Προστατευόμενοι μάρτυρες και το τεκμήριο της αθωότητας

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Μερικές σκέψεις με αφορμή την υπόθεση Novartis, που φέρνει τα πάνω κάτω στο πολιτικό σύστημα

Το τεκμήριο της αθωότητας είναι προφανές ότι ισχύει και πρέπει να είναι σεβαστό και όσον αφορά στους κατηγορούμενους για την υπόθεση Novartis. Όπως επίσης είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτικά θα αξιοποιήσει την υπόθεση, αφού δεν είναι δικά του στελέχη μπλεγμένα σε αυτή την ιστορία. Θα ήταν ανόητοι άλλωστε εάν έχαναν την ευκαιρία, που έρχεται γάντι στη ρητορική περί ηθικής διαφοράς με το “παλιό πολιτικό σύστημα”. Αλλά αυτό δεν απασχολεί τους πολίτες, που δεν ενδιαφέρονται εάν θα είναι άσπρη ή μαύρη η γάτα που θα πιάσει τα ποντίκια, αρκεί να τα πιάσει εάν υπάρχουν.

Από εκεί όμως μέχρι τις έμμεσες απειλές στους προστατευόμενους μάρτυρες ή τις υπόνοιες ότι το FBI δίνει στοιχεία ανάλογα με τους πολιτικούς σχεδιασμούς της Κουμουνδούρου, πάει μακριά η βαλίτσα. Και ορισμένα πράγματα είναι πιο εξοργιστικά για την κοινή γνώμη ακόμη και από αυτή καθεαυτή την κατηγορία, που είναι ομολογουμένως βαριά.

Διότι η υπερτιμολόγηση όχι μόνο ενδεχομένως να στέρησε από ανθρώπους την πρόσβαση σε αναγκαία φάρμακα, αλλά και να φόρτωσε τα ασφαλιστικά ταμεία με επιπλέον βάρη και όλα αυτά ενώ κορυφωνόταν η κρίση. Αυτή είναι η εξοργιστική διάσταση των κατηγοριών, που πρέπει ωστόσο να αποδειχθούν.

Τι πιστεύουν όμως ότι θα επιτύχουν ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος ουσιαστικά απειλώντας τους προστατευόμενους μάρτυρες, προειδοποιώντας τους πως δεν θα παραμείνουν ανώνυμοι για πάντα και αποκαλώντας τους κουκουλοφόρους;

Ο συντάκτης του κατάπτυστου νόμου περί ευθύνης υπουργών (που επιτέλους ήρθε η ώρα να αλλάξει) και ο άνθρωπος που κρέμασε στα μανταλάκια οροθετικές γυναίκες, απευθύνονται τώρα στην κοινωνία για να δηλώσουν θύματα πολιτικής σκευωρίας βάζοντας στο στόχαστρο τους προστατευόμενους μάρτυρες. Δεν τους είχε πειράξει φυσικά το ανώνυμο των κατηγοριών με βάση τις οποίες κυνηγήθηκε ένας άνθρωπος για τη Marfin. Ο πρότερος ανέντιμος πολιτικός βίος τους βέβαια δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση, ούτε τους καθιστά ένοχους. Ούτε και οι απειλές τους κατά των προστατευόμενων μαρτύρων συνιστούν βέβαια απόδειξη για κάτι. Αλλά πάντως δεν τους βοηθούν να πείσουν την κοινή γνώμη.

Η οποία κοινή γνώμη προσδοκά αυτή τη φορά να μη γίνει μάρτυρας πολιτικών κοκορομαχιών για χάρη πολιτικών εντυπώσεων, αλλά η έρευνα να προχωρήσει με ουσία και στην ουσία, ώστε εάν υπάρχουν συγκεκριμένοι υπεύθυνοι για συγκεκριμένα αδικήματα οι ευθύνες να αποδοθούν. Αλλά το κυριότερο θα είναι φυσικά, εφόσον αποδειχθεί ότι κάποιοι έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι, να διασφαλιστεί θεσμικά ότι τέτοιες πρακτικές δε θα μπορούν να εφαρμοστούν ξανά στο μέλλον.

*Η Βίκυ Σαμαρά είναι αρχισυντάκτρια πολιτικού του News24/7

ADVERTISING

SHARE: