Το Κέντρο και η Νέα Δημοκρατία

Συνεδρίαση των Τομεαρχών της ΝΔ υπό τον πρόεδρο κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στα κεντρικά γραφεία του κόμματος. Τρίτη, 29 Αυγούστου 2017 (EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Συνεδρίαση των Τομεαρχών της ΝΔ υπό τον πρόεδρο κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στα κεντρικά γραφεία του κόμματος. Τρίτη, 29 Αυγούστου 2017 (EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Μετά την παραίτηση Καραμανλή, η προσπάθεια από κάποιους εγκαταλείφθηκε και από κάποιους άλλους υπονομεύθηκε

Αποτελεί ρεαλιστικό στόχο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η μετατόπιση της Νέας Δημοκρατίας στον κεντρώο χώρο; Κάτω από τις υπάρχουσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και την πολιτική συγκυρία, μια και έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες δημιουργίας του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, ενδέχεται να αναστείλουν το σχεδιασμό;

Κατ' αρχήν χρειάζεται να συμφωνήσουμε ότι το αφήγημα του «μεσαίου χώρου» που πολιτικά πιστώθηκε ο Κώστας Καραμανλής, χρειάζεται να επικαιροποιηθεί στη βάση των νέων δεδομένων που έχουν προκύψει. Η προσπάθεια του πρώην πρωθυπουργού έφθασε μέχρι το "κοινωνικό κέντρο". Μετά την παραίτηση Καραμανλή, η προσπάθεια από κάποιους εγκαταλείφθηκε και από κάποιους άλλους υπονομεύθηκε. Τώρα, όμως, χρειάζεται δίπλα στις δυνάμεις του "κοινωνικού κέντρου", που εξέφραζε ο Καραμανλής, να συμπαραταχθούν και οι δυνάμεις του "πολιτικού κέντρου".

Ωστόσο η διείσδυση στον ενδιάμεσο μεταρρυθμιστικό χώρο προϋποθέτει ένα συγκεκριμένο και συγκροτημένο σχέδιο που θα συνοδεύεται απαραίτητα από ένα όραμα για την μετά- μνημονιακή εποχή. Ένα νέο πολιτικό αφήγημα ικανό να κινητοποιήσει ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις πέραν των σημερινών σχηματισμών, αλλά και προσωπικότητες εντός και εκτός της χώρας. Αυτό ασφαλώς δεν εξαιρεί από την προσπάθεια δοκιμασμένα στελέχη που κινούνται ιδεολογικά στο χώρο της Κεντροαριστεράς, στο Ποτάμι καθώς σε άλλες κινήσεις ή σχηματισμούς. Πρωτίστως όμως ο στόχος είναι να «ακούσουν» αυτά που έχει να πει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας όλοι όσοι πιστεύουν ότι πέρα από τα κόμματα προέχει η ριζική ανασυγκρότηση του κράτους και της οικονομίας. Γιατί σε μεγάλο βαθμό η διείσδυση στον κεντρώο χώρο θα κριθεί και από την αποφασιστικότητα και την επιμονή του ιδίου. Διότι ναι μεν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πιστεύει στο "άνοιγμα", αλλά δεν είναι βέβαιο ότι συμφωνούν όλοι στη κεντροδεξιά με το εγχείρημα.

Σε κάθε περίπτωση ο ρόλος του είναι σημαντικός, αφού η σύγκλιση με τις φιλοευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις περνάει μέσα από την ειλικρινή επιθυμία για συμπόρευση σ' ένα κοινό αντιπολιτευτικό πλαίσιο που θα προετοιμάσει το έδαφος για ευρύτερες συγκλίσεις. Συνεπώς ο κεντρώος προσανατολισμός της κεντροδεξιάς παράταξης είναι συνυφασμένος με την ανασυγκρότηση της χώρας σε όλα τα επίπεδα. Ως εκ τούτου είναι προφανές ότι η ανανέωση και ο επαναπροσανατολισμός της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να εκφράσει τον ευρύτερο αστικό χώρο καθώς και τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της χώρας, πέραν των άλλων αποκτά και εθνική σημασία. Υπό αυτή την έννοια για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στο χώρο της Κεντροαριστεράς, η «υπόθεση» Κέντρο καθίσταται μονόδρομος.

*Ο Χάρης Παυλίδης είναι δημοσιογράφος.

ADVERTISING

SHARE: