Εκλογές πριν από τον Αύγουστο;

Εκλογές πριν από τον Αύγουστο;
Φωτογραφία αρχείου eurokinissi

Από εδώ και πέρα έρχονται τα δύσκολα. Θα αντέξει η κυβέρνηση το βάρος ή θα κλατάρει;

«Σηκώνει βάρη και δεν κλατάρει», ήταν το σλόγκαν μιας γνωστής βιομηχανίας ελαστικών. Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε μια κυβέρνηση, που αν και δεν παράγει ελαστικά εν τούτοις έχει αποδείξει ότι διαθέτει μεγάλη… «ελαστικότητα» στις διαπραγματεύσεις. Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου, ενδέχεται να «κλατάρει» τους προσεχείς μήνες μια και θα βρεθεί υπέρβαρη.

Από σήμερα αρχίζουν τα δύσκολα. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η τέταρτη αξιολόγηση, αλλά το μυαλό όλων στην κυβέρνηση θα είναι στα μέτρα που έρχονται το 2019- εκλογική χρονιά κατά τον πρωθυπουργό- εφόσον η διαπραγμάτευση δεν καταφέρει να αναστείλει την εφαρμογή τους. Δύσκολο, αν όχι απίθανο, με δεδομένο ότι το ΔΝΤ βιάζεται να συμπεριληφθούν και τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για το 2020 το 2019!

Θα αντέξει η κυβέρνηση το βάρος ή θα κλατάρει; Στο ερώτημα η απάντηση είναι απλή. Σιγά μη κάτσει ο πρωθυπουργός να ιδρώσει για βάρη που αντικειμενικά δεν μπορεί να σηκώσει ώστε να κλατάρει. Πολύ απλά θα τα αφήσει για τον επόμενο. Παλιό κόλπο και δοκιμασμένο. Θα το κάνει όμως με τον τρόπο του. Έτσι όπως μόνο αυτός ξέρει. Βάσει πολιτικού σχεδιασμού.

Θα περιμένει μέχρι τον επόμενο μήνα να ολοκληρωθεί η τέταρτη αξιολόγηση, αλλά και να διαπιστώσει τις προθέσεις του ΔΝΤ ώστε να έχει μπροστά του όλα τα δεδομένα για να αποφασίσει. Τι να αποφασίσει; Μα, αν θα προχωρήσει σε εκλογές πριν από τον Αύγουστο, δηλαδή πριν από τη λήξη του μνημονίου (προγράμματος), ή θα κερδίσει κι άλλο χρόνο. Το δεύτερο εφόσον Βρυξέλλες και Βερολίνο συνεχίσουν να τον κρατούν «ζωντανό».

Όμως για να τον κρατήσουν «ζωντανό» θα πρέπει ακόμη μια φορά να αποδείξει την… «ελαστικότητα» του. Τουτέστιν να συμφωνήσει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε αυστηρή εποπτεία άμα τη λήξει του προγράμματος, όπως άλλωστε διαμηνύει και η Φραγκφούρτη προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως για τη ρύθμιση του χρέους.

Συνεπώς ο Αλέξης Τσίπρας σταθμίζοντας τα δεδομένα θα αφήσει το βαρύ φορτίο να το σηκώσουν άλλοι, ελπίζοντας ότι οι «άλλοι» δεν θα έχουν αυτοδυναμία και έτσι να αρχίσει αυτός να βάζει τους όρους του παιχνιδιού. Ενός παιχνιδιού με απλή αναλογική και ενός κόμματος στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας που δεν αποκλείεται να το δούμε λιαν συντόμως. Φροντίζει γι αυτό με ρεπορτάζ ο φίλα προσκείμενος στη κυβέρνηση τύπος.

Αλλά πέραν του χώρου που απλόχερα μοιράζει ο φιλοκυβερνητικός τύπος για να φιλοξενηθούν οι απόψεις των δεξιών της «δεξιάς, η σκανδαλολογία θα συνεχισθεί προκειμένου να υπάρξει ένας διαχωρισμός «καλών» και «κακών» στο χώρος της αντιπολίτευσης. Αυτός είναι ο λόγος που ξαφνικά ο ένας μετά τον άλλον οι κορυφαίοι του ΣΥΡΙΖΑ «αγάπησαν» τη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Σημειωτέον ότι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, το 2020, μπορεί να προκαλέσει πρόωρες εκλογές με απλή αναλογική. Προφανώς το τεχνητό «κλατάρισμα» έγινε αντιληπτό από τον Αντώνη Σαμαρά, εξ ου και στο άρθρο του αναφέρεται στη σύγκλιση της Νέας Δημοκρατίας με το Κίνημα Αλλαγής.

Εν κατακλείδι, το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα «κλατάρει» με τον δικό του τρόπο. Όχι μόνο γιατί έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, αλλά επιπλέον γιατί η ανασύνταξη χρειάζεται χρόνο και ηρεμία. Συνεπώς ό,τι είναι να γίνει θα γίνει σύντομα και πάντως πριν από τον Αύγουστο.

* Ο Χάρης Παυλίδης είναι δημοσιογράφος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα