Θα συμμορφωθεί προς τας υποδείξεις;

Θα συμμορφωθεί προς τας υποδείξεις;

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θεωρούν τον Γιάννη Μουζάλα και τον Νίκο Φίλη ακατάλληλους να παραμένουν στις θέσεις τους και ζητούν την αντικατάστασή τους

Κι εκεί που νομίζαμε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είχαν χαλαρώσει, η εκπρόσωπος του κόμματος επανήλθε ζητώντας την αλλαγή του Νίκου Φίλη και του Γιάννη Μουζάλα.

Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί τους προαναφερόμενους υπουργούς ακατάλληλους να παραμένουν στις θέσεις τους- ωστόσο παρέχει τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό να τους τοποθετήσει σε άλλο υπουργείο- αλλά θεωρεί κατάλληλο το δίδυμο Ξανθού- Πολάκη που έχουν διαλύσει την Υγεία και το δίδυμο Τσακαλώτου- Χουλιαράκη που μεταξύ άλλων διέπραξαν “έγκλημα” αυξάνοντας το ΦΠΑ στα νησιά. Ειρήσθω εν παρόδω ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είχε δεσμευθεί ότι δεν θα αυξηθεί ο εν λόγω φόρος.

Είναι προφανές ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ιεραρχώντας τα προβλήματα της χώρας, κυρίως τα συναισθήματα ανασφάλειας και φόβου που είναι διάχυτα στη κοινωνία, έκριναν ότι οι φορολογούμενοι πολίτες έχουν τακτοποιήσει όλες τις εκκρεμότητες με την εφορία και το μόνο που τους απασχολεί είναι αν ο πρωθυπουργός θα κάνει δεκτό το αίτημα των ΑΝΕΛ. Αντιλαμβάνομαι ότι για τον κυβερνητικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ η μετακίνηση του Νίκου Φίλη και του Γιάννη Μουζάλα είναι θέμα τιμής. Όταν μάλιστα οι τιμές στην αγορά έχουν πάρει την ανιούσα λόγω της αύξησης του ΦΠΑ, δεν είναι τόσο δύσκολο να καταλάβει κανείς το όψιμο του αιτήματος που επανέφερε η εκπρόσωπος του κόμματος.

Αυτή είναι η φαιδρή πλευρά του ζητήματος. Υπάρχει όμως και η σοβαρή πλευρά που πρωτίστως αφορά στη λειτουργία της κυβέρνησης. Διότι είναι πέρα από κάθε λογική η Ελλάδα να βρίσκεται σε δυσχερή θέση, το εθνικό συναίσθημα να δοκιμάζεται εξαιτίας προκλητικών ενεργειών των γειτόνων μας, αλλά στη κυβέρνηση να ασχολούνται με τη χωροθέτηση(αδειοδότηση και εγκατάσταση) υπουργών.

Η έμμεση προειδοποίηση του πρωθυπουργού προς τα στελέχη της κυβέρνησης να σηκώσουν τα μανίκια και να κυβερνήσουν, αποτυπώνει δυσφορία για τις επιδόσεις τους. Ωστόσο τέτοιες προειδοποιήσεις εκ μέρους του πρωθυπουργού έχουν σχετική σημασία στην παρούσα συγκυρία. Πολλώ δε μάλλον όταν δημοσίως φαίνεται να δέχεται υποδείξεις από τον κυβερνητικό του εταίρο για το ποιοι υπουργοί πρέπει να αντικατασταθούν ή να μετατεθούν. Σε τελευταία ανάλυση ο πρωθυπουργός έχει την ευθύνη της αξιολόγησης των υπουργών, μεταξύ αυτών και εκείνου που κάνει υποδείξεις δια της εκπροσώπου του.

*Ο Χάρης Παυλίδης είναι δημοσιογράφος

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα