Και ανεπαρκής και αντιγραφέας και αδιάβαστος ο Μάρδας

Και ανεπαρκής και αντιγραφέας και αδιάβαστος ο Μάρδας
Ορκωμοσία των Ιωάννη Μουζάλας, ως Αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Δημήτρη Μάρδα, ως υφυπουργού Εξωτερικών και Παναγιώτη Σγουρίδη, ως υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015, στο Προεδρικό Μέγαρο. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Κάθε φορά που μιλάει ο υφυπουργός Εξωτερικών ανοίγονται και δυο τρεις τρύπες στο επικοινωνιακό πλασάρισμα της κυβερνητικής πολιτικής

Ένας υπουργός, ή έστω υφυπουργός, δεν μπορεί να λέει ό,τι του κατέβει και πολύ περισσότερο σε κρίσιμα ζητήματα της κυβερνητικής πολιτικής, όπως το Προσφυγικό. Όταν λοιπόν ο κ. Μάρδας δηλώνει ότι “Θα έχει ευνοϊκή μεταχείριση όποιος πρόσφυγας έχει τη δυνατότητα να επενδύσει 250.000 ευρώ” δεν κάνει απλώς ένα φάουλ αλλά βάζει κάτω την κυβέρνηση και της πατάει το κεφάλι.

Πάνε τα “Σώζουμε την τιμή της Ευρώπης” και τα “Διαχειριζόμαστε το πρόβλημα με ανθρωπισμό και αλληλεγγύη, με βάση το διεθνές δίκαιο”. Μετατρέπονται, με τη… μία, σε “Εν τη παλάμη και ούτω βοήσωμεν” και μένει εκτεθειμένος ο πρωθυπουργός που έχει την ευθύνη της επιλογής και της στάσης κάθε στελέχους της κυβέρνησης.

Γιατί ο προφανώς ανεπαρκής κ. Μάρδας εμφανίζεται να αδιαφορεί για τα όσα δημοσίως έχει δηλώσει ο Αλέξης Τσίπρας: Από το «Όταν υπάρχει ανθρωπιστικό πρόβλημα στην Ευρώπη ο ρόλος της Ελλάδας δεν μπορεί να είναι ρόλος επαίτη που ζητά κονδύλια αλλά ενεργητικός» και “Το Προσφυγικό είναι ζήτημα εθνικής ευθύνης”, μέχρι το “Η χώρα μας δείχνει το διαφορετικό πρόσωπο της Ευρώπης.Την Ευρώπη της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς».

Ποια ανθρωπιά και ποια αλληλεγγύη δείχνουν οι δηλώσεις του συγκεκριμένου… καθηγητή, για να μην τρελαθούμε κιόλας; Το πρόσωπο της κυβέρνησης που σκιαγραφούν οι δηλώσεις του στελέχους της, είναι απεχθές και αποκρουστικό, αποπνέει σήψη, και καταδεικνύει αδιέξοδα και κακομοιριά. Γιατί η λογιστική διάσταση των απόψεων Μάρδα είναι για γέλια και η πολιτική για κλάματα.

Γιατί ο “πολιτικός Μάρδας” ως εκπρόσωπος της… Δανίας του Νότου, προφανώς αντιγράφει την πολιτική της Δανίας του Βορρά, αλλά όντας πολύ “εκσυγχρονιστής” δεν κατάσχει τιμαλφή αλλά ζητά εμβάσματα στις τράπεζες, ενώ ο “επιστήμονας Μάρδας” βαφτίζει επενδυτή όποιον έχει αυτή δυνατότητα.

Επειδή βέβαια ο κ. Μάρδας είναι πολυδιάστατος, όπως η εξωτερική πολιτική της… χώρας, υπάρχει βέβαια και το “κυβερνητικό στέλεχος Μάρδας”, που έχοντας κατανοήσει ότι η κυβέρνηση με την υπογραφή του μνημονίου ακολουθεί την πεπατημένη των προηγούμενων, δεν έσπασε και πολύ το κεφάλι του για να κατεβάσει όσα… ρηξικέλευθα δήλωσε, αλλά αντέγραψε ¨δημιουργικά” την πεπατημένη των προηγούμενων.

Γιατί ήταν η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου που πρώτη βάδισε τον δρόμο που τώρα ακολουθεί ο κ. Μάρδας, δίνοντας τη δυνατότητα με τον… “νέο επενδυτικό της νόμο” το 2013 να αποκτήσουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα όσοι αλλοδαποί αποκτούσαν ακίνητο στη χώρα μας αξίας 250.000 ευρώ και άνω. Και σε αυτό δηλαδή, έρχεται δεύτερος ο “οικονομολόγος Μάρδας”, αλλά δεν φαίνεται να ιδρώνει το αυτί του.

Γιατί ο υφυπουργός Εξωτερικών έχει αποδεδειγμένη προϋπηρεσία στο να καταθέτει διάφορα σχέδια που μετά τα… ξεχνάει, αφού προφανώς κάποιοι άλλοι έχουν μετρήσει τις αντιδράσεις για να γνωρίζουν μέχρι πού μπορούν να το πάνε το γράμμα. Δική του (;) πρόταση ήταν η δημιουργία “Θερινού Νταβός” στο Στουρονήσι, ένα ακατοίκητο νησάκι απέναντι από τα Νέα Στύρα, όπου διάφορα “κράτη – μέλη του ΟΗΕ” θα έκτιζαν κτίρια για να φιλοξενούνται επιφανείς εκπρόσωποί τους, οι οποίοι “θα συζητούσαν σχετικά με τις τέχνες και την φιλοσοφία”.

Πριν να ξεχαστεί το “σχέδιο” ο κ. Μάρδας είχε προλάβει να δηλώσει ότι “ήδη υπάρχουν χώρες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον”, έστω κι αν μήτε τις είδαμε, μήτε τις απαντήσαμε.

Κάθε τεχνοκράτης όμως σαν τον κ. Μάρδα, μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς το real estate τραβά! Μετά το “Νταβός του Ευβοϊκού” ο υφυπουργός μας έβαλε πλώρη για τον… Όλυμπο! Δική (;) του πρόταση ήταν η δημιουργία ελικοδρομίου και τεσσάρων κρυσφύγετων στην κορυφή του Ολύμπου “ώστε να δημιουργηθεί ένα καταφυγιακό χωριό, στο οποίο θα υπάρχει δυνατότητα επίσκεψης ανθρώπων που θέλουν να δουν τον Όλυμπο και να γνωρίσουν τους μύθους του, αλλά αδυνατούν να περπατήσουν 8 ώρες για να φτάσουν εκεί».

Σε αυτό το σχέδιο για “καταφυγιακό χωριό” σε περιοχή απόλυτης προστασίας, το καλύτερο ήταν η απάντηση του κ. Μάρδα σε όσους διατύπωναν ενστάσεις: «Με ένα καταφύγιο δεν παραβιάζεται η νομοθεσία, δεν θα γίνουν πολυκατοικίες. Εξάλλου, τα προεδρικά διατάγματα και τους νόμους εμείς τα φτιάχνουμε»!

Αυτό το “εμείς” που χρησιμοποιεί τόσο εύκολα ο κ. Μάρδας είναι που εμπλέκει ολόκληρη την κυβέρνηση στα “σχέδιά” του και την υποχρεώνει, είτε να μας πει ανοιχτά και ξάστερα πού το πάει με την επί πληρωμή “ευνοϊκή μεταχείριση” προσφύγων και μεταναστών, είτε να τον στείλει… αδιάβαστο.

*Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα