Η αλληλεγγύη θα μας σώσει, όχι ο Αμβρόσιος και η ΧΑ

Η αλληλεγγύη θα μας σώσει, όχι ο Αμβρόσιος και η ΧΑ
Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, Αμβρόσιος EUROKINISSI

Την ώρα που ιεράρχες ξερνούν δηλητήριο και φασίστες κάνουν εκστρατεία προς άγραν ψήφων επί πτωμάτων, η προσφορά του απλού κόσμου προσφέρει έστω μία μικρή ανακούφιση στους πληγέντες.

Δεν υπάρχει παρηγοριά για όσους επέζησαν από την τρομακτική πυρκαγιά στο Μάτι, έχοντας γίνει μάρτυρες ανείπωτης φρίκης ή έχοντας χάσει αγαπημένα πρόσωπα σε σκηνικό που θύμιζε Πομπηία ή Μικρασιατική Καταστροφή. Όσοι όμως βγήκαν ζωντανοί, πρέπει να ζήσουν. Και δεν είναι μόνοι, καθώς το κύμα αλληλεγγύης των απλών πολιτών, Ελλήνων και μη, συγκλονίζει.

Χάρη στην αλληλεγγύη του κόσμου διασφαλίζονται τουλάχιστον μερικά κρίσιμα πρακτικά προβλήματα επιβίωσης των πληγέντων.

Τα σημεία συγκέντρωσης ανθρωπιστικού υλικού πλημμύρισαν από προσφορές, σε βαθμό που οι φορείς μετά απηύθυναν εκκλήσεις για εθελοντές καθώς δεν μπορούν να διαχειριστούν αυτό τον όγκο.

Τα νοσοκομεία γέμισαν από εθελοντές αιμοδότες (κρίμα κατά τα άλλα η Ελλάδα να έχει μόνιμα πρόβλημα έλλειψης αίματος, καθώς δεν υπάρχει τακτική προσφορά). Μεταξύ αυτών και η κουρδική κοινότητα, ενώ στη θάλασσα Αιγύπτιοι ψαράδες από αυτούς που μαχαιρώνουν οι νεοναζί, έσωζαν Έλληνες πολίτες και ξένους τουρίστες. Πολίτες δηλώνουν δημόσια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι προσφέρουν τα σπίτια τους στην Αθήνα και στην επαρχία για την προσωρινή στέγαση των πληγέντων. Ανοίγουν τα σπίτια τους σε ανθρώπους που δεν ξέρουν, γιατί ξέρουν τον πόνο και ξέρουν και την ανθρωπιά.

Γιατροί επέστρεψαν από τις άδειες τους, έσπευσαν εθελοντικά στην περιοχή ή άνοιξαν δωρεάν τα ιατρεία τους. Κτηνίατροι περιθάλπτουν δωρεάν ζώα με εγκαύματα σε συνεργασία με εθελοντές φιλόζωους. Γιατί όταν σέβεσαι τη ζωή, σέβεσαι κάθε ζωή.

Και πάνω από όλα οι πυροσβέστες, ήρωες κακοπληρωμένοι και αφημένοι στο έλεος των ελλείψεων σε μέσα, αλλά και σε πρόληψη.

Την ώρα όμως που όλη η Ελλάδα σώπαινε και ταυτόχρονα έπραττε με σέβας και συμπόνια στην τραγωδία, ο γνωστός κύριος Αμβρόσιος (κύριος απλώς διότι δεν του αξίζει τίτλος ιερατικού αξιώματος) ξερνούσε για άλλη μία φορά δηλητήριο, εξοργίζοντας τους σοκαρισμένους πολίτες. Διότι είναι απλώς αδιανόητο να υποστηρίζει κανείς ότι ο Θεός έκαψε μωρά ζωντανά επειδή ο πρωθυπουργός της χώρας είναι άθεος και επειδή πραγματοποιείται gay pride.

Πόσο σκοτάδι πρέπει να έχει μέσα του κάποιος που δηλώνει και εκπρόσωπος του Θεού, για να υποστηρίξει κάτι τέτοιο; Και δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση διότι ακολούθησαν άλλοι δύο ιεράρχες (δεν θα κάνουμε καν τη χάρη να αναφέρουμε τα ονόματα τους, καθότι προφανώς εζήλωσαν τη δημοσιότητα Αμβρόσιου) εκ των οποίων ο ένας είπε στα σοβαρά πως ο Θεός έκαψε μωρά γιατί πήγαν μερικές χιλιάδες άτομα στη συναυλία των Iron Maiden και ο άλλος πως γενικότερα θα μας κάψει για τις αμαρτίες μας.

Η Εκκλησία της Ελλάδας πήγε να πετάξει το μπαλάκι στην εξέδρα μπροστά στην οργή λαού, που είναι φωνή Θεού, λέγοντας ότι ο κύριος Αμβρόσιος εκφράζει προσωπικές του απόψεις, αντί να τον καθαιρέσει. Εάν όμως εκφράζει προσωπικές απόψεις ένας ιεράρχης, να πάψει να είναι ιεράρχης και να πάει σπίτι του για να μην τον πληρώνουμε οι πολίτες από την τσέπη μας. Και μάλλον εδώ που τα λέμε έχει έρθει η ώρα του διαχωρισμού Εκκλησίας- κράτους, τον οποίο πλέον η κοινωνία θα αποδεχθεί. Ας πληρώνουν οι πιστοί από τον οβολό τους τους μισθούς των παπάδων, ίσως τότε θα τους ακούει η ιεραρχία.

Εάν σταματήσει εξάλλου το κράτος να πληρώνει τον κάθε Αμβρόσιο, ίσως βρει τα χρήματα για να προσλάβει πυροσβέστες και αν απαλλοτριώσει την περιουσία της Εκκλησίας, θα πάρει ολοκαίνουρια πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Και ενώ οι ιεράρχες χρησιμοποιούσαν την ανθρώπινη τραγωδία για να σπείρουν το φόβο με στόχο την ενίσχυση της δικής τους ψυχολογικής εξουσίας, οι γνωστοί φασίστες έσπευδαν στα καμμένα προς άγραν ψήφων. Προσπαθούσαν και προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την οργή των ανθρώπων για την τραγωδία, λέγοντας πως κάποιοι φροντίζουν τους πρόσφυγες και όχι τους Έλληνες. Ταυτόχρονα, με μία προπαγάνδα απίστευτης γελοιότητας προσπαθούσαν να αυτο-ηρωοποιηθούν, διακινώντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες ηγετικού τους στελέχους ως…. πυροσβέστη, ο οποίος υποτίθεται σβήνει φωτιές με… αμάνικο μπλουζάκι!

Την ώρα που οι Αιγύπτιοι έσωζαν ανθρώπους στη θάλασσα, τέσσερις Έλληνες έμπαιναν στα καμμένα σπίτια για πλιάτσικο. Έλληνες, όχι μετανάστες. Όχι πως σημαίνει κάτι για όλους τους Έλληνες αυτό, όπως δε θα σήμαινε κάτι και για όλους τους μετανάστες το αντίστροφο. Αλλά αυτό είναι που ξεχνούν οι ρατσιστές. Όπως και ότι μπροστά στο θάνατο που σκέπασε αυτό το καλοκαίρι, είμαστε όλοι ίδιοι.

Αλλά είναι λίγοι. Είναι μερικές σταγόνες δηλητήριο σε έναν ωκεανό ανθρωπιάς. Και μόνο η ανθρωπιά και αλληλεγγύη των πολιτών, θα μας σώσει ως κοινωνία. Κόντρα στην αδιαφορία των ισχυρών και στην προπαγάνδα φόβου κάθε λογής εκπροσώπων του μίσους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα