Ο Άνθιμος και άλλοι θεομπαίχτες

Ο Άνθιμος και άλλοι θεομπαίχτες
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ--Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΤΗΝ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΑΣ--ΥΠΟΔΟΧΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΘΙΜΟ--ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ Ευρωκίνηση

Και επίτιμος διδάκτορας του ΑΠΘ ο... πανιερότατος της Θεσσαλονίκης που προφανώς επιβραβεύεται για τις απόψεις του που ωθούν στη μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό

Ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος είναι από τις μεγάλες φίρμες της Ιεράς Συνόδου. Εδώ και χρόνια, χέρι χέρι με τον Αμβρόσιο των Καλαβρύτων και τον Πειραιώς Σεραφείμ, προσπαθεί να μας κανοναρχήσει, παρεμβαίνοντας κάθε τόσο, βέβαιος ότι πάντοτε και επί παντός επιστητού έχει την “σωστή” άποψη.

Έχει λοιπόν -ως ένα πρώτο παράδειγμα- άποψη για τους φόρους, όπου καμιά αντίρρηση δεν έχει να πληρώνουν ότι τους καταλογίζεται οι απλοί άνθρωποι, ακόμη κι αν τα ποσά είναι δυσβάσταχτα και οι φόροι άδικοι, αλλά είναι κατηγορηματικά αντίθετος στην φορολόγηση ιδρυμάτων της δικαιοδοσίας του.

Για αυτό και πριν από μερικά χρόνια είχε κηρύξει “ιερό πόλεμο” για να μένουν αφορολόγητα τα ενοίκια από τα ακίνητα που εκμεταλλεύονται τα εκκλησιαστικά ιδρύματα. Είχε αναρωτηθεί μάλιστα “Από πού θα τα πληρώσουμε; Και γιατί να τα πληρώσουμε; Δεν μας δώσατε τίποτα. Εμείς υπηρετούμε τον κόσμο”, ξεχνώντας ο θεομπαίχτης ότι η πολιτεία που “δεν έδωσε τίποτε”, δηλαδή επί της ουσίας οι απλοί άνθρωποι που φορολογούνται υπέρμετρα, πληρώνουν τους μισθούς των ιερέων αλλά και των… αρχιερέων.

Από την ρητορική του εμφανώς ακροδεξιού δεσπότη δεν ήταν δυνατόν να απουσιάζει η κινδυνολογία για όσους έχουν διαφορετικό θρήσκευμα, για αυτό στηρίζει εκδηλώσεις που αντιδρούν στην “ισλαμοποίηση της Ελλάδας και της ΕΕ” και δηλώνει (προσπαθώντας να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό του) ότι «“Είμαστε συναισθηματικοί άνθρωποι εμείς οι Ελληνες, η ψυχή μας συνυποφέρει, όλα τα θέματα όμως έχουν όρια, θα πρέπει να φύγουμε εμείς για έρθουν να κατοικήσουν άλλοι;”

Εννοείται ότι ο αρχιερέας είναι και εναντίον της ομοφυλοφιλίας καθώς όπως δήλωσε από τηλεοπτικού άμβωνος “αυτό για την πίστη μας, αγιογραφικά, είναι θανάσιμο αμάρτημα. Είναι γραμμένο στην Αγία Γραφή, δεν χωράει κουβέντα». Οπότε, θεώρησε ποιμαντική υποχρέωσή του να οργανώσει… αγρυπνία κατά του Thessaloniki Pride.

Βέβαια, στην Αγία Γραφή είναι γραμμένο και ότι ο έχων δύο χιτώνες πρέπει να δίνει τον έναν αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες για τους Άνθιμους αυτού του κόσμου οπότε επειδή δεν τους βολεύει το ξεχνάνε και κρατάνε όλα τα άλλα που τους θέλγουν, τις μικρότητες, τις κακότητες και τα ρατσιστικά.

Ο μητροπολίτης είναι βεβαίως και… συνεπής, όπως οι πολιτικάντηδες που συνήθως καταγγέλλει. ‘Έτσι, πριν από μερικά χρόνια, μπορεί να είχε χαρακτηρίσει «επικίνδυνη περίπτωση για την ελληνική κοινωνία» τον Μιχαλολιάκο, καθώς αυτό βόλευε τον Σαμαρά που ήταν η βασική προτίμηση του… σεβασμιώτατου, αλλά πριν αλέκτωρ λαλήσαι τρις, αποκατέστησε τις σχέσεις του με τον αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης,.

Τον δέχτηκε λοιπόν στο γραφείο του και συζήτησαν “θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας και ιδιαίτερα τα ζητήματα που αφορούν την Ορθοδοξία και τον πόλεμο που δέχεται από το ανθελληνικό κράτος της αριστεράς”. Για τον φόνο του Παύλου Φύσσα, τα “συμβόλαια” στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος και τα πογκρόμ κατά των μεταναστών, μάλλον δεν βρέθηκε χρόνος, οπότε οι δύο εκλεκτοί πατριώτες δεν είπαν κουβέντα.

Αυτός ο Άνθιμος λοιπόν, ο υπερσυντηρητικός, με αυτές τις απόψεις και αυτές τις συμπεριφορές, που ωθούν στη βία, τη μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό, αναγορεύεται σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ. Γιατί, λέει, είναι “ρέκτης του βιβλίου και της πολιτιστικής δημιουργίας”, έχει “υψηλό αίσθημα ποιμαντικής ευθύνης” και “ανήκει στους κορυφαίους μητροπολίτες”.

Αυτό που δεν λένε οι αρμόδιοι του Τμήματος… Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ, γιατί έχουν καιρό να κοιτάξουν στον καθρέφτη τους, είναι ότι στη χώρα μας έχουν γίνει επικίνδυνα πολλοί οι θεομπαίχτες.

*Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι Διευθυντής Σύνταξης στο Έθνος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα