Στα προσόντα της Λαγκάρντ και η... αμέλεια

European summit on the Greek issue, in Brussels, on July 12, 2015 /      ,  ,  12 , 2015
European summit on the Greek issue, in Brussels, on July 12, 2015 / , , 12 , 2015 ARIS OIKONOMOU / SOOC

Η επικεφαλής του ΔΝΤ βρίσκεται τελικά στο εδώλιο για το πολυδιαπλεκόμενο σκάνδαλο Ταπί και το Ταμείο σπεύδει να εξυμνήσει την... αποτελεσματικότητά της στην "εκτέλεση των καθηκόντων της"

Το σκάνδαλο Ταπί έσκασε το 2008, όταν ένα... ιδιωτικό διαιτητικό δικαστήριο αποφάσισε, κακήν κακώς όπως κρίθηκε από τις δικαστικές αποφάσεις που ακολούθησαν, να καταβληθεί στον επιχειρηματία αποζημίωση 403 εκατομμυρίων ευρώ για να λυθεί μια χρόνια δικαστική διαμάχη του με το γαλλικό δημόσιο.

Πρώην τραγουδιστής, πρώην ηθοποιός, πρώην πρόεδρος της Μαρσέιγ και πρώην πρόεδρος μιας... παράγκας στο γαλλικό ποδόσφαιρο, ο επιχειρηματίας Μπερνάρ Ταπί υπήρξε και πολιτικός και μάλιστα αριστερούλης. Αργότερα όμως, μάλλον διόλου συμπτωματικά, έπαψε να “αριστερίζει” και πέρασε στο στρατόπεδο του Σαρκοζί, τον οποίο στήριξε στις προεδρικές εκλογές του 2007, λίγο πριν εισπράξει, χάρη στις πολιτικές του διασυνδέσεις (αυτό που στην Ελλάδα αποκαλούμε διαπλοκή), την παχυλή “αποζημίωση” που του επιδίκασε η “διαιτησία”.

Όπως χαρακτηριστικά είχε γράψει η εφημερίδα “Independent”, ήταν μια υπόθεση “που ενορχήστρωσε ο Σαρκοζί για να πλουτίσει ο φίλος του ο Μπερνάρ Ταπί με έξοδα του κράτους”.

Αλλά για να έχει αίσιον τέλος αυτή η τυπική ιστορία διαπλοκής, έπρεπε να συντονιστούν διάφοροι βραχίονες του γαλλικού κράτους: Ο πρόεδρος λοιπόν του (ιδιωτικού, να μην το ξεχνάμε) διαιτητικού δικαστηρίου ήταν από χρόνια κολλητός του αξιότιμου κυρίου Ταπί και του δικηγόρου του και τα στελέχη της γαλλικής προεδρίας -που επιδίωκαν μια λύση υπέρ του Ταπί- το γνώριζαν! Και όλα αυτά τα γνώριζε επίσης και το δεξί χέρι της τότε υπουργού Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, Στεφάν Ρισάρ, που όμως “ξέχασε” να την ενημερώσει.

Από τότε λοιπόν η επικεφαλής πλέον του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ -που έπεσε από τα... σύννεφα όταν τα στοιχεία αυτά τέθηκαν υπόψη της- αγωνίζεται να μη βρεθεί στο εδώλιο ως κατηγορούμενη για την υπόθεση, ή, έστω, να βρεθεί αντιμέτωπη με τις κατά το δυνατόν ελαφρύτερες κατηγορίες. Τελικά όμως το Δικαστήριο της (γαλλικής) Δημοκρατίας έκρινε «αμφισβητήσιμη» τη διαδικασία που επιλέχτηκε και εκτίμησε πως η κα Λαγκάρντ ενεπλάκη «προσωπικά» σε μια διαδικασία η οποία περιέχει «πολυάριθμες ανωμαλίες και παρατυπίες».

Το αυτί της Λαγκάρντ όμως δεν ιδρώνει από κάτι τέτοιες “λεπτομέρειες”. Ομολόγησε λοιπόν ότι ενήργησε “αμελώς” και ελπίζει ότι θα καθαρίσει. Γιατί, όπως δήλωσε, “η αμέλεια είναι ένα παράπτωμα που διαπράττεται χωρίς πρόθεση. Νομίζω ότι όλοι μας είμαστε λίγο αμελείς κάποιες φορές στη ζωή μας. Έκανα τη δουλειά μου όσο καλύτερα μπορούσα, εντός των ορίων όσων γνώριζα”. Ό,τι ακριβώς λένε -διαχρονικά- όλα τα πολιτικά στελέχη όποτε γκρεμίζεται κάποιος φούρνος και βρίσκονται υπόλογοι στη Δικαιοσύνη. Και αυτό που λένε τα στελέχη του ΔΝΤ όταν διαπιστώνεται -άλλη μια φορά- ότι έκαναν λάθος”.

Και για να μην έχουμε καμιά αμφιβολία ότι η κα Λαγκάρντ εξακολουθεί να έχει υψηλές συστημικές διασυνδέσεις, και ότι η αποτελεσματικότητά της στην υπόθεση Ταπί εκτιμήθηκε δεόντως στις πραγματικές της διαστάσεις, το ΔΝΤ βρέθηκε στο πλευρό της, ανακοινώνοντας ότι “το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου έχει εκφράσει την εμπιστοσύνη του στην ικανότητα της κας Λαγκάρντ να εκτελεί αποτελεσματικά τα καθήκοντά της - και αυτό ισχύει και τώρα”.

Μια ανακοίνωση-μάθημα για το πώς παραχώνονται τα προβλήματα και η “αμέλεια” γίνεται εφαλτήριο για ακόμα πιο σημαντικές θέσεις... ευθύνης.

*Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι δημοσιογράφος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Λαγκάρντ: Ήμουν λίγο αμελής στην υπόθεση Ταπί, αλλά αθώα

ADVERTISING

SHARE: