'Ριζοσπαστική αριστερά' κατά... ριζοσπαστικοποίησης;

Joint press conference by the Ministers of Interior, Education, Protection of Citizen and the Vice Ministers of Labour, Health and Culture and Sports, regarding the issue of the Menidi area, in Athens, on June 16, 2017 /    , ,  ,      ,   , , 16 , 2017
Joint press conference by the Ministers of Interior, Education, Protection of Citizen and the Vice Ministers of Labour, Health and Culture and Sports, regarding the issue of the Menidi area, in Athens, on June 16, 2017 / , , , , , , 16 , 2017 MICHALIS KARAGIANNIS / SOOC

Κωμικοτραγικές καταστάσεις από την άκριτη υιοθέτηση των όρων και των δράσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εναντίον του φονταμενταλισμού και του “εξτρεμισμού των δύο άκρων”

Μπορεί στην Ελλάδα να έχει την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Συνασπισμός δηλαδή της... Ριζοσπαστικής Αριστεράς αλλά αυτό διόλου δεν εμποδίζει το υπουργείο Εσωτερικών να προσπαθεί με κονδύλια (και εντολές!) της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποτρέψει την... ριζοσπαστικοποίηση των νέων.

Ναι, έτσι ακριβώς: Το ριζοσπαστικό, καθ' ότι... συριζαϊκό Yπουργείο Εσωτερικών ζητάει επειγόντως από δήμους και περιφέρειες “έργα θα επιτρέπουν σε τοπικές πρωτοβουλίες να εστιάζουν, µέσω του αθλητισµού, στην παρακολούθηση και την πρόληψη διαδικασιών ριζοσπαστικοποίησης”.

Όπως φαίνεται και από τα επίσημα έγγραφα, καθώς -δια των μνημονίων- μάς έγινε χούι να αποδεχόμαστε τα πάντα αδιαμαρτύρητα και να τα καταπίνουμε όλα αμάσητα, φτάσαμε στο σημείο ένα υπουργείο... ριζοσπαστικής (έστω και κατά δήλωσή της) κυβέρνησης, κυβέρνησης δηλαδή που θέλει -για να θυμηθούμε και τι λένε τα λεξικά- “ριζική μεταβολή των καθιερωμένων”- να πασχίζει για προγράμματα που θα κρατήσουν τη νεολαία σε... συντηρητικές ατραπούς.

Πρόκειται βέβαια για κατά λέξη μετάφραση των κειμένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και για προσπάθεια υλοποίησης μέτρων που ζήτησε η Κομισιόν να ληφθούν, αλλά αυτό διόλου δεν αλλάζει τον κωμικοτραγικό χαρακτήρα του εγγράφου του υπουργείου Εσωτερικών, στο οποίο ως γνωστόν πολιτικός προϊστάμενος είναι ο Πάνος Σκουρλέτης, που βάσει των δηλώσεών του είναι από τους ριζοσπαστικότερους του ΣΥΡΙΖΑ, που ούτως ή αλλιώς σύμφωνα με τον τίτλο του είναι ριζοσπαστικός.

Δεν είναι καινούργια φρούτα αυτά. Από πέρυσι, ένα άλλο υπουργείο, το Yπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ένας άλλος υπουργός, που όμως δεν δηλώνει ριζοσπάστης, ο Νίκος Τόσκας, έχουν επιχειρήσει να βάλουν τα πράγματα στη νέα θέση τους, που στην πραγματικότητα είναι πολύ παλιά!

Το φθινόπωρο του 2016 λοιπόν η Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της ΕΛΑΣ και το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας, που είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, εποπτευόμενο όμως από τον κ, Τόσκα, εκπόνησαν μελέτη για την “ριζοσπαστικοποίηση και τον εξτρεμισμό” και εξέδωσαν μάλιστα και... “Οδηγό Τσέπης” για να μπορούν οι “αρμόδιοι” να μπουν γρήγορα στο (νέο “ευρωπαϊκό”) νόημα.

Σε αυτόν λοιπόν, τον Οδηγό, από πέρυσι, να το κρατήσουμε αυτό, οι άνθρωποι του κ. Τόσκα, θέτουν στο στόχαστρο τον “θρησκευτικό εξτρεμισμό” αλλά πάνε και ένα (οργανωμένο) βήμα πιο πέρα, επαναφέροντας τη “θεωρία των δύο άκρων”, καθώς όπως αναφέρουν “είναι σαφές ότι η ριζοσπαστικοποίηση αφορά εξίσου τα άκρα του πολιτικού φάσματος”.

Σε αυτό το πόνημα, που χρηματοδοτήθηκε όπως και το ευρύτερο πρόγραμμα κατά 75% από ευρωπαϊκά κονδύλια και κατά 25% από εθνικούς πόρους που δεν μας περισσεύουν, γίνεται διάκριση των “κοινωνικών συγκρούσεων” από τις “βίαιες μορφές που έχουν ως στόχο την σύγκρουση” αλλά δεν προσδιορίζεται σαφώς πότε μια σύγκρουση προέρχεται από “υγιή ενασχόληση με τα κοινά” που “μπορεί να λάβει βίαιες μορφές” και πότε είναι το αποτέλεσμα “βίαιων μορφών” που συνδέονται με τον “βίαιο εξτρεμισμό”.

Προφανώς -και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα ακόμα και εάν δεν το αντιλαμβάνονται οι “ριζοσπάστες' μας” - την απόφαση για το ποια “σύγκρουση” είναι “υγιής” και ποια “εξτρεμιστική”, την λαμβάνουν, με τις ευλογίες υπουργών και ΕΕ, κάποιοι σαν τους “ειδικούς επιστήμονες” που γράφουν τέτοιες μπροσούρες!

Αλλά, αυτό, δεν είναι και πολύ καθησυχαστικό.

(Φωτό: Sooc)

*Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι δημοσιογράφος

ADVERTISING

SHARE: