Η ΝΔ ξαναγίνεται ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα

Η ΝΔ ξαναγίνεται ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα
Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Η Νέα Δημοκρατία προκειμένου να επιτύχει τη συστράτευση των πολιτών, ώστε να γυρίσει σελίδα η χώρα, θα χρειασθεί να ξαναγίνει παράταξη με λαϊκό χαρακτήρα και κοινωνικά αντανακλαστικά

Είμαι βέβαιος ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα πίστευε στα αυτιά του όταν του ανακοινώθηκε από την κεντρική εφορευτική επιτροπή των εκλογών της Κυριακής, ότι η Νέα Δημοκρατία έχει 155 χιλιάδες ενεργά μέλη, τα οποία μάλιστα ανανέωσαν τις συνδομές τους των 12 ευρώ, εκ των οποίων τα 30 χιλιάδες γράφηκαν για πρώτη φορά στη Νέα Δημοκρατία. Πρόκειται για ένα μικρό «θαύμα» που ασφαλώς δεν οφείλεται στο ότι την Κυριακή διεξάγονται εκλογές για την ανάδειξη ηγεσιών στις δημοτικές και νομαρχιακές οργανώσεις.

Βεβαίως είναι σημαντικό ότι για πρώτη δεν διορίζονται αλλά εκλέγονται οι ηγεσίες των κομματικών οργανώσεων, αλλά δεν οφείλεται εκεί η εγγραφή νέων μελών και μάλιστα νέων ηλικιακά. Ένας από τους λόγους είναι ότι οι νέοι, που δεν επηρεάζονται στον ίδιο βαθμό με τους μεγαλύτερους από τα στερεότυπα, βλέπουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως έναν διαφορετικό πολιτικό που τους ακούει. Πέραν, όμως, αυτού ένας βασικός λόγος είναι η απογοήτευση από μια Αριστερά που στην πράξη έδειξε τον πραγματικό χαρακτήρα της.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ συνέβη αυτό που συνήθως συμβαίνει μεταξύ δύο ερωτευμένων που κάποια στιγμή αποφασίζουν να προχωρήσουν σε γάμο. Οι υποσχέσεις και τα ωραία λόγια όταν αντιπαρατίθενται με την πραγματικότητα προσαρμόζονται στους κανόνες της καθημερινότητας και μοιραία το πάθος καταλήγει σε ολέθρια σχέση. Προφανώς η τραυματική εμπειρία των ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν οδηγεί στην απευθείας στην αγκαλιά της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο το μήνυμα που στέλνουν τα 155 χιλιάδες ενεργά μέλη έχει τη σημασία του.

Σε μια εποχή απαξίας της πολιτικής, αλλά και γενικότερης «αντιπολιτικής» διάθεσης, αυτό που γίνεται στη Νέα Δημοκρατία είναι μια ελπίδα. Θα έλεγα ίσως η τελευταία με βάση το ρευστό τοπίο που επικρατεί στο χώρο της κεντροαριστεράς, την ενίσχυση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού που τέμνει οριζόντια τα πολιτικά κόμματα, καθώς και την εμφανή αδυναμία της κυβερνώσας Αριστεράς να αξιολογήσει και εν συνεχεία θέσει σε προτεραιότητα τη μετάβαση στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Νέα Δημοκρατία θα καταστεί το προσεχές διάστημα πόλος συσπείρωσης όλων εκείνων των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που ανεξάρτητα από ιδεολογική προέλευση επιθυμούν μια Ελλάδα πλήρως ενταγμένη στο κοινωνικό και ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Κι αυτό είναι το στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη: Να δημιουργηθεί μια ευρεία κοινωνική συμμαχία που θα ξεπερνάει τα κομματικά σύνορα και θα απαντάει πειστικά στην εσωστρέφεια και στην παρακμή.

Προηγουμένως, όμως, η Νέα Δημοκρατία και προκειμένου να επιτύχει τη συστράτευση των πολιτών ώστε να γυρίσει σελίδα η χώρα, θα χρειασθεί να ξαναγίνει παράταξη με λαϊκό χαρακτήρα και κοινωνικά αντανακλαστικά προκειμένου να εκφράσει ένα νέο, απαλλαγμένο από στερεότυπα και νοοτροπίες, αφήγημα για την επόμενη μέρα. Και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά την αντίδραση μιας συντηρητικής αντίληψης που θέλει τη διατήρηση των διαχωριστικών γραμμών του παρελθόντος σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.    

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα