Το μακελειό, ο Ερντογάν και το ISIS

Το μακελειό, ο Ερντογάν και το ISIS

O δολοφονικός φανατισμός στοχοποίησε πάλι την Τουρκία αλλά -στο ίδιο ακριβώς έδαφος- η πολιτική του Ερντογάν στοχοποιεί οτιδήποτε "διαφορετικό" και όλους τους "άλλους"

Με δεδομένο τον φανατισμό του ISIS δεν είναι περίεργο ότι αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τους 39 νεκρούς στην Κωνσταντινούπολη εξύμνησε τον “ηρωικό στρατιώτη του Χαλιφάτου” και χαρακτήρισε “ευλογημένη” την επιχείρηση. Ούτε είναι παράξενο ότι όλη η ανακοίνωσή του αποπνέει μίσος για τους χριστιανούς και την Πρωτοχρονιά.

Το περίεργο είναι ότι στην Τουρκία που μετράει άλλη μια φορά νεκρούς από επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους, στην Τουρκία που οι τζιχαντιστές στοχοποιούν σαν “προστάτιδα του σταυρού” (!) υπάρχουν πολίτες, και όχι λίγοι, όχι “μικρή μειοψηφία”, όχι περιθωριακοί, που αντί να σταθούν στην δολοφονική επίθεση των φανατικών προτίμησαν να μιλήσουν μέσα από τα social media για τις ευθύνες των... θυμάτων!

Απλοϊκή η σκέψη τους, όπως σχεδόν πάντοτε είναι η σκέψη των όποιων φανατικών: ξενόφερτος και “χριστιανικός” ο γιορτασμός της πρωτοχρονιάς, απαράδεκτη η κοινή διασκέδαση ανδρών και γυναικών, σατανικό το αλκοόλ. Από το να εκστομίζεις τέτοιους χαρακτηρισμούς μέχρι να επιχαίρεις για τη δολοφονία όσων διέπραξαν αυτά τα “αμαρτήματα”, ο δρόμος είναι μικρός και στην Τουρκία του Ερντογάν είναι πολλοί αυτοί που τον βαδίζουν με περισσή ευκολία, όπως έδειξαν... τιτιβίζοντας.

Το περίεργο λοιπόν είναι πόσο εύκολα οι νέοι δρόμοι επικοινωνίας, όπως το twitter, μετατρέπονται σε λεωφόρους μισαλλοδοξίας και ρατσισμού, πόσο γρήγορα -και χωρίς την αντίσταση που θα έπρεπε- στήνονται πογκρόμ εναντίον οποιουδήποτε “διαφορετικού” και πόσο εύκολα ο θαυμαστός καινούργιος κόσμος μας επιτρέπει τη διάδοση της εχθρότητας για τον “άλλον”, θεωρώντας το ρεβεγιόν θανάσιμο αμάρτημα και όσους γιορτάζουν μια τέτοια νύχτα “άπιστους” που “πρέπει” να θανατωθούν.

Σε αυτήν την αντίφαση ζει σήμερα η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν: στοχοποιείται από τις δολοφονικές ομάδες του ISIS που θεωρούν “προδοτική” την στροφή του Τούρκου προέδρου και την συμφωνία με τον Πούτιν ενώ -ταυτόχρονα- η ίδια στοχοποιεί όλους τους “άλλους”, τους “διαφορετικούς” πολίτες της, από τους Κούρδους μέχρι τους “κοσμικούς”.

Και δεν είναι τυχαίο ότι η Diyanet, η περιβόητη και πάντοτε πανίσχυρη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων του τουρκικού κράτους, μόλις πριν από λίγες ημέρες -με το κήρυγμα που έκανε στα τζαμιά της Τουρκίας- διακήρυσσε ότι είναι απαράδεκτος ο εορτασμός της Πρωτοχρονιάς από Μουσουλμάνους. Μετά από την δολοφονική επιχείρηση του ISIS βέβαια, οι επικεφαλής του Diyanet, θέλοντας και μη, το πήραν αλλιώς και ανακοίνωσαν ότι η φονική επίθεση σε έναν χώρο διασκέδασης είναι εξίσου απαράδεκτη και καταδικαστέα με την επίθεση σε έναν χώρο λατρείας. Αλλά το κακό είχε γίνει και δεν διορθώνεται απλά με κάποιες δηλώσεις.

Το προσπάθησε άλλωστε και ο Ερντογάν, λέγοντας ότι για το μακελειό ευθύνονται δυνάμεις που θέλουν να προκαλέσουν χάος στην Τουρκία, προσπερνώντας πολύ εύκολα, και πολύ φανερά για όλους εμάς τους υπόλοιπους που δεν είμαστε οπαδοί του, ότι το χάος το προκαλεί η πολιτική του Τούρκου πρόεδρου, που αφού πορεύτηκε επί μακρόν χέρι χέρι με το Ισλαμικό Κράτος προσπαθεί τώρα να αλλάξει πορεία, χωρίς όμως να θίγει τους μηχανισμούς που στήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια και το υπόβαθρο πάνω στο οποίο δημιουργήθηκαν.

*O Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι δημοσιογράφος.

ADVERTISING

SHARE: