Με 7 χρόνια φαγούρα, όσο και να ξυστούμε δεν βγαίνουν ευρώπουλα

Με 7 χρόνια φαγούρα, όσο και να ξυστούμε δεν βγαίνουν ευρώπουλα
Κόσμος έξω από τράπεζα στην Αθήνα Eurokinissi

Αν σκεφθεί κανείς ότι με τα σημερινά πλεονάσματα έχουν γονατίσει οι φορολογούμενοι, σκεφθείτε τι έχει να γίνει με πλεονάσματα 4 και 5 τοις εκατό.

Δεν ξέρω σε ποια γλώσσα η λιτότητα μεταφράζεται σε ευημερία. Ενδεχομένως κάποια στιγμή να μπορέσει να μας διαφωτίσει ο σεβαστός καθηγητής Μπαμπινιώτης, όταν με το καλό ξεμπερδέψει με τον αξιότιμο υπουργό επί των εξωτερικών. Άλλωστε έχουμε χρόνο, αφού για τα επόμενα 7 χρόνια θα… ξυνόμαστε όλοι μαζί, μπας και βγουν τα πρωτογενή υπερπλεονάσματα που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές.

Δεν θέλω να σας απογοητεύσω, αλλά αν σκεφθεί κανείς ότι με τα σημερινά πλεονάσματα έχουν γονατίσει οι φορολογούμενοι, σκεφθείτε τι έχει να γίνει με πλεονάσματα 4 και 5 τοις εκατό. Προφανώς όσο και να ξυστεί κανείς, στα 7 χρόνια φαγούρας που έρχονται, δεν θα βγάλει ευρώπουλα. Όπερ εστί μεθερμηνευόμενον, υπερπλεονάσματα χωρίς υπερανάπτυξη, είναι υπερφορολόγηση άνευ σάλιου.

Αν μάλιστα σκεφθείτε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα της κυβέρνησης βασίζονται στους φόρους, μια και εκτός από εξυπνάδα, καφετέριες και σουβλατζίδικα, ο… πρωτογενής τομέας παραγωγής δεν έχει να επιδείξει κάτι περισσότερο, η Ελλάδα θα είναι ένα… «πλούσιο» κράτος με φτωχούς κατοίκους. Στην πλειονότητα τους δηλαδή, γιατί οι πλούσιοι πλουτίζουν με όλες τις καταστάσεις. Αυτοί, άλλωστε, στηρίζουν την κυβέρνηση να μην παρεκκλίνει του… σοσιαλιστικού της σχεδιασμού. Δεν αναφέρω ονόματα γιατί θα… παρεξηγηθούν στη Νέα Δημοκρατία.

Σε κάθε περίπτωση είναι παντελώς λάθος η αντιπολίτευση να επικρίνει την κυβέρνηση, θεωρώντας ότι η πολιτική που ακολουθεί βασίζεται στην παραμονή της στην εξουσία. Κάθε άλλο. Οι άνθρωποι είναι απολύτως συνεπείς στις ιδέες τους. Και με τη βοήθεια των δανειστών βρήκαν την ευκαιρία να τις εφαρμόσουν. Άλλωστε σε μια έκρηξη ειλικρίνειας το έχει ομολογήσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Τι είπε; Τα πήραμε από τη μεσαία τάξη για να τα δώσουμε στους φτωχούς.

Ούτε εκεί όμως τα δίνουν. Γιατί εάν τα έδιναν δεν θα αύξαναν τον ΕΝΦΙΑ στις λαϊκές γειτονιές, δεν θα φορολογούσαν τους «παχυλούς» μισθούς του 500σάρικου, δεν θα μείωναν το αφορολόγητο και τέλος πάντων δεν θα εξευτέλιζαν τους συνταξιούχους, να τους έχουν να περιμένουν 4 και 5 χρόνια για να τους δώσουν ένα πετσοκομμένο επικουρικό. Και αν το δώσουν γιατί τα κρατάνε για να εμφανίζουν πλεονάσματα.

Γι’ αυτό και οι πρόεδροι των επιχειρηματικών συνδέσμων (πάλι δεν θα πω ονόματα για να μη παρεξηγηθούν στη Νέα Δημοκρατία), στάζουν μέλι για την κυβέρνηση. Γι αυτό τους επαινούν που… βγάζει τη χώρα από τα μνημόνια. Γιατί η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, θέλει τέτοιες κυβερνήσεις για να μακροημερεύουν με τις κρατικές δουλειές οι ιδιοκτήτες τους.

Τα πράγματα είναι καθαρά. Όσο και η καθαρή έξοδος του Αλέξη Τσίπρα. Αυτοί που την έβγαζαν «καθαρή» τα προηγούμενα χρόνια θα συνεχίσουν να τη βγάζουν «καθαρή», αλλά οι φορολογούμενοι και κυρίως η μεσαία τάξη δεν θα την βγάλουν «καθαρή». Το τέλος της είναι προεξοφλημένο και η κυβέρνηση έχει σύμμαχο σ’ αυτό το σχέδιο μιας επιχειρηματικής κάστας που θέλει να έχει προνομιακή σχέση μαζί της ώστε να μην έχει ανταγωνιστές.

Αυτός είναι ο λόγος που εμφανίζουν ως μπαμπούλα τον «νεοφιλελευθερισμό», κάθε φορά που φέρνουν πολυνομοσχέδια με αντικοινωνικό περιεχόμενο. Βλέπετε γι αυτούς τους «προοδευτικούς» της κυβέρνησης, οι Έλληνες έχουν συνηθίσει να τους κλέβουν και ξεχνούν γρήγορα. Πότε με τα Σκόπια, πότε με τη Novartis, πότε με το Μουντιάλ. Μας αφήνουν να ξυνόμαστε…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα