Θα βρούμε πετρέλαιο στο απάτητο δάσος του Ελληνικού

Θα βρούμε πετρέλαιο στο απάτητο δάσος του Ελληνικού

Η περιβαλλοντική ευαισθησία άλλοτε εξαντλείται και άλλοτε υποβαθμίζεται. Ανάλογα με το τι μας συμφέρει

Σήμερα το πρωί λαμβάνουν χώρα στην Αττική δύο παράλληλες αυτοψίες. Η Ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου πραγματοποιούν αυτοψία στις περιοχές που κατέστρεψε το πετρέλαιο που διέρρευσε από τη βύθιση του Αγία Ζώνη 2. Την ίδια ώρα επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής θα πραγματοποιήσει αυτοψία στο Ελληνικό προκειμένου να βρει το περιβόητο δάσος που εμποδίζει την επένδυση στο χώρο του πρώην αεροδρομίου.

Αμφότερα τα θέματα αφορούν στο περιβάλλον και στην προστασία του. Στην πρώτη περίπτωση τρέχουμε να περισώσουμε ότι γίνεται ενώ στην δεύτερη μοιάζει να εξαντλούμε τα όρια της ευαισθησίας μας.

Ήταν φανερό από τις πρώτες ώρες της βύθισης του Αγία Ζώνη 2 ότι δεν υπήρχε κάποιο σαφές σχέδιο ή αν υπήρχε δεν ήταν το κατάλληλο. Εκ’ του αποτελέσματος αντιλαμβάνεται κανείς ότι υπήρχε χρόνος για να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες. Η ρύπανση έφτασε στη Γλυφάδα πέντε μέρες μετά και χωρίς να φυσάει ισχυρός άνεμος στον Σαρωνικό. Το γεγονός ότι η αυτοψία συμβαίνει σήμερα και όχι το βράδυ της Κυριακής οφείλεται στην καλύτερη περίπτωση σε εφησυχασμό αν όχι σε αδιαφορία.

Η περίπτωση του”δάσους στο Ελληνικό” είναι λίγο διαφορετική. Αν όντως υπήρχε δάσος στην περιοχή, θα έπρεπε να προστατευθεί εξαρχής. Πριν δηλαδή γίνει ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της έκτασης. Η πολιτεία θα πρέπει να αναζητήσει ευθύνες στον αρμόδιο δασάρχη που ήταν υπεύθυνος την εποχή της παραχώρησης. Επιπλέον, η αρμόδια επιτροπή της περιφέρειας θα έπρεπε ενόψει της χθεσινής συνεδρίασης να έχει άποψη για το επίμαχο θέμα και όχι να αναβάλλει τη λήψη απόφασης για να επισκεφθεί το χώρο μετά. Ας αφήσουμε επί του παρόντος στην άκρη το παράλογο του να υπάρχει δάσος πέριξ ενός αεροδρομίου. Άλλωστε μετά από τόσα χρόνια που το έχουμε αναξιοποίητο, το δάσος μπορεί να φύτρωσε.

Καθρεφτίζοντας την ελληνική κοινωνία, το κράτος παριστάνει διαρκώς τον πυροσβέστη αλλά αρνείται να δράσει προληπτικά, ως οφείλει. Μετά την καταστροφή ξεκινά πάντα μια συζήτηση για τις ευθύνες, οι οποίες ουδέποτε αποδίδονται. Ούτε οι πολιτικές ούτε οι υπηρεσιακές. Κάθε χρόνο συζητάμε για τις καθυστερήσεις στην αντιπυρική προστασία, αλλά καταλήγουμε στο ότι δεν φταίει κανείς. Την επόμενη χρονιά επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη.

Για το δεξαμενόπλοιο που βυθίστηκε, οι ναυτικοί αφήνουν αιχμές σχετικά με το αξιόπλοό του. Το πολύ πολύ να ξεκινήσει μια ΕΔΕ, που ουδέποτε θα καταλήξει σε κάτι περισσότερο από γενικόλογες διαπιστώσεις. Για το γεγονός δε ότι δίπλα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας δεν υπάρχει αυτόματος (και αποτελεσματικός) μηχανισμός προστασίας από τέτοια δυστυχήματα θα συμβεί το ίδιο.

Σε άλλες περιπτώσεις εξαντλούμε την αυστηρότητά μας ακόμη και για θέματα που είναι εμφανώς παράλογα και αυτό κάνει τους πολίτες καχύποπτους, ότι δηλαδή κίνητρο δεν είναι η προστασία του περιβάλλοντος αλλά πολλά και διάφορα συμφέροντα. Διότι δεν μπορεί κανείς να πιστέψει ότι είμαστε τόσο ευαίσθητοι με τον κορμοράνο του Βοτανικού, το σπάνιο κουνούπι της Πάρου ή τους σκίνους του Χάσανίου αλλά αδιαφορούμε για το πετρέλαιο που σκέπασε τις νότιες ακτές της Πρωτεύουσας. Είναι τόσο παράλογη αυτή η κατάσταση που δεν αποκλείεται να ακούσουμε σύντομα ότι βρέθηκε πετρέλαιο στο αρχαίο και απάτητο δάσος του Ελληνικού, οπότε οφείλουμε να επανεξετάσουμε την επένδυση.

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 247 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos).

**πηγή φωτογραφίας από τον λογαριασμό στο facebook του φωτογράφου Γιώργου Μουτάφη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Σαλαμίνα: Η Αλκυόνη - σύμβολο της οικολογικής καταστροφής

ADVERTISING

SHARE: