Το κεντροαριστερό παιχνίδι του Τσίπρα και η κρίσιμη επιλογή της ΝΔ

Το κεντροαριστερό παιχνίδι του Τσίπρα και η κρίσιμη επιλογή της ΝΔ
Συζήτηση επικαίρης ερώτησης του προέδρου της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη για την ανομία στα ΑΕΙ στην Ώρα του Πρωθυπουργού Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός σαν έτοιμος από καιρό μετά την περίπου αναγκαστική επιλογή του προέδρου των ΑΝΕΛ να αποχωρήσει από τη συγκυβέρνηση, ενέτεινε το άνοιγμα στην κεντροαριστερά. Ποιος είναι ο πραγματικός του στόχος και γιατί στη ΝΔ λίγοι τον αντιλαμβάνονται πλην Μητσοτάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας παίζει έξυπνα, αυτό οφείλει να το παραδεχθεί κανείς: Στην πραγματικότητα δεν αποχώρησε από δική του επιλογή ο Πάνος Καμμένος από την κυβέρνηση, αλλά ο πρωθυπουργός τον εξώθησε στην έξοδο.

Η συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ δεν εξυπηρετούσε πια τον Αλέξη Τσίπρα. Και φρόντισε η έξοδος Καμμένου να έρθει την ημέρα που θα μιλούσε σε εκδήλωση για τη συμφωνία των Πρεσπών, με Δανέλλη, Μπίστη κλπ. Έτσι πλέον ο πρωθυπουργός μπορεί να ρίξει όλο το βάρος στο άνοιγμα στην κεντροαριστερά. Στην κατακλείδα της χθεσινής ομιλίας του κρυβόταν όλο το ζουμί της.

Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να εμφανιστεί (εκείνος προσωπικά και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ) ως ο εκφραστής (και ηγέτης) του κεντροαριστερού χώρου. Διότι γνωρίζει ότι στο σύνολο του ο κεντροαριστερός χώρος μεταπολιτευτικά πάντα υπερτερεί αθροιστικά έναντι της κεντροδεξιάς. Για αυτό και (με την εξαίρεση του Αντώνη Σαμαρά που έγινε πρωθυπουργός σε απολύτως ειδικές συνθήκες αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού και αφού πρώτα κατάφερε να ρίξει τη ΝΔ στο 18%)οι μόνοι δύο πρόεδροι της ΝΔ που κατάφεραν μετά τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να κερδίσουν εκλογές, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Κώστας Καραμανλής είχαν για διαφορετικούς λόγους ο καθένας την ανοχή ενός τμήματος της αριστεράς.

Ο Αλέξης Τσίπρας πολύ περισσότερο θέλει να εμφανιστεί ως το αντίπαλον δέος μίας κεντροδεξιάς,την οποία αδώνιδες και σαμαράδες του επιτρέπουν να κατηγορεί ότι πάει όλο και πιο δεξιά. Στόχος του πρωθυπουργού δεν είναι να εκφράσει την αριστερά, αλλά μάλλον την αντιδεξιά, απευθυνόμενος και στους κεντρώους που φρίττουν με τις δεξιές κορώνες του αντιπροέδρου της ΝΔ και σαμαρικών στελεχών, αλλά και ταυτόχρονα ακόμη και σε κεντροδεξιούς μέσω μέτρων όπως η μείωση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.

Αν όμως κακώς οι σαμαρικοί υποτιμούν τον Αλέξη Τσίπρα και ονειρεύονται εκλογική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, κακώς υποτιμούν και ορισμένοι στην κυβέρνηση τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος της ΝΔ απέδειξε ότι μπορεί να παίξει στρατηγικά, στις εσωκομματικές εκλογές τις οποίες κέρδισε πέρα από κάθε προσδοκία. Αντιλαμβάνεται ότι αφού εχει ασφαλίσει τα δεξιά του νώτα, ήρθε τώρα η ώρα να εστιάσει και στο κέντρο ή έστω να ξεπεράσει τη διάκριση αριστερά- δεξιά, και το δείχνει αυτό με εξαγγελίες για την αντιμετώπιση των τοξικοεξαρτημένων ή την εισαγωγή του μαθήματος σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία, αλλά κυρίως με την έμφαση στο κοινωνικό προφίλ της ΝΔ που έδωσε στο συνέδριο. Αν μη τι άλλο γνωρίζει πολύ καλά ότι οι αναποφάσιστοι δε συγκινούνται με τις κραυγές Γεωργιάδη- Βορίδη κατά των “κομμουνιστών” του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα ψηφίσουν αυτόν που μπορεί να δώσει μία χειροπιαστή προοπτική στη ζωή τους.

Αλλά δυστυχώς δεν έχουν όλοι μυαλό στη ΝΔ. Όσο για τους συριζαίους είναι εντυπωσιακό πως ο Αλέξης Τσίπρας κάνει απόλυτο κουμάντο σε ένα κόμμα που ποτέ δεν ήταν τόσο αρχηγοκεντρικό όσο η ΝΔ, προχωρώντας σε επιλογές για τις οποίες κάποτε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα έστηναν στον τοίχο τους αντιπάλους τους. Αλλά τι να την κάνεις την αριστερή ψυχή σου όταν υπάρχει η κεντροαριστερή εξουσία;

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα