Το νέο πολιτικό κέντρο

Discussions and voting at the plenum of the Hellenic Parliament, regarding the upcoming multibill, in Athens, on May 18, 2017 /      ,         , ,  18 , 2017
Discussions and voting at the plenum of the Hellenic Parliament, regarding the upcoming multibill, in Athens, on May 18, 2017 / , , , 18 , 2017 MENELAOS MYRILLAS / SOOC

Σήμερα παίζεται ένα άλλο παιχνίδι από εκείνο στο οποίο συμμετείχαν τα κόμματα της Μεταπολίτευσης

Tο πολιτικό κέντρο, όπως ίσως θεωρούν κάποιοι, δεν είναι χυλός και πάντως δεν αποτελείται από ψηφοφόρους που μετακινούνται αναλόγως των συμφερόντων τους.

Αντιθέτως μιλάμε για μια νέα γενιά πολιτών, όχι απαραίτητα με ηλικιακά κριτήρια, που δεν επιθυμεί την ένταξη στον παραδοσιακό γραμμικό άξονα Δεξιά- Αριστερά, όπως αυτός διαμορφώθηκε στη μεταπολιτευτική περίοδο. Ένα σημαντικό μέγεθος που εμφανίζεται σε όλα τα δημοσκοπικά ευρήματα, που σε κοινωνικό επίπεδο αποτελεί τη συντριπτική πλειονότητα της μεσαίας τάξης, ενώ σε πολιτικό καλύπτει τον ιδεολογικό χώρο της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς.

Το νέο πολιτικό Κέντρο, πέραν της εξ αντικειμένου τοποθέτησης του μεταξύ της ριζοσπαστικής Αριστεράς και της ριζοσπαστικής Δεξιάς, δεν έχει ιδεολογική σχέση με το μεταπολεμικό ή το μεταπολιτευτικό Κέντρο. Άλλωστε οι συνθήκες σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, δεν έχουν καμία σχέση με τις συνθήκες του ’50, του ’60 και των δεκαετιών του ’70 και του ’80. Τότε το διακύβευμα ήταν οι δημοκρατικές ελευθερίες και η πολιτειακή αλλαγή. Σήμερα το διακύβευμα είναι η ποιότητα της δημοκρατίας και η ανασυγκρότηση σε νέες βάσεις του κοινωνικού κράτους.

Σήμερα παίζεται ένα άλλο παιχνίδι από εκείνο στο οποίο συμμετείχαν τα κόμματα της Μεταπολίτευσης. Οι μεγάλες αλλαγές που συντελούνται σε παγκόσμιο επίπεδο- και ήρθαν στη χώρα μας ως «ποινή» λόγω των χρεών και των ελλειμμάτων- σε κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό και πολιτισμικό επίπεδο, απαιτούν μια εντελώς διαφορετική θεώρηση από τον πολιτικό κόσμο. Προς το παρόν κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος να δει αυτό που έρχεται. Όλοι αρέσκονται να κοιτούν αυτό που έφυγε και να επιμένουν πεισματικά να το επαναφέρουν στο προσκήνιο.

Μπροστά σε αυτή τη μεγάλη αλλαγή, η οποία κυοφορείται στους κόλπους της κοινωνίας, η κεντροδεξιά πρέπει να επιδείξει θάρρος και να μη προδώσει τον εαυτό της. Πρέπει να προσαρμοσθεί στη συνεχή αλλαγή των γεγονότων και να αποδεχθεί ως ευλογία και όχι ως εμπόδιο, το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει στο υπό διαμόρφωση πολιτικό σκηνικό. Αλλά αυτό προϋποθέτει ριζική αλλαγή νοοτροπίας και προσανατολισμού. Αν η κεντροδεξιά δεν αλλάξει, σε μια πραγματικότητα που η ίδια συνέβαλε να αλλάξει, τότε θα είναι σα να γυρίζει τη πλάτη σ’ αυτό που έρχεται και στο κόσμο που το αποζητά.

Η κεντροδεξιά, μετεξελισσόμενη σε μια μεγάλη παράταξη όλων των δυνάμεων του νέου πολιτικού κέντρου, οφείλει να ξαναβρεί το κοινωνικό της στίγμα. Πρέπει να στρέψει το ενδιαφέρον της στις ανερχόμενες κοινωνικές δυνάμεις, να εστιάσει στους κοινωνικά αποκλεισμένους και να αντιπροσωπεύσει το καινούριο και το καινοτόμο σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής. Είναι αναγκαίο να αναγεννηθεί προκειμένου να εκφράσει ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις. Και οφείλει να το κάνει για εθνικούς λόγους ώστε να εξασφαλίσει σε όλους ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο σε μια καλύτερη χώρα. Αυτή είναι η ιστορική αποστολή της μεγάλης αστικής δημοκρατικής παράταξης που έχει προορισμό, αντί να βλέπει δεξιά ή αριστερά, να βλέπει μόνο μπροστά αφήνοντας πίσω τις ετικέτες ενός διχαστικού παρελθόντος.

*Ο Χάρης Παυλίδης είναι δημοσιογράφος.

ADVERTISING

SHARE: