Το μεγάλο σκάνδαλο με τη δημόσια υγεία που δεν αφορά κανέναν

Τα γραφεία της φαρμακευτικής εταιρείας NOVARTIS ELLAS στην Μεταμόρφωση, Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018 (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Τα γραφεία της φαρμακευτικής εταιρείας NOVARTIS ELLAS στην Μεταμόρφωση, Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018 (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Η διερεύνηση της διαφθοράς με αφορμή τη Novartis επαναφέρει (για λίγο) τις σοβαρές παθογένειες ενός πανάκριβου συστήματος υγείας

Η ελληνική κοινωνία έπεσε από τα σύννεφα όταν έμαθε από μαρτυρίες προστατευόμενων μαρτύρων ότι η Novartis εμπλέκεται σε σκάνδαλο αθέμιτων πρακτικών που παραβιάζουν τις αρχές του ανταγωνισμού. Αν τα ελληνικά media δεν ομφαλοσκοπούσαν κατά συρροή, θα το είχαμε μάθει έστω από την έρευνα του FBI.

Αν παρατηρούσαμε προσεκτικά τι συνέβαινε στον “ευαίσθητο χώρο της υγείας”, θα το είχαμε πάρει μόνοι μας χαμπάρι εδώ και χρόνια. Δεν κάνουμε τίποτε απ’ όλ’ αυτά και συνεχίζουμε να συμπεριφερόμαστε με τον ίδιο μαζοχιστικό τρόπο που αντιμετωπίζουμε το “φακελάκι”. Πέφτουμε μεν από τα σύννεφα αλλά ουσιαστικά συνεχίζουμε να αποδεχόμαστε την χυδαία πρακτική.

Δεν ξέρω αν μπορώ να συμφωνήσω με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης κο. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ότι πρόκειται για «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους» αλλά το γεγονός και μόνο ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι οι γιατροί έγραφαν αβέρτα φάρμακα που δεν χρειάζονταν οι ασθενείς τους είναι όντως ένα σκάνδαλο. Πρωτίστως διότι οι Έλληνες για δεκαετίες ολόκληρες “μπουκώθηκαν με φάρμακα”. Σε έκθεση του ΟΟΣΑ τον Μάρτιο του 2016 επιβεβαιώθηκε η υπόνοια ότι οι γιατροί μας είναι “εύκολοι” στη χορήγηση αντιβιοτικών. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι συνταγογραφούν 50% περισσότερα σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών που ελέγχει ο Οργανισμός και τρεις φορές περισσότερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ολλανδία.

Η επίπτωση της υπερσυνταγοργάφησης δεν περιορίζεται μόνο στον πληθυσμό που γίνεται περισσότερο ευάλωτος σε ασθένειες και και βοηθά στη δημιουργία πιο ανθεκτικών ιών. Επεκτείνεται και στην τσέπη του καθώς πολλά από τα φάρμακα δεν καταναλώνονται, όμως τα πληρώνουμε από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όπως αυτά τα τουλάχιστον 1000 κουτιά φάρμακα που κατέληξαν στο πηγάδι του Λαυρίου και εντοπίστηκαν από σπηλαιολόγο. Τα φάρμακα αυτά κόστιζαν πάνω από 50000 ευρώ για τον κρατικό κορβανά και τα είχε συνταγογραφήσει ένας και μόνο γιατρός που συνεργάζονταν με έναν τοπικό φαρμακοποιό.

Η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε λόγω μνημονίων από 5,3 δισ. το 2009 σε κάτω από 2 δις. ευρώ αλλά μετακυλίστηκε στους ασφαλισμένους που πληρώνουν πλέον μεγαλύτερη συμμετοχή. Ήταν το 2013 όταν αποφασίστηκε από τον ΕΟΠΥΥ, η διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής να επιβαρύνει εξ ολοκλήρου τον ασφαλισμένο.

Η πολυδιαφημισμένη χρήση γεννοσήμων (αντιγράφων) φαρμάκων που χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο για να μειώσει τη φαρμακευτική δαπάνη έχει κολλήσει σε ποσοστά πέριξ του 20% από πλευράς όγκου και βρίσκεται ακόμη χαμηλότερα, στο 18% από πλευράς αξίας σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας IQVIA.

Είναι σκανδαλώδες επίσης το γεγονός ότι ενώ οι εισφορές που πληρώνουν οι Έλληνες για την υγεία αυξήθηκαν (όπως για παράδειγμα συνέβη για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ τον Σεπτέμβρη του 2015 από 4 σε 6% για τις κύριες και 6% για τις επικουρικές) να αναγκάζονται να ξοδεύουν 30% περισσότερα χρήματα προκειμένου να απολαμβάνουν αξιοπρεπείς (ιδιωτικές) υπηρεσίες υγείας, όπως καταδεικνύει έρευνα του ΙΟΒΕ. Το σκάνδαλο γίνεται ακόμη μεγαλύτερο αν αναλογιστεί κανείς ότι οι άνθρωποι που έχουν πραγματική ανάγκη από φάρμακα για σοβαρές παθήσεις όπως οι νεοπλασίες, αναγκάζονται σε τεράστια ταλαιπωρία προκειμένου να τα προμηθευτούν, περιμένοντας σε ουρές στα λίγα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και πολλές φορές καταγγέλλουν ότι φάρμακα δεν υπάρχουν. Καρκινοπαθείς περιμένουν μήνες για να ξεκινήσουν τη θεραπεία τους αφού εξεταστούν πρώτα από επιτροπές που μέχρι να συνεδριάσουν η υγεία των ανθρώπων έχει επιδεινωθεί δραματικά αν δεν έχουν αποδημήσει.

Τα μνημόνια επέφεραν βεβαίως μια δραματική μείωση στις δημόσιες δαπάνες υγείας. Σύμφωνα με την Διανέοσις από τα σχεδόν 15 δισ. ευρώ που δαπανούσε το κράτος για την υγεία των πολιτών το 2010, πέσαμε στα 8,7 δισ. ευρώ το 2015. Αυτός είχε προφανώς διάφορες επιπτώσεις. Όπως η μακάβρια διαπίστωση της ΠΟΕΔΗΝ ότι η νοσηρότητα από νοσοκομειακές λοιμώξεις στις χώρες της ΕΕ είναι 5% των εισαγωγών στα νοσοκομεία και η θνησιμότητα μεταξύ αυτών ανέρχεται σε 15%. Αντίθετα στη χώρα μας προσβάλλονται από νοσοκομειακές λοιμώξεις κατά μέσο όρο το 15% των εισαγωγών στα δημόσια νοσοκομεία και η θνησιμότητα είναι πάνω από 30% των προσβληθέντων.

Το αν τα χρήματα φθάνουν ή όχι για τη λειτουργία των χιλιάδων νοσοκομείων είναι πολύ σχετικό. Στην περιοχή του Πύργου για παράδειγμα υπάρχουν 3 ενώ στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας τουλάχιστον 5. Η έννοια των οικονομιών κλίμακας είναι άγνωστη και οι κάθε λογής πολιτευτές φροντίζουν για την δημιουργία ολοένα και περισσότερων νοσοκομείων για να εξυπηρετήσουν την πελατεία τους. Πολλά από αυτά υπολειτουργούν ή είναι υποστελέχωμένα όπως συνέβη ακόμη και με το πολυδιαφημισμένο νοσοκομείο στην Σαντορίνη.

Επιπλέον δεν είναι σίγουρο ότι γίνεται καλή διαχείριση των πόρων. Στα τέλη του 2015 ο επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης κος Λέανδρος Ρακιντζής αποκάλυψε ότι σε μεγάλο κρατικό νοσοκομείο και σε διάστημα έξι μηνών, 32 χειρουργοί, εκμεταλλευόμενοι τις υποδομές του ιδρύματος, εξυπηρετούσαν την ιδιωτική πελατεία τους κάνοντας εκατοντάδες αισθητικές επεμβάσεις (μπότοξ, ανόρθωση στήθους, επιθέματα στο πρόσωπο, ρινοπλαστικές και λιποαναρροφήσεις) και τις δήλωναν ως επείγοντα περιστατικά (σκωληκοειδίτιδα κ.λπ), επιβαρύνοντας τον ασφαλιστικό φορέα του «ασθενή».

Βεβαίως σε αυτό το χαοτικό καθεστώς το φακελάκι συνεχίζει να κυριαρχεί. Αν και με χαμηλότερες τιμές για να διευκολυνθεί η πελατεία.

Αν υπάρχει ή όχι σκάνδαλο διαφθοράς πολιτικών προσώπων απομένει να το αποκαλύψει πλέον η Βουλή. Ασχέτως όμως με την έκβαση της υπόθεσης, η σκανδαλώδης κατάσταση της εγχώριας δημόσιας παροχής υγείας δεν θα αλλάξει. Πολύ απλά διότι δεν ασχολείται κανείς με αυτήν. Σκεφθείτε ότι ο οφθαλμίατρος της Ζακύνθου που είχε “βγάλει” το μισό νησί τυφλό, απλώς μετατέθηκε στο νοσοκομείο του Πυργου και στις αρχές του 2013 συνταξιοδοτήθηκε!!!

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 24/7 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos)

ADVERTISING

SHARE: