Από πού πάνε Κέντρο;

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν επίγνωση ότι πρέπει να απευθυνθούν σ’ ένα καινούριο ακροατήριο ψηφοφόρων

Αναλύοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επί του επίμαχου άρθρου 3, διαφαίνεται ότι η συνύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ στη κυβέρνηση αντέχει οριακά στη πίεση, ενώ η φθορά που υφίσταται η εικόνα της κυβέρνησης φαίνεται να δοκιμάζει την υπομονή του πρωθυπουργού.

Ωστόσο, και σύμφωνα με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, η Νέα Δημοκρατία με δυσκολία κεφαλαιοποιεί πολιτικά την κυβερνητική φθορά, παρά το σαφές προβάδισμα που έχει στην πρόθεση ψήφου. Ίσως γιατί ακόμα δεν έχουν διαμορφωθεί στη κοινωνία προϋποθέσεις πολιτικής ανατροπής. Προφανώς οι πολίτες μετά από τρία μνημόνια και μέτρα που έχουν υποβαθμίσει το βιοτικό τους επίπεδο, αναζητούν ρεαλιστικές προτάσεις, συνάμα όμως και ένα νέο αφήγημα που θα έχει διακριτές αποστάσεις από ανεδαφικές υποσχέσεις.

Αν αφήσουμε στην άκρη την ένταση που επικρατεί στις κοινοβουλευτικές αναμετρήσεις, ανάμεσα στον πρωθυπουργό και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και οι δύο γνωρίζουν ότι έχουν παρέλθει οι εποχές των «επικών» αντιπαραθέσεων. Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν επίγνωση ότι πρέπει να απευθυνθούν σ’ ένα καινούριο ακροατήριο ψηφοφόρων που δεν συγκινείται από τα συνθήματα. Και οι δύο γνωρίζουν ότι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση, όποτε κι αν αυτή διεξαχθεί, θα δοθεί στο χώρο του κέντρου. Συνεπώς όλα θα κριθούν από την διεισδυτικότητα της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ στους μετριοπαθείς ψηφοφόρους αυτού του χώρου. Και όσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα ποσοστά των αναποφάσιστων παραμένουν υψηλά, τόσο οφείλουν να αναζητούν τους λόγους για τους οποίους δεν πείθουν αυτό το «δύσκολο» κοινό.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πολίτες αποδοκιμάζουν την κυβερνητική πολιτική. Ωστόσο συνεχίζουν να ελπίζουν ότι κάποια στιγμή θα αλλάξει. Το χειρότερο για τον κ. Τσίπρα θα ήταν να παγιωθεί η άποψη ότι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από αυτόν. Μια σταγόνα αρκεί για να ξεχειλίσει το ποτήρι. Σ’ αυτή τη «σταγόνα» ελπίζει η Νέα Δημοκρατία μια και η κυβερνητική της πρόταση, παρά τη ρεαλιστική προσέγγιση του Κ. Μητσοτάκη, θέλει χρόνο για να κερδίσει τους κουρασμένους και απογοητευμένους πέραν του δικού του χώρου ψηφοφόρους. Ωστόσο αυτό που πρέπει να προβληματίσει την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, είναι οι κινήσεις του πρωθυπουργού. Κινήσεις που υποδηλώνουν την πρόθεση του να την αποκόψει από τον κεντρώο χώρο. Το θέμα λοιπόν είναι πού θα πάνε οι κεντρώοι, οι οποίοι ενώ φάνηκε να στρέφονται προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κοντοστάθηκαν περιμένοντας να δουν που το πάει ο Αλέξης Τσίπρας.

Δυσφορούν, αλλά περιμένουν, γιατί βλέπουν ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας, ενώ πιστεύουν ότι το κυβερνητικό αφήγημα για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα δεν είναι πειστικό. Με μια πρώτη ανάγνωση οι ψηφοφόροι που κρίνουν κάθε φορά το εκλογικό αποτέλεσμα, οι κεντρώοι μετριοπαθείς ψηφοφόροι εν προκειμένω, έχουν σχηματίσει αρνητική εικόνα για τους διαχειριστές των μνημονίων. Έχουν σχηματίσει θετική εικόνα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αμφιβάλουν όμως για το κόμμα του. Απ’ την άλλη έχουν σχηματίσει τη χείριστη εικόνα για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση, αλλά δίνουν ελαφρυντικά στον Αλέξη Τσίπρα μια και θεωρούν ότι έχει αναθεωρήσει τις περισσότερες από τις θέσεις του. Για διαφορετικούς λόγους περιμένουν από αυτούς, να επιδείξουν αντανακλαστικά που θα τους βοηθήσουν να αποφασίσουν με ποιον θα πάνε και ποιον θα αφήσουν. Στα κριτήρια επιλογής των πολιτών ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατηρεί το προβάδισμα, έναντι του πρωθυπουργού, έχοντας υπέρ του το δεδομένο, ότι συνήθως στην Ελλάδα καταψηφίζουν αντί να ψηφίζουν. Θα χρειασθεί ωστόσο να δώσει σαφές κεντροδεξιό στίγμα στη Νέα Δημοκρατία, να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο πρώτο συνθετικό και συγχρόνως να αναδείξει τον λαϊκό χαρακτήρα της φιλελεύθερης ιδεολογίας.

*Ο Χάρης Παυλίδης είναι δημοσιογράφος

ADVERTISING

SHARE: