Το χρέος μας απέναντι στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια

Το χρέος μας απέναντι στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια

Μια δήθεν "επιχείρηση αρετής", που εξελίχθηκε σε μακρόχρονη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όταν η πολιτική εξουσία ποινικοποιεί την ασθένεια, οφείλουμε να στεκόμαστε δίπλα στα θύματα και απέναντί της

Λίγο πριν από τις εκλογές του 2012, μια «επιχείρηση αρετής» στο κέντρο της Αθήνας, βάσει μιας παράνομης υγειονομικής διάταξης οδήγησε στη σύλληψη δεκάδων γυναικών με την κατηγορία της άσκησης πορνείας και της πρόκλησης «σκοπούμενης σωματικής βλάβης» μέσω της μετάδοσης του ιού του HIV/AIDS.

Οι γυναίκες αυτές υποβλήθηκαν, παρά τη θέλησή τους, σε ιατρικές εξετάσεις, οδηγήθηκαν στη φυλακή και είδαν τις φωτογραφίες και τα προσωπικά τους δεδομένα να δίνονται στη δημοσιότητα από την Ελληνική Αστυνομία «για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας».

Η υπόθεση απασχόλησε εκτεταμένα την ελληνική κοινή γνώμη αλλά και μια σειρά από κοινωνικούς και άλλους φορείς, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι κατήγγειλαν τις πολλαπλές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην υπόθεση αυτή και ζήτησαν την αντιμετώπιση των γυναικών με σεβασμό στην αξιοπρέπειά τους και σύμφωνα με την ιατρική δεοντολογία.

Η μαύρη αυτή σελίδα στον ευαίσθητο χώρο της κοινωνικής πολιτικής γράφτηκε από μια πολιτική εξουσία που ανενδοίαστα αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τη “μέθοδο” της ποινικοποίησης της ασθένειας, προκειμένου να έχει το άλλοθι για να προωθήσει μια πολιτική λιτότητας με μείωση των δαπανών στην υγεία και την κοινωνική φροντίδα.

Με το πρόσχημα της προστασίας των πολιτών από μια κατασκευασμένη «απειλή» κάποιοι αποκόμισαν πολιτικά οφέλη, εκμηδενίζοντας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια ανθρώπων που είχαν πρόβλημα εξάρτησης. Σήμερα η ελληνική κοινωνία γνωρίζει ποιοι είναι αυτοί οι πολιτικοί, τι ρόλο έπαιξαν σε αυτή την ιστορία, ακόμη και όταν υποδύονται τον ρόλο του ανυποψίαστου πολιτικού θύματος μιας αριστερής πλεκτάνης. Οι δημόσιες δηλώσεις που έχουν κάνει τούς εκθέτουν ανεπανόρθωτα και η ντροπή τούς ακολουθεί.

Ωστόσο, τέσσερα χρόνια μετά, οι φωτογραφίες που είχε δώσει στη δημοσιότητα η Ελληνική Αστυνομία το 2012 εξακολουθούν να είναι αναρτημένες σε ποικίλες ιστοσελίδες, κυρίως ειδησεογραφικού χαρακτήρα. Με αυτόν τον τρόπο συνεχίζεται η δημόσια διαπόμπευση, ο εξευτελισμός των γυναικών και η παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων τους.

Σε αυτές της γυναίκες χρειάζεται να δείξουμε ότι παραμένουμε πολίτες σε ένα δημοκρατικό κράτος όπου η αρχή της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας υπερτερεί των αυταρχικών πολιτικών και του κέρδους που επιδιώκουν κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ο διαρκής διασυρμός των γυναικών, δεν εξυπηρετεί την ενημέρωση, δεν προστατεύει την δημόσια υγεία ούτε βελτιώνει τις συνθήκες ζωής των πολιτών. Εξυπηρετεί μια κουλτούρα φόβου, που εκθέτει τη χώρα και προσβάλει τον νομικό μας πολιτισμό.

*Ο Κώστας Αρβανίτης, είναι δημοσιογράφος και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ

 

Ζητούμε να κατέβουν από το διαδίκτυο όλες οι φωτογραφίες των γυναικών που συνελήφθησαν και διαπομπεύθηκαν πριν από  4  χρόνια, γιατί παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν υπηρετούν τη δημόσια υγεία ούτε τις προσπάθειες για πρόληψη, έγκαιρη παρέμβαση και θεραπεία.  Η παραμονή τους στο διαδίκτυο εκθέτει τη χώρα μας και τον πολιτισμό μας, συνθλίβει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και μεταφέρει μια παραπλανητική εικόνα για τους ανθρώπους που πάσχουν από HIV/AIDS. 

Μπείτε και υπογράψτε εδώ   

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα