Έξω οι ναζί από την Εθνική

Έξω οι ναζί από την Εθνική

Οι αληθινοί δημοκράτες οφείλουν να συσπειρωθούν τώρα περισσότερο από ποτέ και να πετάξουν έξω τα μορφώματα αυτά από οπουδήποτε προσπαθούν να εμφυσήσουν με ύπουλους τρόπους τη χολή τους. Η σιωπή και η αποχή, είναι συναίνεση. Σε όλα.

Κυριακή βράδυ. Οι κερκίδες του ΟΑΚΑ ήταν κρύες και άδειες σαν τα μυαλά κάποιων θεατών.

Η Εσθονία ως αντίπαλος και ο αποκλεισμός από το UEFA Nations League σε συνδυασμό με την μπάλα που παίζει η Εθνική της χώρας μας είχαν ως αποτέλεσμα να βρεθούν στις κερκίδες του γηπέδου ελάχιστοι φίλαθλοι. Ανάμεσά τους και 50 νενοναζί οι οποίοι σήκωσαν και τη σημαία με τον “Μαύρο Ήλιο” των S.S. που κοσμούσε το κάστρο Wewelsburg του Himmler.

Οι ίδιοι χαιρέτισαν και με το δεξί χέρι σηκωμένο σαν γνήσια τέκνα του Τρίτου Ράιχ.

 

Παραδίπλα είδαμε και σύμβολα της Χ.Α., ακούσαμε συνθήματα για την Αλβανία και τη Μακεδονία και φυσικά οι τηλεοπτικοί δέκτες “έπιασαν” και το κάψιμο μιας τουρκικής σημαίας.

Τα τελευταία χρόνια τα ακροδεξιά στοιχεία έχουν παρεισφρήσει στα γήπεδα που παίζει η Εθνική. Και δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα τα ακροδεξιά στοιχεία διεισδύουν σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής προσποιούμενοι τους “πατριώτες”.  Στα γήπεδα, στους δρόμους, στους χώρους εργασίας, στα σχολεία.

Λίγο πριν τους εορτασμούς για την 17η Νοεμβρίου έκαναν πορείες πετώντας “τρικάκια” μίσους μέσα στο μετρό όπου τραμπούκισαν πολίτες που τους κατέγραψαν με κινητά τηλέφωνα, συνέχισαν σε γειτονιές, ακόμη και σε προαύλιους χώρους σχολικών ιδρυμάτων. Έφτασαν στο σημείο να σηκώσουν τα κατάπτυστα πανό τους στην πύλη που συμβολίζει την ίδια την έννοια της Δημοκρατίας, εκείνη του Πολυτεχνείου, στο όνομα της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών.

Παράλληλα κλιμακώνουν τις δράσεις τους ενόψει ευρωεκλογών, δημοτικών και εθνικών εκλογών και τα “show” τους θα αυξηθούν.

Το να κάνεις πως δεν τους βλέπεις δεν είναι λύση. Το να τους απαξιώνεις, δεν είναι λύση. Λύση είναι να τους περιθωροποιείς. Όπως έπραξαν οι αντιφασιστικές συλλογικότητες της Νέας Σμύρνης και της Καλλιθέας, με διαρκείς καμπάνιες ενημέρωσης και αντιφασιστικές “απαντήσεις” στις πορείες μίσους, έτσι πρέπει να πράξουν και οι υγιείς φίλαθλοι που θέλουν να βλέπουν την εθνική ομάδα που εκπροσωπεί τη χώρα τους να αγωνίζεται με άλλες εθνικές ομάδες.

Οι υγιείς φίλαθλοι θα έπρεπε να προσβάλλονται όταν βλέπουν έναν υμνητή της χούντας να ανεμίζει τη σημαία μιας χώρας που το ίδιο το καθεστώς των Συνταγματαρχών πρόδωσε. Θα έπρεπε να προσβάλλεται όταν βλέπει έναν νοσταλγό του Χίτλερ να ανεμίζει τη σημαία μιας χώρας που οι πρόγονοί του κατέδωσαν φορώντας μια κουκούλα. Είναι κρίμα να χαρίζουμε τα εθνικά μας σύμβολα στους μισάνθρωπους, είναι αποδοχή ήττας να μη δίνουμε τις μικρές μας μάχες καθημερινά σε όποιον χώρο κι αν βρεθούμε, με όποιο τρόπο μπορούμε.

Αυτοί οι τύποι δεν θα έπρεπε να βρίσκουν χώρο ούτε στο ΟΑΚΑ, ούτε πουθενά. Το τι είμαστε το δείχνει η στάση μας σαν έθνος ως προς την πλειοψηφούσα συμπεριφορά. Η “ιστορία” έγραψε πως στο ματς εναντίον της Εσθονίας “πρώτη μούρη” ήταν τα λάβαρα των ναζί και ένας τηλεθεατής θα μπορούσε κάλλιστα να νομίζει πως κανείς δεν τόλμησε να προσπαθήσει να τα κατεβάσει, κανείς δεν αποδοκίμασε. Ένας ξένος που έτυχε να κάνει ζάπινγκ και “έπεσε” και στο εν λόγω ματς, αυτό θα είδε, αυτό θα του έμεινε ως εντύπωση. Δυστυχώς, το αφήσαμε να συμβεί. Το αφήνουμε να συμβεί όταν σιωπούμε, όταν δεν αντιδρούμε θεσμικά και μαζικά.

Διάβασα μεταξύ άλλων πως όσο πηγαίνουν αυτά τα μορφώματα στο γήπεδο, τόσο δεν θα εμφανίζονται οι υγιείς άνθρωποι με τις οικογένειές τους. Διαφωνώ. Οι δημοκράτες οφείλουν να συσπειρωθούν τώρα περισσότερο από ποτέ και να πετάξουν έξω τα μορφώματα αυτά, από οπουδήποτε προσπαθούν να εμφυσήσουν με ύπουλους τρόπους τη χολή τους. Η σιωπή και η αποχή, είναι συναίνεση. Σε όλα.

Στο τέλος της ημέρας, όταν οι απόγονοι των ναζί πάνε να σηκώσουν το χέρι, οι απόγονοι των ανταρτών οφείλουν να μην τους αφήνουν να το κάνουν, και να εξηγούν στα παιδιά τους γιατί έπραξαν έτσι.

Στην απομόνωση των νεοναζί, δεν χωρούν οπαδικά. Στην απομόνωση του φασισμού, δεν χωρούν διαφορές ανάμεσα στα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Είναι ένα και το αυτό όλο αυτό, αλυσίδα. Κι όποιος δεν το αντιμετωπίζει έτσι, ρίχνει νερό στον μύλο του νεοναζισμού και είναι συν-υπεύθυνος για τα χειρότερα που θα βρούμε μπροστά μας.

ΥΓ. Το γήπεδο διαθέτει κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης. Ας λειτουργήσει κάποια στιγμή. Εν προκειμένω υπήρχαν και τα τηλεοπτικά πλάνα. Η δημοκρατία απαιτεί οι εν λόγω μισάνθρωποι να συλληφθούν χθες για προσβολή εθνικών συμβόλων και να τιμωρηθούν όπως προβλέπει ο νόμος (Άρθρο 188 Προσβολή συμβόλων ή τόπων ιδιαίτερης εθνικής ή θρησκευτικής σημασίας). Τόσο για την καταστροφή της τουρκικής σημαίας (φανταστείτε τι θα έλεγαν οι ίδιοι οι ελληνοφασίστες αν έκαιγαν Τούρκοι το δικό μας έμβλημα) όσο και της ελληνικής που διαπλέκεται με νεοναζιστικά σύμβολα. Αναμένεται εισαγγελική παρέμβαση μετά τα τελευταία γεγονότα. Να δούμε αν θα έχει και αποτελέσματα. Προσωπικά, θα περίμενα μια έστω ανακοίνωση και μια ουσιαστική απόφαση από την ΕΠΟ. Στην τελική, ας γυρίσει η Εθνική στα γήπεδα της περιφέρειας, στα μέρη όπου ο κόσμος “διψάει” να τη δει, να γεμίζουν με οικογένειες και γυναικόπαιδα και να μη δίνεται χώρος εκ των συνθηκών, στα ακροδεξιά στοιχεία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα