Ζητούν από τον ΣΥΡΙΖΑ να γίνει νεοφιλελεύθερος

Ζητούν από τον  ΣΥΡΙΖΑ να γίνει νεοφιλελεύθερος

Οι απαιτήσεις των δανειστών είναι ρεαλιστικές αλλά αντίθετες με αγκυλώσεις και αυταπάτες. Ευτυχώς η Κυβέρνηση δείχνει διαλλακτική

Πυκνώνουν τα σημάδια που δείχνουν ότι τελικά η Κυβέρνηση θα υποκύψει εκ νέου στις πιέσεις των δανειστών σε σχέση με τα νέα μέτρα. Και αν μέχρι σήμερα οι υποχωρήσεις εντάσσονταν στην ιδεολογική κατεύθυνση που υπηρετούσε η “δεύτερη φορά αριστερά”, τώρα οι δανειστές ζητούν ξεκάθαρα από τον ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει αμιγώς δεξιές πολιτικές.

Αν υπάρχει μία προεκλογική δέσμευση που τηρήθηκε απαρέγκλιτα, αυτή αφορούσε στη φορολόγηση των πλουσίων. Αυτό ήταν το ιδεολογικό DNA του ΣΥΡΙΖΑ και εξέφραζε σε μεγάλο βαθμό τα στελέχη του κόμματος. Στην πορεία βέβαια δεν βρήκαν όσους πλούσιους χρειάζονταν. Έτσι “βάφτισαν” πλούσιους ακόμη και ανθρώπους με 20.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα και τους τάραξαν στη φορολογία.

Η μετατόπιση των βαρών στη μεσαία τάξη, ουσιαστικά την εξίσωσε με τα αμέσως χαμηλότερα στρώματα, εξαφανίζοντάς την. Αυτή ήταν η βασική ιδεολογική γραμμή του κόμματος που εκφράστηκε άγαρμπα για παράδειγμα από τον κ Γ. Κυρίτση σε άρθρο του στην κομματική εφημερίδα. Ο βουλευτής είχε υποστηρίξει πέρυσι ότι: “Γι' αυτό ακριβώς ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο (σ.σ. Ο ΣΥΡΙΖΑ), για να μετακυλήσει όσο μπορεί τα βάρη στους μενουμευρωπαίους, και αυτό ακριβώς κάνει”.

Οι δανειστές με αιχμή του δόρατος το ΔΝΤ ζητούν μετ' επιτάσεως την ριζική αλλαγή της βασικής πολιτικής γραμμής της Κυβέρνησης. Ζητούν να μειωθεί το αφορολόγητο και άρα να επιμεριστούν τα φορολογικά βάρη αναλογικότερα σε ολόκληρη την κοινωνία. Ταυτόχρονα, προτείνουν τη μείωση των φορολογικών συντελεστών αλλά και τη δραστική μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων.

Πρόκειται για μια αλλαγή με ουδέτερη δημοσιονομική επίπτωση. Το κράτος δεν θα εισπράξει ούτε λιγότερα ούτε περισσότερα. Απλώς θα είναι διαφορετικό το μίγμα των πολιτών που θα κληθούν να πληρώσουν. Η φορολογική βάση θα διευρυνθεί. Άνθρωποι με χαμηλό ετήσιο εισόδημα θα κληθούν να πληρώσουν φόρους. Μικρούς μεν αλλά φόρους. Όπως έχει επισημάνει το ΔΝΤ ήδη από τον Σεπτέμβριο, οι μισοί περίπου Έλληνες δεν πληρώνουν καθόλου φόρο. Από τους άλλους μισούς, αυτούς που πρέπει να πληρώσουν, περίπου το 1/4 δεν πληρώνει τους φόρους που του αναλογούν. Με τη μείωση του αφορολόγητου, αυτό θα αλλάξει.

Δεν πρόκειται για μια ακόμη συνήθη υποχώρηση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προκειμένου να ικανοποιήσει τους δανειστές και να παραμείνει στην εξουσία καταστρατηγώντας όσα προεκλογικά εξήγγειλε. Αν αποδεχθεί την πρόταση και την υλοποιήσει, θα πρόκειται για μια εκ βάθρων αλλαγή πολιτικής. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει μια άκρως φιλελεύθερη πολιτική, διαμετρικά αντίθετη όχι μόνο με τις εξαγγελίες του αλλά κυρίως με τα στερεότυπα που έχουν επικρατήσει.

Από την άλλη πλευρά, πρόκειται για μια λογική στροφή. Η υπερφορολόγηση μιας μικρής μερίδας του πληθυσμού και των επιχειρήσεων, διαλύει κάθε προοπτική για ανάπτυξη της οικονομίας. Το παραδέχθηκε και ο Βουλευτής Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ, κος Δ. Σεβαστάκης λέγοντας ότι η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων είναι αναπτυξιακό μέτρο (Ρ/Σ Αθήνα984, 7 Φεβρουαρίου).

Η Ελληνική πλευρά, προσέρχεται πλέον στις διαπραγματεύσεις με μια πιο διαλλακτική προσέγγιση. Ήδη αύριο στο Euro Working Group θα υπάρξει καθώς φαίνεται μια πρώτη απόπειρα σύγκλισης. Φυσικά δεν είναι εύκολο να μετατρέψεις σε φιλελεύθερους, ανθρώπους που έκαναν καριέρα σαν ιεροκήρυκες της αριστεράς και του κρατισμού. Αντιρρήσεις υπάρχουν, κυρίως από την πλευρά των πιο “σκληροπυρηνικών αριστερών”, όπως επίσης και από όσους φροντίζουν την επικοινωνιακή εικόνα του κόμματος. Δυσκολεύονται να “πουλήσουν” αυτή την αλλαγή πολιτικής στα στελέχη, τα μέλη και την κοινωνία.

Ίσως αυτή να είναι η αφορμή για ένα νέο γύρο ξεκαθαρίσματος στο νεοσύστατο κόμμα. Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί τη μόνη λύση για να σταματήσει η αντιαναπτυξιακή αφαίμαξη όσων παράγουν και εργάζονται. Τη μόνη λύση για να σταματήσει η βροχή των λουκέτων και ενδεχομένως για να δούμε ξανά επιχειρήσεις να επεκτείνονται και να προσλαμβάνουν εργαζόμενους. Έστω και αν πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να χαρακτηριστεί ένα δεξιό, φιλελεύθερο κόμμα…

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι αρθρογράφος του NEWS 247 και σύμβουλος έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos).

ADVERTISING

SHARE: