Megaλα λάθη

Η είσοδος των γραφείων του τηλεοπτικού σταθμού MEGA την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018, ημέρα που λήγει η προθεσμία για την συμμετοχή στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Η εταιρεία ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε. αποφάσισε να μην συμμετάσχει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας προκαλώντας την οργή των εργαζομένων στο κανάλι. Το Mega έχει τη δυνατότητα, να εκπέμπει, ως το τέλος του Φεβρουαρίου, καθώς, όπως ορίζει ο νόμος 4339/2015, όποιος σταθμός δεν συμμετάσχει στη αδειοδοτική διαδικασία, μπορεί να μεταδίδει σήμα έως και τρεις μήνες από την προκήρυξη των αδειών, η οποία έγινε στις 27 Δεκεμβρίου 2017. 
(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)
Η είσοδος των γραφείων του τηλεοπτικού σταθμού MEGA την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018, ημέρα που λήγει η προθεσμία για την συμμετοχή στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Η εταιρεία ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε. αποφάσισε να μην συμμετάσχει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας προκαλώντας την οργή των εργαζομένων στο κανάλι. Το Mega έχει τη δυνατότητα, να εκπέμπει, ως το τέλος του Φεβρουαρίου, καθώς, όπως ορίζει ο νόμος 4339/2015, όποιος σταθμός δεν συμμετάσχει στη αδειοδοτική διαδικασία, μπορεί να μεταδίδει σήμα έως και τρεις μήνες από την προκήρυξη των αδειών, η οποία έγινε στις 27 Δεκεμβρίου 2017. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) EUROKINISSI

Το λουκέτο στο MEGA έρχεται ως... φυσικό επακόλουθο του χρονικού προαναγγελθέντος θανάτου που γράφουν συστηματικά εδώ και χρόνια οι βασικοί του μέτοχοι

Είπε λέει ένας πρώην megaλος τηλεαστέρας ότι το MEGA κατέρρευσε γιατί κατέρρευσε, λέει, η μεσαία τάξη. Οπότε μπορούμε όλοι εμείς οι υπόλοιποι να υποθέσουμε ότι τα άλλα κανάλια παρέμειναν γιατί τα στηρίζει η μεγαλοαστική τάξη, η... εργατική και το πρεκαριάτο, οι άνεργοι, και οι απασχολήσιμοι.

Ας σοβαρευτούμε: Με κάτι τέτοιες “εκτιμήσεις” το μόνο που επιβεβαιώνεται είναι τα λάθη δημοσιογραφικής πρακτικής που οδήγησαν τα δελτία ειδήσεων του σταθμού στην ανυποληψία και η απουσία κάθε δημοσιογραφικής δεοντολογίας που ναρκοθέτησε τη θεαματικότητα των ενημερωτικών του εκπομπών.

Με απλά λόγια κάποιοι τηλεαστέρες αντί να δουν στοιχειωδώς απολογιστικά το χτες και να εντοπίσουν το δικό τους μερίδιο ευθυνών για την άκριτη αποδοχή των θέσεων των υποστηρικτών του νεοφιλελευθερισμού, εξακολουθούν και σήμερα, σε συνθήκες χρεοκοπίας αυτών των αντιλήψεων, να προσπαθούν να μετατρέψουν το μαύρο σε άσπρο.

Σε πείσμα λοιπόν αυτών των αντιλήψεων, που ακόμη και τώρα, όταν εκατοντάδες οικογένειες απλών εργαζομένων στο κανάλι μένουν στο δρόμο, προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα λάθη των “στελεχών” και την αποτυχημένη τακτική και στρατηγική των κύριων μετόχων του MEGA, η αλήθεια, είναι αλλού.

Αυτό που κατέρρευσε λοιπόν είναι η πολιτική των ιδιοκτητών του Megaλου καναλιού: Η τακτική της σύγκρουσης με την κυβέρνηση για να εξακολουθήσει να υπάρχει ένα χρυσοφόρο για τους επενδυτές τηλεοπτικό πεδίο που ταυτόχρονα θα είναι ξέφραγο αμπέλι, χωρίς κανόνες και ρυθμίσεις και δίχως κοινωνικό έλεγχο.

Αυτή η κατάρρευση ήρθε ως επακόλουθο της στάσης του Καναλιού όλα τα μνημονιακά χρόνια με αποκορύφωμα την στάση που κράτησε το Mega στο δημοψήφισμα, όταν αντιμετωπίζοντας την κοινωνία σαν εχθρό αντί να αναδείξει τις διαφορετικές απόψεις και να συμβάλει στο διάλογο μεταξύ τους, επιχείρησε έξω και πέρα από κάθε δεοντολογικό κανόνα, να επιβάλει το “ναι”.

Αυτή η ήττα της στρατηγικής αντίληψης των ιδιοκτητών του Mega και του πολιτικού τους στρατοπέδου μαζί με την χρεοκοπία της τακτικής τους, εσωτερίκευσαν την κρίση και ναρκοθέτησαν το “ενιαίο” επιχειρηματικό σχήμα.

Το κακό είναι ότι μέχρι την τελευταία στιγμή αντί για ξεκάθαρες τοποθετήσεις επέλεξαν τις υπεκφυγές, στέλνοντας πάλι την λυπητερή στους εργαζόμενους.

*Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι Διευθυντής Σύνταξης στο Έθνος

ADVERTISING

SHARE: