Η κυβέρνηση μου η σοσιαλίστρια

Η κυβέρνηση μου η σοσιαλίστρια

"Η έξοδος βρίσκεται συνήθως εκεί που ήταν η είσοδος"

Τον Αύγουστο σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης θα έχουμε «καθαρή έξοδο». Αν μάλιστα η επιμονή του πρωθυπουργού βασίζεται σε απολύτως τεκμηριωμένα στοιχεία, ανάλογης εγκυρότητας με αυτά που χρησιμοποιεί η Χριστίνα Σούζη, τότε υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι η Ελλάδα το καλοκαίρι θα θυμίζει ταινία της Αλίκης Βουγιουκλάκη. Μου έρχεται στο μυαλό «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια». Το παράδειγμα δεν έχει τέταρτη αξιολόγηση, αλλά έχει χορό, τραγούδια, απεργίες και στο φινάλε της ταινίας ένα ευτυχισμένο εργοστάσιο.

Αυτή θα έλεγα είναι η καλή πλευρά της «καθαρής εξόδου», όπου όλα πάνε καλά με coca cola σ’ ένα θερινό σινεμά μια νύχτα του Αυγούστου με ολόγιομο φεγγάρι. Υπάρχει όμως και η κακή πλευρά της εξόδου που συνήθως βρίσκεται εκεί που ήταν η είσοδος. Την περιέγραψε με τα δικά του λόγια ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στους Financial Times προκαλώντας τον εκνευρισμό των «καθαρών» της κυβέρνησης. Προφανώς οι «καθαροί» δεν έχουν αντίπαλο την Παπική Εκκλησία, ούτε βέβαια κινδυνεύουν να παραδοθούν στην πυρά. Το φιλοσοφικό αφήγημα της «καθαρής εξόδου» είναι πολύ απλό στη σύλληψή του, αλλά σύνθετο ως προς την εφαρμογή του. Ο πρωθυπουργός επιθυμεί διακαώς να εμφανισθεί ως εκείνος που βγάζει την Ελλάδα από τα μνημόνια και μετά πάμε στις παραλίες για τα «μπάνια του λαού».

Δεν θέλει όμως να επωμισθεί τα βάρη που με τη δική του υπογραφή θα φέρουν το 2019 – υποτίθεται κατά δήλωση του χρονιά πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων – γύρω στους 40 νέους φόρους. Δεν θέλει να θυμάται ότι η «καθαρή έξοδος» θα επιφέρει 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ νέα μέτρα, μείωση συντάξεων μέχρι 18%, νέα αύξηση στις εισφορές, κατάργηση του ΕΚΑΣ, καθώς και μια σειρά «βρώμικων» μέτρων. Ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει για «καθαρή έξοδο» γιατί δεν θέλει την επιτήρηση που του συστήνουν οι θεσμοί. Δεν θέλει να πάει «λεκιασμένος» και με «άδεια χέρια» σε εκλογές. Γι’ αυτό και οι «καθαροί» έχουν στοχοποιήσει τον Γιάννη Στουρνάρα, γι’ αυτό και δεν κρύβουν πλέον τη δυσαρέσκειά τους για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που δεν είπε τίποτα περισσότερο από αυτά, για τα οποία κατηγορούν τον κεντρικό τραπεζίτη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι αρχίζουν να εμφανίζονται πολλοί «λεκέδες» στο αφήγημα του πρωθυπουργού, ότι έχουν μείνει 88 «μουτζούρες» προαπαιτούμενα που πρέπει να καθαρισθούν μέχρι τον Αύγουστο, προοιωνίζεται ότι οι εξελίξεις είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν την κυβέρνηση στην «καθαρή είσοδο» σε μια νέα μορφή εποπτείας χωρίς χρηματοδότηση αυτήν τη φορά. Κι αυτό θα συμβεί κατά πάσα πιθανότητα, δηλαδή αυστηρή εποπτεία, παρά να δούμε την κυβέρνησή μας τη σοσιαλίστρια να χορεύει και να τραγουδάει στους ρυθμούς της «καθαρής εξόδου». Και επειδή σ’ αυτή την περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεκτιμήσει με όλα τα άλλα και την προσωπική του φθορά, ας μην αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να κρατήσει τον λόγο του και να πραγματοποιήσει την «καθαρή έξοδο».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα