Ένα χρόνο με τον Κυριάκο

`The island leaving: 121 +1 texts for Greek crisis`, book presentation by the Professor of European Politics and Economy, George Pagoulatos in Athens, on Nov. 21, 2016 /  '  : 121+1   '      , , , 21 , 2016
`The island leaving: 121 +1 texts for Greek crisis`, book presentation by the Professor of European Politics and Economy, George Pagoulatos in Athens, on Nov. 21, 2016 / ' : 121+1 ' , , , 21 , 2016 SOOC

Σ' ένα χρόνο ο 48χρονος πολιτικός -που σημειωτέον ανέλαβε το κόμμα σε κάμψη- κατάφερε να συσπειρώσει τη βάση του κόμματος, να αποκαταστήσει τις σχέσεις μεταξύ των στελεχών

"Σήμερα είναι μια μεγάλη, μια ιστορική μέρα για την παράταξή μας. Ενεργοί πολίτες, άνθρωποι από όλη την Ελλάδα, τα 400.000 μέλη της παράταξής μας, πήραν τη Νέα Δημοκρατία στα χέρια τους και μου έδωσαν εντολή να κάνω το όραμά τους πράξη". Μ' αυτά τα λόγια ξεκίναγε πριν από ένα χρόνο η εποχή Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Τότε όλοι θεώρησαν έκπληξη την επιτυχία του. Τώρα δεν υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι θα αποτελέσει έκπληξη η νίκη του στις εκλογές. Όποτε κι αν αυτές γίνουν.

Σ' ένα χρόνο ο 48χρονος πολιτικός -που σημειωτέον ανέλαβε το κόμμα σε κάμψη- κατάφερε να συσπειρώσει τη βάση του κόμματος, να αποκαταστήσει τις σχέσεις μεταξύ των στελεχών, να προχωρήσει με σταθερά βήματα στην ανανέωση του στελεχικού δυναμικού, να διατυπώσει με σαφήνεια τις προθέσεις του για τη διεύρυνση, αλλά και να δρομολογήσει μια σειρά καινοτόμων πρωτοβουλιών για την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος. Μέσα σ' αυτό το χρονικό διάστημα η Νέα Δημοκρατία ανέκαμψε, αποκτώντας ένα σημαντικό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερέχει του Αλέξη Τσίπρα σε όλους τους δείκτες.

Αυτή την ώρα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είναι μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση. Καλείται πέραν της ευθύνης που έχει επωμιστεί να ηγηθεί μιας ιστορικής παράταξης, να ηγηθεί και μιας πλατειάς κοινωνικής συμμαχίας πολιτών με διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές αφετηρίες. Στην παρούσα συγκυρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλαμβάνει τη δύσκολη αποστολή να ανασυστήσει την αστική παράταξη με βάση τη Νέα Δημοκρατία. Κατ' αυτόν τον τρόπο βάζει ένα προσωπικό στοίχημα με την ιστορία- ένα στοίχημα υψηλής επικινδυνότητας- με στόχο να προσδώσει στη κεντροδεξιά χαρακτηριστικά πολυσυλλεκτικής παράταξης που θα ενώνει όλους τους Έλληνες.

Επί αυτού του στοιχήματος το διακύβευμα υπερβαίνει τους αρχικούς σχεδιασμούς που έχουν ως κατάληξη το αυτονόητο για ένα μεγάλο κόμμα εξουσίας. Την εκλογική επικράτηση έναντι του πολιτικού αντιπάλου. Οι εξελίξεις και η κατάσταση στην οποία περιήλθε η χώρα, η κρισιμότητα στα θέματα που αφορούν τη θέση της στον βασικό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και η διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων, ξεπερνούν αυτό που πριν από μερικούς μήνες οι πάντες θεωρούσαν απολύτως εύλογο. Δηλαδή, την επικράτηση με πολιτικούς και ιδεολογικούς όρους ενός κόμματος έναντι ενός άλλου που κυβερνά. Εν προκειμένω ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο χρόνο που ξεκίνησε αφενός καλείται να διατηρήσει το ισχυρό προβάδισμα που απέκτησε τους προηγούμενους μήνες, αλλά ταυτόχρονα και να πείσει ότι αποτελεί αξιόπιστη και ισχυρή εναλλακτική πρόταση για το παρόν και το μέλλον.

Πριν όμως κερδίσει το στοίχημα χρειάζεται ο ίδιος να κατανοήσει ότι πέραν του μεγάλου πλεονεκτήματος που έχει εμφανιζόμενος ως ρεαλιστής πολιτικός, πολλά θα εξαρτηθούν το προσεχές διάστημα από την ειλικρινή διάθεση με την οποία θα δώσει οραματικό περιεχόμενο στη "συμφωνία αλήθειας" με τους πολίτες. Διότι προφανώς έχει γίνει αντιληπτό ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μιλάει με τη γλώσσα της αλήθειας, αποδεικνύοντας εν τοις πράγμασι πως δεν είναι ένας ακόμα ανεύθυνος δημαγωγός, αλλά ο κόσμος έχει επιπλέον την ανάγκη να ακούσει ότι οι θυσίες του θα τύχουν ανταπόδοσης. Και αυτό κατά γενική ομολογία δεν είναι κάτι εύκολο εν μέσω απαξίωσης του πολιτικού συστήματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δοκιμαστεί το προσεχές διάστημα-το οποίο αναπόφευκτα θα λάβει προεκλογικά χαρακτηριστικά- στο κατά πόσο μπορεί να αναστρέψει το κλίμα απογοήτευσης που διακατέχει τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών. Και επιπροσθέτως από την ικανότητα του να καλύψει την απόσταση που χωρίζει το πολιτικό σύστημα από μεγάλα στρώματα της κοινωνίας που αισθάνονται ότι έχουν τεθεί στο περιθώριο. Σε κάθε περίπτωση η διάρκεια που θα έχει η εποχή Μητσοτάκη δεν εξαρτάται από τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή έχει δρομολογηθεί. Η διάρκεια θα εξαρτηθεί από το εάν θα καταφέρει να μηδενίσει την απόσταση- το χάσμα κατά πολλούς- που άνοιξε η κρίση και χωρίζει τους πολίτες από τους θεσμούς και κατ' επέκταση με το πολιτικό σύστημα.

*Ο Χάρης Παυλίδης είναι δημοσιογράφος

ADVERTISING

SHARE: