόμη και γι’ αυτό αλλά σίγουρα δεν θα το προτιμά.

Οι ευρωπαίοι βεβαίως δεν έχουν λόγο στο αν και πότε η Ελλάδα θα κάνει εκλογές. Είναι προφανές ότι δεν τις επιθυμούν πάντως. Άλλωστε αν δει κανείς αθροιστικά τους μεταρρυθμιστικούς νόμους και τις αυξήσεις στη φορολογία που “πέρασε” ο ΣΥΡΙΖΑ, θα διαπιστώσει ότι είναι πολύ πιο μνημονιακή κυβέρνηση από όλες τις προηγούμενες μαζί. Το πρόβλημα είναι ότι με διάφορες κουτοπονηριές, δεν εφαρμόζει όσα ψηφίζει. Αντιθέτως καταγγέλλει όσα προηγουμένως ψήφισε.

Η απροθυμία όμως δεν είναι πρόβλημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ βοηθά στο να γίνουν νόμοι του κράτους όλα όσα κατήγγειλε “στην πλατεία”. Εν συνεχεία, θα βρεθεί Κυβέρνηση να τα υλοποιήσει και όσο και αν απειλεί ο κος. Τσακαλώτος η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ (ή του ίδιου) όταν ξαναβρεθεί στον δρόμο ή στο πεζοδρόμιο, δεν θα είναι η ίδια.

Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι οι εκλογές δεν έχουν καμία χρησιμότητα για τη χώρα και την οικονομία, τουλάχιστον όχι σε αυτή τη φάση. Ο Πρωθυπουργός δεν μοιάζει να πείθεται παρά τις παλαιοκομμουνιστικές τακτικές που ακολουθούν όσοι τις εισηγούνται. Τον φέρνουν μεν σε δύσκολη θέση, όμως η αξιοπιστία πολιτικών και media έχει τρωθεί τόσο που δεν είναι δύσκολο να διαχειριστεί τις διαρροές αποδίδοντάς τες σε σκοτεινά σχέδια συνωμοσίας.

Αν γίνουν εκλογές, θα γίνουν μόνο στη βάση μικροκομματικών σχεδιασμών. Όμως ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να έχει στο νου του τις συνέπειες μιας τέτοιας ενέργειας. Ιδίως με τη χώρα “εκτός προγράμματος”. Ο ίδιος έφερε την κατάσταση μέχρι εδώ και ο ίδιος θα πρέπει να δώσει λύση. Τα παιχνίδια με τα πιστόλια είναι πάντοτε επικίνδυνα, ιδίως αν θεωρεί κάποιος ότι δεν είναι οπλισμένα. Η συντήρηση της εκλογολογίας επί μακρόν και με την αξιολόγηση ανοιχτή, θα δημιουργήσει τεράστια βλάβη, ακόμη και αν δεν γίνουν εκλογές. Ίσως και μεγαλύτερη βλάβη από μια άμεση προκήρυξη. Οι αγορές θα αντιδράσουν λυσσαλέα και ακόμη και αν βρεθεί ένας τρόπος αποφυγής της χρεοκοπίας θα χτυπήσουν με σφοδρότητα τη χώρα, διαλύοντας και τα τελευταία ζωντανά κύτταρα της οικονομίας.

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι αρθρογράφος του NEWS 247 και σύμβουλος έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos).

ADVERTISING

SHARE: