Τους πιάσαμε κορόιδο. Σύντομα θα τρώμε με χρυσά κουτάλια

Πώς τα μαμούνια πήραν στην πλάτη τις φακές και άλλα ανώτερα οικονομικά του μπακάλικου

Βουλευτές και λοιπά στελέχη της Κυβερνητικής πλειοψηφίας αγανακτούν στο άκουσμα και μόνο των νέων μέτρων. Δεν χρειάζονται βαθυστόχαστες αναλύσεις. Χρειάζεται απλώς μια στοιχειώδης αντίληψη για να κατανοήσει κανείς τα οικονομικά του μπακάλικου, τα οποία επικαλέστηκε ο εισηγητής της Κυβέρνησης για το πολυνομοσχέδιο ο κος. Χ. Καραγιαννίδης. Με απλά (κυβερνητικά) λόγια, τα μέτρα θα είναι σκάρτα 5 δις. ευρώ και τα αντίμετρα 7,5. Για όσους δεν το είχαν καταλάβει, θα βγούμε και κερδισμένοι. Κάνα-δυό μνημόνια ακόμη και θα τρώμε με χρυσά κουτάλια σύντροφοι.

Είναι περίεργο βεβαίως το πώς ο εισηγητής του πολυνομοσχεδίου που θα ψηφίσουν με τα δύο χέρια οι μέχρι πρότινος -στο σύνολό τους- αντιμνημονιακοί βουλευτές, δεν κατανοεί δύσκολα οικονομικά αλλά οι γνώσεις του περιορίζονται κατά δήλωσή του “στα επίπεδα του μπακάλη”. Ο ίδιος πέρασε στην αντεπίθεση δηλώνοντας περήφανος που μέχρι πρότινος εργάζονταν σε συνεργείο αυτοκινήτων. Κάθε εργαζόμενος πρέπει να είναι περήφανος για την δουλειά του αλλά το να αναλαμβάνει άσχετες με το αντικείμενό του υποχρεώσεις, δεν τον τιμά. Είναι σαν να βάλεις τον Τσακαλώτο να σου φτιάξει το καρμπυρατέρ. Αν θέλει να είναι στοιχειωδώς σοβαρός θα αρνηθεί καθώς οι γνώσεις του περί μηχανολογίας, είναι πιθανότατα στα “επίπεδα του βενζινά”. Μπορεί να φουσκώσει ένα λάστιχο αλλά είναι άσχετος περί άμεσου ψεκασμού.

Στον κο. Καραγιαννίδη και σε όσους άλλους επιλέξουν το “πίστευε και μη ερεύνα” που απαιτεί η Κυβέρνηση από τους βουλευτές των δύο κομμάτων που την στηρίζουν, τους αρκεί που μπορούν εύκολα να κάνουν την αφαίρεση. Αν αφαιρέσουμε τα 5 από τα 7,5, μας μένουν δύο και μισό δις. ευρώ. Μέχρι και ο Ζήκος μπορεί από μνήμης να κάνει τη συγκεκριμένη πράξη. Αυτό που δεν καθιστά προφανές η νέα κυβερνητική προπαγάνδα, είναι το γιατί ταλαιπωρούμαστε με μέτρα και αντίμετρα και δεν κλείνουμε μια συμφωνία “φιξ”, βάσει της οποίας δεν θα πάρουμε κανένα μέτρο και “θα τα βρούμε” απαιτώντας από τους τοκογλύφους να μας δώσουν τα δυόμισι δισ. ευρώ της διαφοράς.

Αποκρύπτει προφανώς η προπαγάνδα, ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Τα αντίμετρα όχι. Θα ισχύσουν μόνον αν η χώρα συνεχίσει να επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους που τέθηκαν και κυρίως μόνο με την έγκριση του ΔΝΤ, όπως προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που έχει ήδη προεξοφληθεί ότι άπαντες θα ψηφίσουν. Αυτές βεβαίως οι προϋποθέσεις δεν είναι δύσκολες οικονομικές έννοιες. Ο κος Καραγιαννίδης τις αντιλαμβάνεται αλλά δεν τον βολεύει η αναφορά τους. Οικονομικά αναλφάβητος δήλωσε. Όχι βλάξ.

Η τερατολογία με τα περισσότερα αντίμετρα απ’ ότι μέτρα συναγωνίζεται επάξια αυτές του “μπακαλόγατου”. -Μπακάλης: Τι γίνανε οι φακές; Τις πούλησες;-Ζήκος: Δεν τις πούλησα, φύγανε μοναχές τους! Διότι σκάσανε οι φακές, βγήκαν τα μαμούνια, πήρε κάθε μαμούνι στην πλάτη από μια φακή και δρόμο τον ανήφορο!

Μπορεί η κυνική αναφορά του Βουλευτή Καραγιαννίδη να τον έχει βάλει στο στόχαστρο, όμως όλοι όσοι ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο, οφείλουν πραγματικά να κατανοήσουν τη σημασία του και να αναλάβουν την ευθύνη για τις επιλογές τους. Να καρπωθούν την ενδεχόμενη επιτυχή έκβαση του μεσοπρόθεσμου ή να χρεωθούν την αποτυχία του. Να εξηγήσουν τους κινδύνους και να αιτιολογήσουν στους πολίτες με λεπτομέρεια την κάθε επιλογή. Γιατί για παράδειγμα επέλεξαν να μειώσουν το διαθέσιμο εισόδημα σε μια κοινωνική ομάδα και όχι σε μια άλλη. Γιατί επέλεξαν την αύξηση της φορολογίας και όχι την επιβολή μέτρων που θα περιόριζαν τη φοροδιαφυγή;

Το ότι δεν το κάνουν και κρύβονται πίσω από γενικόλογες μπαρούφες περί “εθνικής σωτηρίας” και επικαλούνται αφοπλιστικά την άγνοιά τους, πρέπει να μας κάνει καχύποπτους σχετικά με τους σκοπούς τους. Ότι δηλαδή -ασχέτως αν το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο είναι καλό ή κακό- θα ψήφιζαν “τα πάντα όλα” για την καρέκλα. Και το κάνουν τόσο απροκάλυπτα που θα έκαναν τις δικαιολογίες του μπακαλόγατου να μοιάζουν με σοβαρά επιχειρήματα.

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι αρθρογράφος του NEWS 247 και σύμβουλος έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos)

ADVERTISING

SHARE: