Μια διαφορετική θεώρηση της αναθεώρησης

Μια διαφορετική θεώρηση της αναθεώρησης
Στιγμιότυπο από την συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τα μέλη της επιτροπής διαλόγου για την συνταγματική αναθεώρηση, τον Οκτώβριο του 2016 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Μέσω του Συντάγματος ο πρωθυπουργός μπορεί να συγκροτήσει μια ευρύτερη προοδευτική πλειοψηφία η οποία συν τω χρόνω θα εξελιχθεί σε μια «προοδευτική συμμαχία»

«Προοδευτικό μέτωπο» μέσω Συντάγματος ορέγεται το Μέγαρο Μαξίμου. Και γιατί όχι μέσω… Κολιάτσου, λέω εγώ; Υπό άλλες συνθήκες το σενάριο δεν θα ήταν άσχημο. Και το μπριαμ εύγεστο είναι, αλλά δεν ξέρω πολλούς που ονειρεύονται πότε θα φάνε μπριαμ. Και εδώ που τα λέμε αυτή η κυβέρνηση έχει κάτι… από τουρλού. Διότι πως ορίζεται το «προοδευτικό μέτωπο» μέσω Συντάγματος; Ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και το Κίνημα Αλλαγής, λαμβάνει αυτομάτως την πιστοποίηση του «προοδευτικού» αρκεί να συγκεντρώνουν όλοι μαζί 180 βουλευτές. Ε, τώρα κι αν εντός των 180 υπολογίζονται και κάποιοι που θα μας «θάψουν» ή θα μας «ανταλλάξουν», μικρό το κακό. Μπρος στο κάλος της προοδευτικότητας τι είναι ο πόνος;

Οφείλω ωστόσο να παραδεχθώ ότι με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ δεν πλήττουμε. Πριν από μερικούς μήνες θυμάμαι ότι ο πρωθυπουργός είχε πάρει… υπό την προστασία του την Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης, η οποία υπό μορφή περιοδεύοντος θιάσου επισκεπτόταν σύσσωμη την περιφέρεια και άκουγε προτάσεις. Η πρωτοτυπία του εγχειρήματος οφείλετο στο γεγονός ότι μεταξύ αυτών που άκουγαν το λαό δεν υπήρχαν συνταγματολόγοι. Και εδώ που τα λέμε, σε τι θα μπορούσε να φανεί χρήσιμος ένας συνταγματολόγος στην αναθεώρηση του Συντάγματος; Ενώ για παράδειγμα ο Γιώργος Κιμούλης, όπως και να το κάνουμε, είναι περισσότερο οικείος με το κοινό αίσθημα. Α, μη ξεχάσω ότι στο πλαίσιο των «θεσμικών προοδευτικών τομών»- για τις οποίες μίλησε εσχάτως ο Αλέξης Τσίπρας- στην επιτροπή μετείχε κι ένας καθηγητής πανεπιστημίου που συμμετείχε στην επιτροπή «εκλαΐκευσης» του Συντάγματος της χούντας. Αυτός υποθέτω λόγω εμπειρίας.

Δεν ξέρω τι απέγινε εκείνη η επιτροπή, αλλά τώρα ο πρωθυπουργός σκεπτόμενος πιο ώριμα σπεύδει να αξιοποιήσει την ευκαιρία που του έδωσε η Φώφη Γεννηματά. Πιστεύει ότι μέσω του Συντάγματος μπορεί να συγκροτήσει μια ευρύτερη προοδευτική πλειοψηφία η οποία συν τω χρόνω θα εξελιχθεί σε μια «προοδευτική συμμαχία». Δεν είμαι σίγουρος αν αυτό θέλει η Φώφη Γεννηματά, ή πόσοι συμφωνούν μέσα στο Κίνημα Αλλαγής με την πρωτοβουλία της, αλλά είναι προφανές ότι αυτό θέλει ο Αλέξης Τσίπρας. Και το… Ποτάμι, όπως έλεγε ο Ανδρέας, δεν γυρίζει πίσω. Όπερ μεθερμηνευόμενο εστί ο πρωθυπουργός δεν θα αφήσει να πάει χαμένη η ευκαιρία. Και καλά θα κάνει. Το θέμα είναι τι θα κάνει η κ. Γεννηματά με τα «βαρίδια» που δεν χωρούν στη συναίνεση όπως την εννοούν στο ΣΥΡΙΖΑ και στους ΑΝΕΛ. Εκτός κι αν πάμε μέσω Συντάγματος, με απλή αναλογική… Κολιάτσου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα