Ο Κυρίτσης, ο Μουζάλας, και η αυτοκριτική της πλάκας

Προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, οι δυο “αρμόδιοι” στρίμωξαν όλη την κυβέρνηση, παρουσιάζοντας προβληματική την πολιτική της ακόμα και στο πεδίο της αλληλεγγύης που μέχρι τώρα ηγεμόνευε

Τα είπε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, τα είπε η Κομισιόν, τα είχαμε πει κι εμείς από χτες, το έδειχναν και οι φωτογραφίες και τα βίντεο από την Μόρια, οπότε κανείς “υπεύθυνος κυβερνητικός παράγοντας” δεν μπορούσε να βγει στα τηλεπαράθυρα ή να πάει στη Βουλή και να σφυρίζει αδιάφορος.

Άλλαξαν λοιπόν τροπάρι οι “αρμόδιοι” κι από εκεί που ισχυρίζονταν ότι όλα τα έχουν καλά καμωμένα, και μια χαρά θα ξεχειμωνιάσουν οι πρόσφυγες, και μόνο κάτι λίγοι είχαν απομείνει στις σκηνές, το πήραν αλλιώς κι άρχισαν να προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

Την αρχή την έκανε ο Γ. Κυρίτσης, που εκτός από βουλευτής του Σύριζα είναι και εκπρόσωπος λέει του Συντονιστικού για το Προσφυγικό, που ένας θεός ξέρει τι ακριβώς συντονίζει αφού όλα ασυντόνιστα τα έχουν οι αθεόφοβοι. Επέμεινε λοιπόν ο κ. εκπρόσωπος ότι όλα πήγαν κατά πώς πρόβλεπε το σχέδιο αλλά -κάτι σαν παράπλευρη απώλεια- “μας έμειναν περίπου 1000 στις σκηνές”.

Βέβαια, δυόμισι χιλιάδες ψυχές στη Μόρια, 700 στη Σάμο, 800 στο ανοιχτό γήπεδο χόκεϊ στο Ελληνικό και κάποιες χιλιάδες στη Χίο που δεν έχουν ένα κεραμίδι να βάλουν πάνω από το κεφάλι τους, ξεπερνούν τις 5.000 αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα, καθώς το ζητούμενο για τον κ. Κυρίτση δεν ήταν να βρεθεί πραγματικά μια λύση αλλά να καλυφτεί το πρόβλημα και να μετριαστούν οι αρνητικές εντυπώσεις για τον ίδιο και τους άλλους “παράγοντες” που... λύνουν το Προσφυγικό.

Μετά, πήρε την σκυτάλη ο ίδιος ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής που ανέλαβε, λέει, την ευθύνη, σηκώνοντας το... σηκωμένο πλέον χαλί και παραδεχόμενος αυτά που προσπαθούσε να κρύψει όλο αυτόν τον καιρό, ότι δηλαδή στα νησιά η κατάσταση πάει κατά διαόλου. Βέβαια, ο κ. Μουζάλας, λέγοντας τη φράση «παίρνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί ως κυβέρνηση για την κατάσταση στα hot spotς που είναι κακή”, δεν έκανε και καμιά σοβαρή αυτοκριτική, ούτε ανέλαβε πραγματικά καμιά ευθύνη.

Μια παράσταση έδωσε, από αυτές που συνηθίζουν να δίνουν τα πολιτικά στελέχη όταν ένας ευρύτερος κόσμος αντιλαμβάνεται ότι τα έχουν κάνει θάλασσα. Γιατί ο μόνος που μπορεί να αναλαμβάνει ευθύνες “ως κυβέρνηση” είναι ο... πρωθυπουργός και όχι ένας υπουργός, έστω κι αν πιστεύει ότι είναι αλάνθαστος και υπεράνω κριτικής, όπως προφανώς πιστεύει ότι είναι ο κ. Μουζάλας.

Με άλλα λόγια, ο Μουζάλας, επειδή στριμώχτηκε, αποφάσισε να μοιράσει τις ευθύνες σε όλη την... κυβέρνηση, κρατώντας ένα πολύ μικρό τμήμα για τον εαυτό του, που και αυτό ακόμα το έκρυψε πίσω από επιθέσεις σε όσους τον κριτικάρισαν, αποφεύγοντας να κάνει αυτό που πραγματικά όφειλε: να αναλάβει ουσιαστικά την ευθύνη για τις εικόνες και πολύ περισσότερο τις καταστάσεις της ντροπής, και να θέσει την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού.

Έτσι όμως, αντί να ξεφύγει ο ίδιος από το στρίμωγμα, στρίμωξε ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση, καταδεικνύοντας προβληματική την πολιτική της και μάλιστα στο πεδίο της αλληλεγγύης, έναν τομέα που μέχρι τώρα φαινόταν ότι ηγεμόνευε.

*O Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι δημοσιογράφος.

ADVERTISING

SHARE: