Βαρούν μωρέ τα παλικάρια;

Λίγα παράλογα αιτήματα, περισσότερος τσαμπουκάς και Athens by night. Η μεγάλη συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ στην ωρίμανση της ελληνικής κοινωνίας

Η μεγαλύτερη συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ στην ωρίμανση της ελληνικής κοινωνίας ήταν η απομυθοποίηση των κάθε λογής κινητοποιήσεων. Μέχρι την εκλογή της πρώτης φοράς αριστερά, κάθε ένας που έβγαινε στους δρόμους είχε δίκιο. Καθώς η ίδια η κινητήριος δύναμη της διαμαρτυρίας, η αριστερά, απαρνείται το ρόλο του προστάτη κάθε πικραμένου, σταδιακά οι πολίτες αρχίζουν να κατανοούν το μάταιον της υποθέσεως και αυτό είναι μια πρόοδος για τη δημοκρατία μας.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι κάθε διαμαρτυρία είναι μάταιη. Οφείλουμε ωστόσο να διαχωρίζουμε τις κινητοποιήσεις ανάλογα με τη φύση και τα αιτήματα. Η άποψη ότι κανείς δεν έχει δίκιο όταν διαμαρτύρεται δυναμικά είναι το ίδιο φασίζουσα με την -επικρατούσα για δεκαετίες- άποψη ότι κάθε διαμαρτυρία είναι δίκαιη.

Το πρόσφατο παράδειγμα των απεργιών στη ΣΤΑΣΥ, έδωσε τη δυνατότητα σε πάμπολλους πολίτες να κατανοήσουν ότι μια χούφτα συνδικαλιστές, ταλαιπωρεί ολόκληρη την Αττική επειδή διαφωνεί με τον τρόπο που ο Χρήστος Σπίρτζης διοικεί τις αστικές συγκοινωνίες. Πιθανόν οι συνδικαλιστές να έχουν δίκιο, δυστυχώς όμως η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε αυτοί να είναι εργαζόμενοι και ο Σπίρτζης Υπουργός. Αυτός χαράζει την πολιτική και όχι οι συνδικαλιστές.

Το παράδειγμα εταιρείας του Δημοσίου στη Β. Ελλάδα όπου οι εργαζόμενοι απεργούν κάθε φορά που είναι να παραλάβουν αιτήσεις ενδιαφέροντος για διαγωνισμούς που αφορούν τις προμήθειες της εταιρείας, είναι επίσης ενδεικτικό. Με τον τρόπο τους καθορίζουν ποιος θα προμηθεύει την εταιρεία και καθώς δεν γίνεται διαγωνισμός, ουσιαστικά ευνοείται ο προμηθευτής που “προσωρινά” αναλαμβάνει τη δουλειά.

Τα παραδείγματα είναι δεκάδες. Όλοι έχετε αγανακτήσει επειδή μια χούφτα άνθρωποι κλείνουν -με δυσκολία γιατί δεν είναι αρκετοί- όλες τις λωρίδες της Σταδίου και της Αμαλίας. Θα έπρεπε να αγανακτείτε προφανώς το ίδιο όταν οι εφοριακοί, απεργούν επειδή αντιδρούν στις μετακινήσεις των συναδέλφων τους, όπως κάνουν σήμερα. Φανταστείτε εργαζόμενους σε οποιαδήποτε άλλη δουλειά εκτός του δημοσίου, να τολμούσαν κάτι τέτοιο.

Καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση έπαψε (εκ΄ των πραγμάτων) να κλείνει το μάτι στον καταχρηστικό συνδικαλισμό και τις παράλογες κινητοποιήσεις. Ίσως υπάρχουν ακόμη θύλακες που δηλώνουν αλληλέγγυοι, οι πολίτες όμως κατανοούν ότι δεν μπορούν να περιμένουν και πολλά από το τελευταίο προπύργιο της επαναστατικότητας. Ο ίδιος ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αποκάλεσε χθες τους αγρότες, “τραμπούκους”, αν και στη συνέχεια ανασκεύασε κατά τα ειωθότα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Θυμηθείτε ότι προ τριετίας, όλοι αυτοί ήταν “δικαίως αγανακτισμένοι”.

Η αντιπολίτευση φυσικά φλερτάρει πάντα με τους ταραξίες που δημιουργούν προβλήματα στην Κυβέρνηση. Η αξιωματική αντιπολίτευση ωστόσο κατανοεί ότι “δεν την παίρνει” να το παίξει προστάτης των νεο-αγανακτισμένων. Υπάρχουν βεβαίως μικρότερα κόμματα που έχουν χόμπι την επαναστατική γυμναστική, δεν αρκούν όμως για να δημιουργήσουν μαζική υστερία. Ο νόμος, χωρίς τις πολιτικές “πλάτες” είναι ευκολότερο να εφαρμοστεί από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Αυτό που συνέβη χθες με τους αγρότες ήταν μια από τις τελευταίες πράξεις του κωμειδύλλιου που ονομάστηκε “δικαίωμα στην κινητοποίηση, στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης”. Οι αγρότες πιστοί στο ραντεβού τους, ήρθαν για να συμπλακούν με την αστυνομία. Οργανωμένα ως προς το ξύλο ( με τις διάσημες κατσούνες), αλλά χωρίς λογικά αιτήματα. Τουλάχιστον, κίνησαν λίγο την …νυχτερινή οικονομία της πόλης, διότι εκτός του τσαμπουκά, η ετήσια καθιερωμένη εκδρομή του αγροτοσυνδικαλιστή, περιλαμβάνει και το καθιερωμένο Athens by night, έστω και αν τα μπουζούκια είναι κλειστά μεσοβδόμαδα…

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι αρθρογράφος του NEWS 247 και σύμβουλος έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos).

ADVERTISING

SHARE: