Το ‘γνήσιο της υπογραφής’ και οι ασφαλείς μολότοφ

Το ‘γνήσιο της υπογραφής’ και οι ασφαλείς μολότοφ
Επίθεση με πέτρες και μπογιές πραγματοποίησε το απόγευμα της Κυριακής 22 Οκτωβρίου 2017, ομάδα αγνώστων στα γραφεία της εφημερίδας "Εθνος" και της 24Media στην οδό Συγγρού. Οι άγνωστοι, έσπασαν την κεντρική είσοδο και έριξαν κόκκινες μπογιές στις εξωτερικές τζαμαρίες. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) eurokinissi

Η ΕΛ.ΑΣ. είναι αποτελεσματική στο βαρύ ποινικό έγκλημα αλλά αρνείται να ασχοληθεί με μικροπράγματα όπως οι εμπρησμοί και μερικές φάπες

Παρά τις κάποιες κωμικοτραγικές καταστάσεις που φέρνουν στο νου ταινίες του Λουί ντε Φινές ή τον επιθεωρητή Κλουζώ, όπως η ιστορία με τον ληστή στη ντουλάπα, η Ελληνική Αστυνομία αποδεικνύεται εξαιρετικά αποτελεσματική σε περιπτώσεις βαρέως ποινικού εγκλήματος.

Αυτή η διαπίστωση ωστόσο απέχει πολύ από την αντίστοιχη του κ. Τόσκα, σύμφωνα με την οποία “ Ο Έλληνας πολίτης ζει σε πιο ήσυχο περιβάλλον παρά ποτέ”. Κυρίως γιατί η αστυνομία αδιαφορεί για την μικροεγκληματικότητα και τις παραβατικές συμπεριφορές, δίνοντας την εντύπωση ότι μπορεί ο καθένας να κάνει ότι του καπνίσει. Χωρίς συνέπειες.

Μπορεί για παράδειγμα μια ομάδα σφυροφόρων αντί-σπισιστών να περνάει τα σαββατόβραδά της διαλύοντας ένα χασάπικο. Το γεγονός ότι συμβαίνει δυο βήματα από το τοπικό αστυνομικό τμήμα ενισχύει την υποψία ότι η αστυνομία αδιαφορεί για τα “μικροπράγματα” και ασχολείται μόνο με τις μεγάλες σοβαρές υποθέσεις. Ακόμη χειρότερα, το περιπολικό ήταν έξω από τα γραφεία του Έθνους αλλά εξαφανίστηκε διακριτικά μόλις καταφθάνει μια ομάδα κρανοφόρων μπαχαλάκηδων. Η αποχώρηση του περιπολικού, γίνεται με ζηλευτό, υποδειγματικό τρόπο που καταδεικνύει ότι δεν εξαφανίστηκαν υπό το κράτος του πανικού, αλλά ήταν προετοιμασμένοι για μια τέτοια ακριβώς αντίδραση.  Δουλεμένο στην προπόνηση.

Είναι περισσότερο από προφανές ότι αυτή η παγιωμένη κατάσταση έχει τις ρίζες της σε μια σειρά από αιτίες. Η πιο προφανής είναι ότι η ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει τα μέσα. Και που να τα βρει άλλωστε; Τα περιπολικά δεν έχουν λάστιχα ούτε βενζίνη, οι ίδιοι οι αστυνομικοί κυκλοφορούν με ληγμένα αλεξίσφαιρα και παρά το γεγονός ότι πρόκειται για σώμα ασφαλείας, πολλοί από τους αστυνομικούς κάνουν δουλειές γραφείου και βλέπουν όπλα μόνο στις αμερικάνικες ταινίες. Θα αρκούσε φυσικά ένα μικρό κομμάτι από το πολυδιαφημισμένο πλεόνασμα για να καλυφθούν όλες οι ελλείψεις τόσο στην αστυνομία όσο και στην πυροσβεστική αλλά κανενός το μυαλό δεν πήγε εκεί.

Από την άλλη μεριά, οι ίδιοι οι αστυνομικοί, χωρίς τον βούρδουλα του κράτους, προχωρούν σε μια εσωτερική αξιολόγηση. Εννοείται ότι ο φιλόδοξος αστυνομικός που αναλαμβάνει ένα νευραλγικό πόστο στην Αστυνομία επιλέγει σιγά σιγά τους συνεργάτες του ξεκαθαρίζοντας τους τεμπέληδες από τους ικανούς. Οι τεμπέληδες αποσύρονται διακριτικά σε δουλειές γραφείου. Είναι χαρακτηριστικό το αποτέλεσμα που έφερε η διεύθυνση δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος. Μια διεύθυνση η οποία δημιουργήθηκε από στελέχη ενός κατά κανόνα τεχνοφοβικού σώματος, όπως η Αστυνομία.

Το κυριότερο όμως είναι αυτό που καταγγέλλουν οι ίδιοι οι αστυνομικοί. Όπως σε κάθε σύστημα ιεραρχίας, τα όργανα και οι αξιωματικοί εκτελούν εντολές που έρχονται “άνωθεν”. Οι εντολές αυτές κρίνονται εκ’ του αποτελέσματος. Το γεγονός όμως ότι μέχρι σήμερα καμία κυβέρνηση δεν κατάφερε να εντοπίσει και να εξαρθρώσει τους μπαχαλάκηδες και αφήνει ασύδοτους τους μικροπαραβάτες ενώ συλλαμβάνει απαγωγείς και τρομοκράτες, κάνει τους πολίτες καχύποπτους σχετικά με τις προθέσεις. Η ίδια η στάση της αστυνομίας είναι ενδεικτική. Αν καλέσεις την αστυνομία για κάτι λιγότερο από μια ένοπλη ληστεία, θα ακούσεις μια στερεοτυπική απάντηση όπως “καλώς θα επιληφθούμε”. Αν είσαι τυχερός και δεν κλείσουν αμέσως το τηλέφωνο, θα ακούσεις και τα χάχανα.

Έχουμε λοιπόν μια αστυνομία δύο ταχυτήτων. Μια μικρή ελίτ ομάδα δράσης που εξιχνιάζει σκληρά εγκλήματα και τα βάζει με επίσης σκληρούς εγκληματίες και μια δημόσια υπηρεσία με στολή που κάνει νυσταγμένες βάρδιες και θεωρεί (ακόμη και σήμερα) γνήσια της υπογραφής. Έτσι βολεύονται όλοι. Οι ελάχιστα φιλόδοξοι υπάλληλοι που βρέθηκαν τυχαία στην υπηρεσία αλλά και οι πολιτικοί προϊστάμενοι που δεν θέλουν “αστυνομοκρατούμενο” κράτος για να μην δυσαρεστήσουν τους μικρο ή και μεγάλο παραβάτες και προτιμούν μια “διακριτική” στάση της αστυνομίας αν δεν υπάρχει φόνος ή κάτι αντίστοιχα σημαντικό.

Καθώς όμως καθημερινά οι πολίτες δεν έρχονται σε επαφή με τρομοδέματα, εκβιασμούς και ανθρωποκτονίες, η αίσθηση της ασφάλειας σχετίζεται με την τήρηση της τάξης στις καθημερινές δραστηριότητες. Ακόμα και αυτός ο έρμος ο νόμος για το κάπνισμα σε εσωτερικούς χώρους, εφαρμόστηκε μία ημέρα στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης και θεωρήθηκε τόσο πρωτοφανές ώστε έγινε θέμα στα δελτία ειδήσεων.

Χθες το απόγευμα, σύμφωνα με πλάνα από το δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, μια οδηγός δέχθηκε μολότοφ στην περιοχή των Εξαρχείων καθώς προσπαθούσε να απομακρύνει το όχημά της. Δεν γνωρίζω κατά πόσο η ίδια αισθάνεται την ασφάλεια που διαλαλεί ο κ. Τόσκας αλλά τα κανάλια κατέγραψαν το περιστατικό επιβεβαιώνοντας τη ρήση του ίδιου του υπουργού χθες το πρωί στο ίδιο κανάλι, σύμφωνα με την οποία “το κλίμα της ανησυχίας το βλέπουν μερικά κανάλια”. Ίσως να το βλέπει και ο συνάδελφός του Υπουργός Επικρατέιας κος. Αλ. Φλαμπουράρης, το σπίτι του οποίου στα Εξάρχεια έχει γίνει πεδίο βολής για μολότοφ εδώ και χρόνια. Αλλά μάλλον δεν του το λέει.

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 247 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα