Η Μόρια, ο Μουζάλας και ο κακός μας ο καιρός

Η Μόρια, ο Μουζάλας και ο κακός μας ο καιρός

Οι καταυλισμοί θάφτηκαν στο χιόνι αποκαλύπτοντας ότι οι διαβεβαιώσεις του υπουργού πως “κανείς πρόσφυγας δεν βρίσκεται σε εξωτερική σκηνή μέσα στο κρύο” απέχουν πολύ από την αλήθεια

Όταν η Λέσβος βρίσκεται αντιμέτωπη με συνθήκες πολικού ψύχους και εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες εξακολουθούν να μένουν ακόμα και σε… καλοκαιρινές σκηνές στον καταυλισμό της Μόριας που θάβεται στο χιόνι, υπάρχει πρόβλημα.

Και η λύση βέβαια δεν είναι τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και οι αστυνομικοί που εμποδίζουν τη λήψη φωτογραφιών ακόμα και έξω από το “κέντρο φιλοξενίας”, όπως γινόταν χτες στη Μόρια. Γιατί ό,τι κι αν πιστεύουν κάποιοι εγκέφαλοι της τοπικής αστυνομικής διεύθυνσης, ή ακόμα χειρότερα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ακόμα κι αν δεν φωτογραφηθούν οι θαμμένες στο χιόνι σκηνές δεν πρόσκειται να θαφτεί το πρόβλημα!

Το πρόβλημα -όπως όλα τα προβλήματα- λύνεται όταν οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι δεν στρουθοκαμηλίζουν, ούτε κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους, αλλά εκπονούν συγκεκριμένα σχέδια αντιμετώπισης των προβλημάτων και τα υλοποιούν με συνέπεια.

Δεν είναι άλλωστε μόνο στη Μόρια τραγική η κατάσταση. Όπως ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ «ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η κατάσταση στη Σάμο, τη Χίο και τη Λέσβο” ενώ όπως ανέφερε χαρακτηριστικά “στη Σάμο, περίπου 700 άνθρωποι, ανάμεσά τους μικρά παιδιά και άλλα ευάλωτα άτομα, παραμένουν σε σκηνές που δεν διαθέτουν θέρμανση στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης».

Είναι λοιπόν απορίας άξιον το πώς και το γιατί -παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις για επέλαση του χιονιά- οι κρατικοί μηχανισμοί έλαμψαν δια της απουσίας τους, ενώ θα έπρεπε να έχουν λάβει ήδη, από τις προηγούμενες ημέρες, μέτρα για την επιβίωση όσων “φιλοξενούνται” στους καταυλισμούς που χτυπά η κακοκαιρία.

Ίσως βέβαια η εξήγηση της απουσίας των “αρμοδίων υπηρεσιών”, που φτάνει μέχρι τα όρια της εγκληματικής αμέλειας, να είναι τελικά απλή και να εντοπίζεται στην ανεπάρκεια των κορυφαίων στελεχών του υπουργείου μεταναστευτικής Πολιτικής και του ίδιου του Γιάννη Μουζάλα.

Γιατί μόλις πριν από τέσσερις ημέρες, και ενώ οι πάντες μιλούσαν για την “ιστορική κακοκαιρία που μας έρχεται” ο Μουζάλας διαβεβαίωνε ότι «κανένας πρόσφυγας και μετανάστης δεν είναι πλέον στο κρύο, καθώς ολοκληρώσαμε επιτυχώς τις διαδικασίες για το ξεχειμώνιασμα».

Τώρα τι σόι “ολοκλήρωση” διαδικασιών είναι αυτή που αφήνει ανθρώπους να ξεχειμωνιάζουν σε καλοκαιρινές σκηνές (!) και τι σόι σχέδιο είναι αυτό που θεωρεί ότι αντιμετωπίζεται μια πρωτοφανής κακοκαιρία χωρίς να υπάρχουν ούτε καν θερμαντικά σώματα, μόνο ο αρμόδιος υπουργός γνωρίζει.

Ο οποίος βέβαια μπορεί να είναι “αρμόδιος” αλλά δεν φαίνεται να είναι και πολύ υπεύθυνος, καθώς όταν δήλωσε ότι “κανείς πρόσφυγας δεν είναι πλέον στο κρύο” πρόσθεσε -χωρίς να κοκκινίσει- ότι “κανείς δεν βρίσκεται πλέον σε εξωτερική σκηνή μέσα στο κρύο”.

Και έρχονται οι φωτογραφίες από τον καταυλισμό της Μόριας και δείχνουν το μέγεθος του ψέματος και καπάκι ο ΟΗΕ που καταγγέλλει ότι περισσότεροι από 5.000 πρόσφυγες στα νησιά βρίσκονται στο έλεος του φονικού χιονιά, και η πικρή αλήθεια αποκαλύπτεται σε όλο της το μέγεθος, παρά την προσπάθεια του υπουργού να την… εξαφανίσει.

Με τα ψέματα όμως δεν σώζονται ζωές, ούτε αποκτάμε μεταναστευτική πολιτική, ό,τι και να ισχυρίζονται οι υπουργοί και οι κάθε λογής παρατρεχάμενοι.

*O Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι δημοσιογράφος.

 

Φωτογραφία: lesvosnews.net

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα