Η Μποφίλιου και το βουνό που δεν βλέπουμε

Η Μποφίλιου και το βουνό που δεν βλέπουμε
eurokinissi

Με μια πρώτη σκέψη το μπούλινγκ στην Μποφίλιου φαίνεται ότι αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου αυτών που συμβαίνουν στη χώρα

Με μια δεύτερη σκέψη όμως, διαπιστώνει κανείς ότι δεν πρόκειται για τον τεράστιο όγκο κάποιου κρυμμένου παγόβουνου κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, αλλά για το βουνό που ορθώνεται μπροστά μας και όμως δεν το βλέπουμε.

Το θέμα είναι γνωστό. Οι φύλακες του συστήματος επιδίδονται σε ένα πρωτοφανή διασυρμό μιας καλλιτέχνιδος επειδή δεν συμφωνούν με την πολιτική της άποψη. Θα ‘λεγε κανείς ότι έχουμε να κάνουμε με ένα κλασικό παράδειγμα μισαλλοδοξίας. Μισώ εκείνο με το οποίο διαφωνώ πολιτικά.  Στα λεξικά περιγράφεται ο μισαλλόδοξος ως ο μη ανεκτικός. Ο μη ανοιχτός. Ως ο φανατικός, ο εμπαθής, ο δογματικός..

Τα επίθετα αυτά οδηγούν τη σκέψη μας βαθύτερα. Μήπως το μίσος αυτό είναι έκφραση και μιας άκρως αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς και ενός προκλητικού περιορισμού της ελευθερίας της άποψης, από ένα σύστημα που απώλεσε την κυβερνητική εξουσία και επιδιώκει λυσσωδώς την παλινόρθωση του;

Ιδού ορισμένα πρόσφατα παραδείγματα, μόνο εξ αυτών που μαθαίνουμε ότι συμβαίνουν στη χώρα (τα άλλα αποκρύπτονται από τα παντός είδους «κανάλια» του συστήματος) και που μοιάζουν σαν ένα τεράστιο βουνό που δεν βλέπουμε, είτε γιατί μας τυφλώνει το μίσος, είτε γιατί εθιστήκαμε πια σε αυτά και συνηθίσαμε να μην δίνουμε την δέουσα σημασία.

Βουλευτές διαγράφονται γιατί είχαν διαφορετική γνώμη. (περίπτωση Παπακώστα)

Γραμματείς κομμάτων και ολόκληρες κεντρικές επιτροπές καταργούνται με ένα «αποφασίζω και διατάσω» της αρχηγού. Εκλέγονται αρχηγοί νέου κόμματος χωρίς καν την ύπαρξη κόμματος! Αρχηγοί αποφασίζουν εν κρυπτώ ονόματα πολιτικών φορέων. (Περίπτωση φορέα «κεντροαριστεράς», Γεννηματά, Θεοδωράκης)

Αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν καταθέτει «πόθεν έσχες» ενώ αποδεικνύεται πως η σύζυγος του διαθέτει «offshore» σε φορολογικούς παραδείσους. Η «νόμιμη» φοροδιαφυγή παρουσιάζεται ως ηθικό δικαίωμα. (περίπτωση Μητσοτάκη Μαρέβας)

Καταγγελίες για πιέσεις στα μίντια από τα γραφεία κόμματος για απόκρυψη ειδήσεων και απαγορευμένων λέξεων όπως Μαρέβα και Ζήμενς. Παρεμβάσεις λογοκρισίας στην ΕΡΤ από την αντιπολίτευση (περίπτωση δράσεων ΝΔ)

Θρασύτατη και συστηματική απόκρυψη από τα μίντια του συστήματος τεράστιων σκανδάλων που σημαδεύουν τη ζωή της χώρας (περίπτωση ΚΕΕΛΠΝΟ )

Σκευωρία και προσπάθεια αποσταθεροποίησης με τη δημοσιοποίηση απορρήτων κρατικών εγγράφων (περίπτωση πώλησης στρατιωτικού υλικού στην Αραβία)

Συστηματική και μεθοδευμένη  διοχέτευση στην «αγορά» της κοινής γνώμης ψευδών ειδήσεων που «κάνουν τη δουλειά» τους ακόμα και όταν αποκαλύπτονται ότι είναι ψευδείς. (περίπτωση  συγκροτήματος Μαρινάκη, «κομιστή», Σκάι κλπ)

Συνειδητή απόκρυψη ειδήσεων μεγίστης σημασίας που αφορούν το παρόν και το μέλλον της χώρας (περίπτωση κλεισίματος της τρίτης αξιολόγησης, ενώ την δεύτερη την είχαν μετατρέψει σε καθημερινό εφιάλτη μας). Από την άλλη, ανάδειξη σε πρώτες ειδήσεις της επικαιρότητας μαντινάδων και «ρεπορτάζ» από τρολαρίσματα στο τουίτερ. (περίπτωση Άδωνη, Πολάκη, Καρανίκα)

Ακατάπαυστη προπαγάνδα και καταστροφολογία που δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας, σύγχυσης  και ανασφάλειας στην κοινωνία και στην οικονομία και αποτρέπουν τις επενδύσεις. Συνειδητή παρότρυνση σε επενδυτές να μην επενδύσουν στην Ελλάδα. (περίπτωση Ξαφά)

«Αδωνοποίηση» του πολιτικού λόγου, δηλαδή ολοκληρωτική κατάργηση του επιχειρήματος και του πολιτικού ήθους και αντικατάσταση τους από την ρητορική μπούρδα, την χυδαιότητα, τις ύβρεις και  το ψέμα. Ο λόγος αυτός αποτελεί πλέον τον κυρίαρχο αντιπολιτευτικό λόγο στη χώρα που επεκτείνεται και στις λεγόμενες «προοδευτικές» δυνάμεις. (περίπτωση Λοβέρδου, Γεννηματά)

Έκδηλη και ασυγκράτητη χαρά όταν και ο τελευταίος ευρωπαίος τεχνοκράτης ή δημοσιογράφος ξεστομίσει οτιδήποτε αρνητικό για την χώρα. Αναφωνούν «Γερούν γερά» και χειροκροτούν, τους τεχνοκράτες, τους τραπεζίτες και τις «αγορές» που συγκυβερνούν την Ευρώπη χωρίς ουδείς να τους έχει εκλέξει γιαυτό το σκοπό, επιβεβαιώνοντας έτσι την άποψη της Μποφίλιου περί ιδιότυπης ευρωπαϊκής δικτατορίας..

Παρέλειψα πολλά και ξέχασα πολλά απ όλα αυτά που συμβαίνουν καθημερινά και είναι τόσο σημαντικά και προκλητικά για την δημοκρατία και την ελευθερία μας που, παρότι μοιάζουν σαν ένα βουνό μπροστά μας, εμείς δεν βλέπουμε γιατί τα θεωρούμε φυσικά, κανονικά και αντιπολιτευτικά. Απλώς η επίθεση στην Μποφίλιου φάνηκε περισσότερο επειδή είναι διάσημη ως καλλιτέχνης.  

Επιτίθενται με μίσος, φανατισμό και εμπάθεια όλοι αυτοί που αυτοαποκαλούνται δημοκράτες και προοδευτικοί, ευρωπαϊστές και φιλελεύθεροι και στέλνουν στην πυρά όσους έχουν διαφορετική άποψη από τη δική τους όπως η Μποφίλιου. Είναι οι πραγματικές δυνάμεις της οπισθοδρόμησης και αυτό δεν είναι μια πολιτική διαπίστωση, αλλά καθαρά πολιτισμική και αυτό είναι το χειρότερο για τον τόπο.

Είναι οι επιβήτορες του δημόσιου βίου μας που ορθώνουν μπροστά μας έναν ιδιότυπο «αντιπολιτευτικό ολοκληρωτισμό» σαν ένα ολόκληρο βουνό που εθιστήκαμε να μην βλέπουμε. Και όσο δεν βλέπουμε το βουνό, άλλο τόσο οι επιθέσεις τύπου Μποφίλιου θα πολλαπλασιάζονται. Μέχρι να αρχίσουμε να ανησυχούμε αληθινά για την κατάπτωση των ηθών στη χώρα μας και την διάβρωση της δημοκρατικής μας συνείδησης που κάνει πως δεν είδε και δεν άκουσε.

*Ο Τάκης Ψαρίδης είναι δημοσιογράφος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα