Στο στόχαστρο οι ασφαλιστικές εισφορές ή ο ΕΦΚΑ;

Στο στόχαστρο οι ασφαλιστικές εισφορές ή ο ΕΦΚΑ;
ΕΦΚΑ Eurokinissi

Η ενδεχόμενη αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν με βάση το νόμο Κατρούγκαλου οι επιστήμονες , οι έμποροι και οι αγρότες και η λειτουργία του ΕΦΚΑ είναι δύο απολύτως διακριτά θέματα

Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό. Η ενδεχόμενη αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν με βάση το νόμο Κατρούγκαλου (4387/16) οι επιστήμονες – δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί-, οι έμποροι και οι αγρότες και η λειτουργία του ΕΦΚΑ είναι δύο απολύτως διακριτά θέματα. Το ζήτημα ήλθε στην επικαιρότητα με αφορμή δημοσιογραφικές πληροφορίες και δημοσιεύματα των τελευταίων πέντε ημερών που αφορούν σε επικείμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, τόσο για την ένταξη των ελευθέρων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ, όσο και για το ύψος των ασφαλιστικών τους εισφορών. Η απόφαση που φέρεται ότι έλαβε το ΣτΕ, σύμφωνα πάντα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, χαρακτηρίζει τις σχετικές διατάξεις αντισυνταγματικές και αναμένεται (η απόφαση) να εκδοθεί προς το τέλος του επόμενου Μαΐου.

Όμως, επειδή η υπόθεση αφορά σε απόφαση του ΣτΕ, οφείλουμε να υπερβούμε τον θολό αφρό της τρέχουσας και σχετικής με το θέμα επικαιρότητας και να επισημάνουμε ορισμένα κρίσιμα, κατά τη γνώμη μας, ζητήματα που είναι τα ακόλουθα:

1. Εν αναμονή της απόφασης θα ήταν σοβαρό λάθος των ασφαλισμένων επιστημόνων να μην πληρώνουν τρέχουσες εισφορές. Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι η απόφαση τους δικαιώσει στο ζήτημα των εισφορών, για παράδειγμα μέσα στον Μάϊο, κανείς δεν είναι σίγουρος εάν η «σχετική νομοθετική προσαρμογή» από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής ασφάλισης, δηλαδή, η αλλαγή του υπολογισμού των εισφορών γίνει σε ένα μήνα, ή σε πέντε μήνες, ή σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Επισημαίνουμε ότι κανείς φορέας δεν υποστηρίζει κάτι τέτοιο, δηλαδή, μη πληρωμή εισφορών.

2. Οφείλουμε να τονίσουμε πως ήδη το αρμόδιο υπουργείο αναζητά λύσεις στο θέμα των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών, αναγνωρίζοντας εμμέσως, αλλά με σαφή τρόπο, την λάθος προσέγγιση – ρύθμιση που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου. Για να το διατυπώσουμε με πιο απλό τρόπο. Δεν μπορεί οι ασφαλιστικές εισφορές να έχουν την λογική της άμεσης φορολογίας για ορισμένες κατηγορίες εισοδημάτων και να αποτελούν πρόσθετο φόρο στην εργασία!

3. Σε ό,τι αφορά στην υποθετική περίπτωση «απόσχισης» του ταμείου νομικών από τον ΕΦΚΑ, απλά να επισημάνουμε ότι το ταμείο των Νομικών το 2015 παρουσίαζε έλλειμμα 68 εκατ. € το οποίο καλύφθηκε με 40 εκατ. € από τον ΑΚΑΓΕ και τα υπόλοιπα 28 εκατ. € από τα αποθεματικά. Εάν, υποθέσουμε ότι «αύριο» αυτονομείται από τον ΕΦΚΑ, πως θα πληρώσει συντάξεις;

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα