Για μία χούφτα 'κλικ' και ψήφους

Η επίθεση στο Βερολίνο έδωσε αφορμή σε ΜΜΕ και πολιτικάντηδες σε Γερμανία και Ελλάδα να παίξουν για άλλη μία φορά με τη φωτιά του λαϊκιστικού ρατσισμού

Ο 23χρονος Πακιστανός, που συνελήφθη για την επίθεση στο Βερολίνο, δεν ήταν ο δράστης. Όλο το μπέρδεμα οφειλόταν σε ένα αυτόπτη μάρτυρα που είδε ένα μελαμψό νεαρό να φεύγει τρέχοντας από το σημείο της επίθεσης και τον κυνήγησε.

Μέχρι όμως η γερμανική αστυνομία να ανακοινώσει επισήμως ότι είχαν πιάσει το λάθος άνθρωπο, είχε διαμορφωθεί μία επικίνδυνα λάθος εικόνα στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη με την “ευγενική χορηγία” πολλών μέσων που είτε για μία χούφτα κλικ, είτε λόγω των δικών τους πολιτικών σκοπιμοτήτων και ρατσιστικών απόψεων, έσπευσαν να αναπαράγουν ανώνυμες διαρροές που όχι μόνο καταδίκαζαν ήδη το συλληφθέντα ως τρομοκράτη, αλλά έβγαζαν χωρίς κανένα στοιχείο το συμπέρασμα ότι ήταν πρόσφυγας ή μετανάστης που “τρύπωσε” στη Γερμανία μαζί με τους πρόσφυγες.

Στα καθ ημάς, ακροδεξιά στοιχεία εντός και εκτός ΧΑ, βιάστηκαν να βγάλουν ετυμηγορία, περί Πακιστανού τρομοκράτη που πέρασε μαζί με τους πρόσφυγες και μάλιστα μέσω Ελλάδος. Τόσο ανόητοι στην προσπάθεια τους να κάνουν αντιπολίτευση, που δε βλέπουν ότι πυροβολούν τα ίδια τα πόδια της χώρας, που είναι το ανατολικό σύνορο της ΕΕ.

Διότι η ευρωπαϊκή ακροδεξιά παίζει με τους φόβους των Ευρωπαίων πολιτών και δημιουργεί έτσι κλίμα ώστε οι περίφημες μετεγκαταστάσεις να μην προχωρήσουν ποτέ. Και οι άνθρωποι αυτοί, που θέλουν να πάνε στην Ευρώπη, να μείνουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα. Τότε τι θα προτείνουν ορισμένοι; Να τους εκτελέσουμε ή να τους κλείσουμε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης; Ας πουν τουλάχιστον ευθέως, ότι θέλουν να μιμηθούν το Χίτλερ.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης βέβαια όσον αφορά στη διαχείριση του προσφυγικού είναι τεράστιες και το News247 έχει αναδείξει την κατάσταση που επικρατεί στους καταυλισμούς.

Το ζήτημα όμως είναι ευρύτερο και έχει να κάνει με το πως η άκριτη αντιγραφή στην εποχή της διαδικτυακής ενημέρωσης, χωρίς ρεπορτάζ και χωρίς επιβεβαίωση, αποτελεί μία σπίθα που χρησιμοποιείται από όσους για μία χούφτα ψήφους είναι ικανοί για όλα.

Και στη Γαλλία είχαν βιαστεί να βαφτίσουν πρόσφυγες τους δράστες τρομοκρατικών επιθέσεων. Όταν σχεδόν πάντα είναι παιδιά μεταναστών δεύτερης ή τρίτης γενιάς, που ποτέ δεν ενσωματώθηκαν- διότι το γκέτο είναι ιδανικό φυτώριο αναζήτησης απελπισμένων από τους τρομοκράτες.

Δυστυχώς η πρώτη εντύπωση συχνά μένει στην κοινή γνώμη και διαμορφώνει την κοινή συνείδηση, καθώς και οι πολίτες δεν είναι άμοιροι των ευθυνών τους, όταν υιοθετούν άκριτα και βιαστικά ό,τι διαβάζουν συχνά σε αναξιόπιστες πηγές (αν και προχθές μέχρι και μεγάλα έγκυρα ευρωπαϊκά μέσα έπεσαν στην παγίδα της βιασύνης) με κύριο γνώμονα το εάν κολακεύουν ένστικτα και φόβους τους.

Ο συλληφθείς λοιπόν δεν ήταν ο δράστης. Ο δράστης κυκλοφορεί ελεύθερος και οπλισμένος. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη όπως ήταν αναμενόμενο και σίγουρα το βολεύει πολιτικά να ταυτίζεται το προσφυγικό με την τρομοκρατία- η βία βολεύει τους φασίστες όλων των πλευρών.

Κι έτσι για μερικά κλικ και για μικροκομματικές σκοπιμότητες, ΜΜΕ και πολιτικάντηδες σε όλη την Ευρώπη παίζουν με τη φωτιά, που ούτε 100 χρόνια πριν έκαψε όλη την ήπειρο.

*Η Βίκυ Σαμαρά είναι αρχισυντάκτρια του Πολιτικού Τμήματος του NEWS 247

ADVERTISING

SHARE: