Ανορθόδοξη κυβέρνηση

Στιγμιότυπα από την συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017. (EUROKINISSI)
Στιγμιότυπα από την συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017. (EUROKINISSI) EUROKINISSI

Το θέμα λοιπόν δεν είναι τι λέει ο πρόεδρος της Βουλής, αλλά γιατί το λέει και γιατί τώρα

Σεβαστές οι απόψεις του κ. Βούτση, κυρίως όταν τις εκφράζει στα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όταν μιλάει με την ιδιότητα του πρόεδρου του ελληνικού κοινοβουλίου (τονίζω τη λέξη «ελληνικού» μια και προς το παρόν δεν έχει πολυεθνικό χαρακτήρα) οφείλει να σέβεται το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων.

Θα συμφωνήσω μαζί του ότι σ’ ένα σύγχρονο κράτος δεν χωρούν «ταλιμπάν της Ορθοδοξίας». Αν και ο κ. Βούτσης χρειάζεται να καταβάλει σοβαρή προσπάθεια προκειμένου να μας πείσει ότι επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ το κράτος έχει σύγχρονα χαρακτηριστικά, εν τούτοις πράγματι δεν συνάδει η έννοια του σύγχρονου κράτους με τον θρησκευτικό φανατισμό.

Θα περίμενα ωστόσο να προσθέσει, μια και εμφανίζεται ως open minded αριστερός, να καταδικάσει τον ιδεολογικό φανατισμό που έχει λάβει μορφή κυβερνητικής πολιτικής. Αλήθεια τι εννοεί ο κ. Βούτσης όταν μας λέει ότι η μεταμνημονιακή Ελλάδα δεν μπορεί να βασίζεται σε «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών», ούτε «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια»; Το θέτει ως προαπαιτούμενο κάποιας μελλοντικής αξιολόγησης, ή μήπως θέλει να δοκιμάσει τις αντοχές του κυβερνητικού του εταίρου; Το πρώτο τίθεται υπό τύπον αστειότητας. Άλλωστε μέχρι το 2060 η Ελλάδα θα πληρώνει τις επιπτώσεις της αντιμνημονιακής ρητορείας του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Εκτός κι αν μεταξύ όσων είπε ο τρίτος τη τάξει πολιτειακός παράγων της χώρας εννοεί ως… παράδοση και το μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση. Φαντάζομαι ότι αυτό εννοούσε λέγοντας ότι «οι παραδόσεις σε πολύ μεγάλο βαθμό κρατούνται όσο τις κρατάει η εποχή τους».

Κάτι άλλο από αυτή την ερμηνεία συνιστά ιστορικό ατόπημα στην καλύτερη περίπτωση. Όσο για τα περί της διαπίστωσης που έκανε ότι… «Δεν είμαστε λαός ορθόδοξος», το πιθανότερο είναι ότι ο κ. Βούτσης θεωρεί ως… λαό το 5% των πολιτών έναντι του μηδαμινού 95% που δήλωσαν χριστιανοί ορθόδοξοι. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο κ. Βούτσης δεν επέλεξε τυχαία τη δημόσια τηλεόραση για να πει όσα είπε. Και μεταξύ μας κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει γιατί αναδεικνύει όσα ο ΣΥΡΙΖΑ ως «κυβερνώσα αριστερά» επιμελώς φρόντιζε να καλύψει.

Το γεγονός όμως ότι το κάνει τώρα, ρισκάροντας μάλιστα τη διατάραξη των σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, έχει τη σημασία του μια και κατά γενική ομολογία έρχεται ένα ιδιαιτέρως δύσκολο φθινόπωρο. Το θέμα λοιπόν δεν είναι τι λέει αλλά γιατί το λέει και γιατί τώρα. Εντάξει, ένας καλοπροαίρετος θα μπορούσε να αποδώσει το αριστερό ξέσπασμα του πρόεδρου κατά των παραδόσεων στη… ζέστη.

Σοβαρά, όμως, ο κ. Βούτσης έδωσε σε περίληψη το σχέδιο επανάκτησης της ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ και σε τίτλους τα σημεία στα οποία θα συγκρουσθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την «ακροδεξιά ρητορεία» της Νέας Δημοκρατίας, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ. Με άλλα λόγια πόλωση και στο βάθος εκλογές.

*Ο Χάρης Παυλίδης είναι δημοσιογράφος.

ADVERTISING

SHARE: