Γερμανικό 'κόλπο γκρόσο' με την ΕΚΤ

Γενς Βάιντμαν

Ο Σόιμπλε φεύγει, η πολιτική ακραίας λιτότητας μπορεί να χαλαρώσει σταδιακά, ωστόσο οι γερμανοί αναμένεται να συνεχίσουν να κερδίζουν

"Οι σοσιαλδημοκράτες δεν μπορούν να διαχειριστούν χρήματα". Στη Γερμανία αυτό ήταν ένα από τα συνθήματα που επικράτησαν πριν τις εκλογές που οδήγησαν στο αδιέξοδο της "Τζαμάικα". Τελικά, το SPD παίρνει μεν το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο οι Γερμανοί δεν χρειάζεται μάλλον να ανησυχούν, μιας και θα συνεχίσουν να κερδίζουν χρήματα. Πώς θα γίνει αυτό; Μα μέσω της ΕΚΤ.

Ο σημερινός κυβερνήτης του Αμβούργου Όλαφ Σολτς φέρεται να γίνεται νέος "Τσάρος" της γερμανικής Οικονομίας, με το CDU να προσπαθεί να διατηρήσει τα αναχώματα ελέγχου του.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διασφάλιζε με την αυστηρή πολιτική του πως οι υπερχρεωμένες χώρες του Νότου θα συνεχίσουν να ζουν με το ζωνάρι σφιχτό γύρω τους και πως δεν θα υπάρξει δημοσιονομική χαλάρωση στην προσαρμογή τους ως προς τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

Οι Σοσιαλδημοκράτες αντιτίθενται a priori στην άκαμπτη πολιτική λιτότητας, και πλέον, φαίνεται πως μια ενδεχόμενη αλλαγή στη συνολική ρητορική του κυβερνητικού συνασπισμού, θα μπορούσε να αλλάξει και τους συσχετισμούς σε μακροπρόθεσμο επίπεδο και για τη χώρα μας.

Δεδομένο είναι βέβαια πως η διαρκής επιτήρηση και οι δομικές μεταρρυθμίσεις, αποτελούν αυστηρή προϋπόθεση για να συνεχιστούν τα δάνεια προς την Ελλάδα, αφού έχουν συνδεθεί με τον μέσο γερμανό φορολογούμενο. Διαφορετικά, δεν θα μπορέσει να "περάσει" η έγκριση της νέας δόσης από την Μπούντεσταγκ. Ωστόσο, χωρίς τους Φιλελεύθερους του FDP στην εξίσωση του γερμανικού υπ. Οικ, η χώρα μας μπορεί να ελπίζει σε μια μεσοπρόθεσμη χαλαρότερη οικονομική επιτήρηση, δεδομένης μάλιστα της ισχυροποίησης του γερμανού Γενς Βάιντμαν, νυν προέδρου της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, ο οποίος θα αναλάβει όπως φαίνεται την προεδρία της ΕΚΤ. Ένας Βάιντμαν που δεν αναμένεται να αλλάξει τη χαλαρή πολιτική του Μάριο Ντράγκι, η οποία είχε δεχθεί κριτική από τον ίδιο τον Σόιμπλε στο πρόσφατο παρελθόν.

Και δεν αναμένεται να την αλλάξει ριζικά, γιατί πολύ απλά όπως έχει δηλώσει προσφάτως ο ίδιος, η χώρα του έχει επωφεληθεί όσο καμία από τη χαλαρή πολιτική Ντράγκι.

Τα μέτρα της ΕΚΤ μείωσαν κατά 240 δισ. ευρώ τους τόκους που πληρώνουν οι γερμανικές αρχές

Μπορεί χριστιανοδημοκράτες πολιτικοί να υποστηρίζουν ακόμη ότι τα μηδενικά επιτόκια καταθέσεων που εφαρμόζει η ΕΚΤ από τον Σεπτέμβριο του 2014 στερούν εισόδημα από τους Γερμανούς καταθέτες, από την άλλη όμως, όπως ορθά έχει δηλώσει επανειλημμένως ο κ. Ντράγκι, οι Γερμανοί δεν είναι μόνο καταθέτες αλλά και δανειολήπτες.

Για να μιλήσουμε με αριθμούς και απόλυτους δείκτες, αρκεί να ανατρέξουμε στην τελευταία έρευνα της Μπούντεσταγκ. Σύμφωνα με αυτή λοιπόν, η πολιτική της ΕΚΤ μείωσε το μέσο κόστος δανεισμού των ομοσπονδιακών, πολιτειακών και δημοτικών κυβερνήσεων της Γερμανίας από 4% το 2007 στο 2% το 2016.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, είναι χαρακτηριστικό ότι το 2007 η Γερμανία δανειζόταν με επιτόκια μέσης απόδοσης 4,23% - το κόστος δανεισμού της το 2017 διαμορφώθηκε στο 1,86%. Η σταδιακή, λοιπόν, πτώση των επιτοκίων δανεισμού είχε ως αποτέλεσμα το γερμανικό Δημόσιο να καταβάλει ολοένα και λιγότερα χρήματα για την εξυπηρέτηση του χρέους του.

Έτσι, όπως επισημαίνει η DW, η Γερμανία κατέβαλε το 2008 40,2 δισ. ευρώ σε τόκους, ενώ το 2016, οκτώ χρόνια μετά, πλήρωσε μόλις 17,5 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά, αυτή η εξοικονόμηση έχει ωφελήσει πολύ τους Γερμανούς φορολογουμένους, διότι αυτά τα χρήματα διοχετεύονται για την ενίσχυση των επενδύσεων στον κλάδο της παιδείας, ενώ πολλά προορίζονται για έργα υποδομών. Συνολικά, αποδεικνύεται πως τα μέτρα της ΕΚΤ μείωσαν κατά 240 δισ. ευρώ τους τόκους που πληρώνουν οι γερμανικές αρχές την τελευταία δεκαετία.

Όπως αναφέρουν οι FT με αφορμή τη φημολογία για ανάληψη της προεδρίας από τον νυν επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, ο Βάιντμαν θα διατηρήσει θετικότερη στάση απέναντι στην πολιτική χαμηλών επιτοκίων. Ο ίδιος επαναλάμβανε άλλωστε πως "οι Γερμανοί δεν είναι μόνον αποταμιευτές αλλά και φορολογούμενοι και ιδιοκτήτες ακινήτων, που έχουν επωφεληθεί από το χαμηλό κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη". Περίπου δηλαδή, ό,τι έλεγε και ο Ντράγκι.

Από την άλλη, στο πλευρό του Βάιντμαν ως αντιπρόεδρος, αναμένεται να βρεθεί ο "σκληρός" ισπανός υπ. Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, γνωστός για τις περικοπές και τη λιτότητα που έχει εφαρμόσει στη χώρα του, όντας ο αγαπημένος των ευρωπαίων εταίρων μας. Ένας πολιτικός - σύμμαχος και θαυμαστής του Σόιμπλε.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung χαρακτηρίζει τον ντε Γκίντος "επίμονο και πραγματιστή" και σημειώνει: "Ως υπουργός Οικονομικών εφάρμοσε στην Ισπανία μια επίπονη θεραπεία που είχε ως αποτέλεσμα την συνεχή ανάκαμψη της οικονομίας. Το 2017 η ανάπτυξη ξεπέρασε το 3%. Την ίδια στιγμή όμως η δεύτερη σε ύψος ανεργία στην Ευρωζώνη μειώνεται μόνο με αργούς ρυθμούς. (…) Αν γίνει πράγματι ο ντε Γκίντος αντιπρόεδρος της ΕΚΤ τότε αυτό φέρνει τον γερμανό τραπεζίτη Βάιντμαν πιο κοντά στο τιμόνι της Ευρωτράπεζας, διότι όταν ο αντιπρόεδρος είναι νοτιοευρωπαίος τότε χάρη της ισορροπίας ο πρόεδρος πρέπει να προέρχεται από χώρα της κεντρικής ή της βόρειας Ευρώπης".

Μιλάμε λοιπόν για μια γερή παρτίδα σκάκι, από την οποία αφενός διασφαλίζεται η μη "σπατάλη" πόρων προς τον Νότο, από την άλλη όμως, διασφαλίζεται ξεκάθαρα και το κέρδος των Γερμανών.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με το Reuters, ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο Βάιντμαν θα μπορούσε τελικά να αναλάβει επικεφαλής της ΕΚΤ αν, για παράδειγμα, κάποιος Γάλλος αναλάβει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως ο Μισέλ Μπαρνιέ (ο νυν διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit) ή ακόμη και η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο Χρήστος Δεμέτης είναι αρχισυντάκτης του News 24/7

ADVERTISING

SHARE: