Το Τραγάκειον άγος

Οι δεινόσαυροι της δεξιάς θεωρούν τους πολίτες τσιφλίκι τους. Δυστυχώς κάποιοι πολίτες θα ψήφιζαν ακόμη και τις γάτες των αγαπημένων τους βουλευτών

Πριν από κάνα δυο μήνες, η ηγεσία της ΝΔ αποφάσισε να ασχοληθεί με μερικούς δεινόσαυρους της πολιτικής που έχουν κατσικωθεί στην δεξιά παράταξη και πλήττουν την εικόνα ανανέωσης που επιχειρεί να προσδώσει ο Μητσοτάκης. Η δύσκολη δουλειά ανατέθηκε σε αρμόδιο στέλεχος με ειδικότητα στις επικίνδυνες αποστολές. Πρότεινε λοιπόν στον δεινόσαυρο να αποσυρθεί διακριτικά, αφήνοντας χώρο για το δεινοσαυράκι του που ενδιαφέρεται για την πολιτική. Του έθεσε δε ως προϋπόθεση να αποδείξει ο νεοσσός την αξία του στα αρμόδια όργανα. Ο δεινόσαυρος μούγκρισε και κατόπιν απάντησε αρνητικά και αρκετά αθυρόστομα.

Το γεγονός εξόργισε μεν την ομάδα εργασίας αλλά έκριναν ότι δεν είναι καιρός για να ανοίξουν μέτωπο. Έτσι η επιχείρηση ανανέωσης μπήκε προς το παρόν στην κατάψυξη, με στόχο να αποψυχθεί αιφνιδιαστικά σε κατάλληλο χρόνο, ήτοι πιο κοντά στις εκλογές. Τότε που θα είναι δύσκολο σε οποιονδήποτε να προκαλέσει εσωστρέφεια και τσακωμούς στην παράταξη.

Ο πατήρ Τραγάκης, έμπειρος πολιτικά, ενδέχεται να κατάλαβε τις προθέσεις περί αιφνιδιασμού και θέλησε να προκαταλάβει τις πιθανές εξελίξεις. Όπως απεδείχθη, έκανε το μοιραίο λάθος. Έχρισε το γιο του διάδοχο με μια ανακοίνωση-ύμνο στο νεποτισμό. Ο σχεδιασμός της ανανέωσης πήγε περίπατο και ο Μητσοτάκης έπρεπε να αντιδράσει άμεσα, γνωρίζοντας πως ότι και αν αποφάσιζε, θα είχε κάτι να χάσει. Αδειάζοντας τους Τραγάκηδες, θα έχανε μαζί και τους “πελάτες” τους.

Επέλεξε το ορθό. Να ξηλώσει δηλαδή τους εκλογικούς τσιφλικάδες της Β’ Πειραιά κάνοντας πράξη τα όσα κατά καιρούς έχει αναφέρει περί νεποτισμού και οικογενειοκρατίας. Ταυτόχρονα -αν και εκτός σχεδιασμού- να στείλει και ένα μήνυμα προς τους καρεκλοκένταυρους της παράταξης. Κουμάντο κάνει ο ίδιος και τα όργανα.

Η απόφασή του ξεσήκωσε -όπως αναμένετο- θύελλα αντιδράσεων. Πρωτίστως από τους πολιτικούς αντιπάλους του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι οποίοι, ενώ δικαιολογούν εξόφθαλμες περιπτώσεις οικογενειοκρατίας με κάθε λογής απίθανα επιχειρήματα περί “αγωνιστικού παρελθόντος”, υποστηρίζουν ότι ο Μητσοτάκης υποκρίνεται. Ακόμη χειρότερα τον κατηγορούν ότι αποτελεί το απαύγασμα του νεποτισμού καθώς έγινε πρόεδρος με εφόδιο το επώνυμό του.

Ξεχνούν βεβαίως σκόπιμα ότι ο Μητσοτάκης κέρδισε -όντας αουτσάιντερ- σε μια εσωκομματική διαδικασία την οποία ουδείς αμφισβήτησε. Κυρίως όμως ξεχνούν ότι το όνομα Μητσοτάκης για την ΝΔ δεν είναι εφόδιο. Το ίδιο κατεστημένο των δεινοσαύρων υπονόμευσε τον πατέρα του και δεν τον άφησε να κυβερνήσει ασκώντας εσωκομματική αντιπολίτευση με αριστερίστικα επιχειρήματα που διαχρονικά ήταν της μόδας σε όλα τα κόμματα.

Αν ο πρόεδρος της ΝΔ υποκρίνεται τον μεταρρυθμιστή ή όχι θα φανεί σύντομα, όταν έρθει η ώρα να καταρτίσει τις λίστες. Μέχρι τότε όμως έχει δικαίωμα να υποστηρίζει ότι τόλμησε να κάνει αυτό που σχεδόν όλοι οι πολιτικοί αποφεύγουν. Με δικαιολογίες και υπεκφυγές, φροντίζουν τους “δικούς τους ανθρώπους”, την ίδια ώρα που κατακεραυνώνουν την οικογενειοκρατία και τον νεποτισμό. Και δεν αναφέρομαι μόνον στον ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζω τις πύρινες εξαγγελίες Λεβέντη περί rotation των βουλευτών που ατόνησαν όταν ο πρόεδρος κατάλαβε ότι αν κάθε έξι μήνες αλλάζεις βουλευτές, δεν είσαι κοινοβουλευτικό κόμμα αλλά η ΑΕΚ του Χιμένεθ.

Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία όμως είναι ότι ο Τραγάκης προχώρησε στη διαδοχή με απίστευτη άνεση. Το θεώρησε σαν κάτι φυσικό και αυτό είναι το πρόβλημα. Μετά από 7 χρόνια μνημονίων και θεωρητικά απαξίωσης των παλαιοκομματικών τακτικών, υπάρχουν Τραγάκηδες που δεν έχουν καταλάβει τίποτε. Πιθανόν να συμβαίνει διότι υπάρχουν πολίτες που τους υποστηρίζουν. Ψηφοφόροι που θα ψήφιζαν ακόμη και τη γάτα του Τραγάκη, αν είχε το δικαίωμα του εκλέγεσθαι.

Η κίνηση Μητσοτάκη είναι υψηλού ρίσκου. Η παλιά φρουρά χθες βράδυ είχε δύσκολο ύπνο. Τους τριβελλίζει το μυαλό η ιδέα ότι ο πρόεδρος θα τους “κόψει” λίγο πριν την κάλπη, την ώρα που δεν θα μπορούν να αντιδράσουν. Καθώς πολλοί απ’ αυτούς είναι παλιές καραβάνες και παίζουν τη μικροπολιτική στα δάχτυλα, το επόμενο διάστημα αναμένονται εχθροπραξίες. Θέλουν να δείξουν στον “μικρό” ποιος κάνει κουμάντο στην παράταξη. Κάποιοι ίσως επιχειρήσουν να μετακομίσουν και σε διπλανά μαγαζιά, παίρνοντας μαζί και την πελατεία τους.

Ο Μητσοτάκης επέλεξε να κινηθεί επιθετικά όταν χρειάστηκε. Ίσως να χάσει ψήφους από τους ταγμένους πελάτες των Τραγάκηδων. Αν πράγματι όμως εννοεί όσα λέει για τις μεταρρυθμίσεις, αυτές τις ψήφους δεν τις χρειάζεται. Μαζί τους έρχεται και η ομηρεία των ρουσφετιών που συνήθως ζητούν ως αντάλλαγμα για την τυφλή υποταγή τους. Κυρίως όμως δεν μπορεί ο Μητσοτάκης όντας ακόμη στην αντιπολίτευση να είναι ανακόλουθος μεταξύ όσων λέει και πράττει.

Υ.Γ.

Αυτός που αδικήθηκε περισσότερο από τις ενέργειες του Γ. Τραγάκη είναι ο γιος του, ο οποίος εξ’ αιτίας του πατέρα του θα χάσει καθώς φαίνεται την ευκαιρία να παλέψει ο ίδιος για μια θέση στην πολιτική ή τουλάχιστον θα χρειαστεί να αγωνιστεί ακόμη πιο σκληρά για να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας. Αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα.

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 247 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos).

ADVERTISING

SHARE: