Ο νέος Τσίπρας και διαγράφει και ‘παραιτεί’

Ο νέος Τσίπρας και διαγράφει και ‘παραιτεί’
ΑΘΗΝΑ-ΝΕΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΙ/PHASMA/ Γ.ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ Phasma

Μνημόνιο – ΣΥΡΙΖΑ: 5-0. Ή πώς οι αντιρρησίες καρατομούνται δια της "πολιτικής θυσίας". Με δημοκρατικές διαδικασίες πάντα

“Δεν γίνεται η καταψήφιση του πολυνομοσχεδίου αλά καρτ”, είπε ο πρωθυπουργός στον Γαβριήλ Σακελλαρίδη και ζήτησε την παραίτηση του. Νωρίτερα είχε διαρρεύσει στον Τύπο η είδηση ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θα διαφοροποιείτο σχετικά με την υπερψήφιση των προαπαιτούμενων δια της αποχής του. Τελικά η αποχή, ήταν παράδοση έδρας.

Το βράδυ της Πέμπτης ακολούθησε και η διαγραφή του Στάθη Παναγούλη από την Κ.Ο. του κόμματος, με διαδικασία που δεν προβλέπεται από το καταστατικό (η σχετική παράγραφος του καταστατικού, στο τέλος του κειμένου).

Η ίδια ιστορία στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης. Η ίδια ιστορία πλέον και στα εσωτερικά θέματα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι παλαιότερες κυβερνήσεις διέγραφαν, η νυν κυβέρνηση τους έκανε αρχικά να παραιτηθούν και πλέον καρατομεί όταν κάποιος πάρει άλλο δρόμο.

Αν έμενε στις “παραιτήσεις” θα έλεγε κανείς πως θα είχαμε να κάνουμε με την υποκρισία της υποκρισίας. Τώρα έχουμε να κάνουμε με ένα ξεκαθάρισμα και εν τέλει, βλέπουμε για ακόμη μια φορά την επανάληψη των ελληνικών, μεταπολιτευτικών πεπραγμένων. Το ανάχωμα της εσωτερικής πολυφωνίας και η γόνιμη διαδικασίας αντιλόγου, καταρρέει.

Η πραγματικότητα αποδεικνύει πως όποιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει ρώτα, καλείται να αποχωρίσει με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο. Δεκτό ότι υπάρχει η κομματική γραμμή και τα προσυμφωνηθέντα στο Συνέδριο, άλλωστε έτσι λειτουργούν καλώς ή κακώς όλα τα κόμματα. Δεν συνάδει αυτό όμως με τις διατυπώσεις της Κουμουνδούρου στα Μέσα Ενημέρωσης περί ανοχής στον “εσωτερικό αντιφρονούντα”. Δεν συνάδουν με την εναλλακτική “αριστερή ματιά” της Κουμουνδούρου που θεωρητικά διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα κόμματα της ελληνικής Αριστεράς. 

Σταδιακά στενεύει ο κύκλος. Όποιος δεν ψηφίζει τους πλειστηριασμούς αποπέμπεται με “δημοκρατικές” ή μη δημοκρατικές διαδικασίες.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα μείνει στον κυβερνητικό του θώκο παρέα μόνο με τους στενούς του συνεργάτες και με εκείνους που δέχονται ακόμα να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα με τους εταίρους. Και φυσικά, παρέα με τους δοκιμασμένους παλαιοπασοκικούς.

Χωρίς περαιτέρω διαπραγματεύσεις, μην κοροϊδευόμαστε πλέον για αυτό. Τα ισοδύναμα προχωρούν με υψηλή κοπτοραπτική στην λογική του “τόσα δίνω, πόσα θες”. Τη μια η μπύρα, την άλλη το κρασί, στο τέλος πνιγήκαμε στις υποσχέσεις.

Το είπε άλλωστε και ο ίδιος ο Τσακαλώτος. “Θα αναγκαστούμε να κάνουμε και πράγματα που δεν είναι και τόσο “αριστερά” για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε” στην χρηματοδότηση της χώρας και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο Γ. Σακελλαρίδης αντικαθίσταται πλέον από τον καθηγητή Χριστόφορο Βερναδάκη, νυν αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ο ίδιος είχε μεταξύ των άλλων το ρόλο του γενικού γραμματέα συντονισμού του συμβούλου του πρωθυπουργού. Δεξί χέρι και στενός συνεργάτης του Α. Τσίπρα.

Κάτι που ήταν και ο κ. Σακελλαρίδης πριν διατυπώσει τις εκτενείς ενστάσεις του. Η διαφωνία του πρώην “πουλέν” του πρωθυπουργού δεν φαίνεται να εστιάζεται στο πολυνομοσχέδιο, αλλά στην γενικότερη πολιτική κατεύθυνση που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα. Κάτι που εναρμονίζεται πλήρως με την καθυστερημένη χρονικά επιλογή του να διαφοροποιηθεί.

Ο κ. Σακελλαρίδης εξαναγκάστηκε στην πραγματικότητα σε παραίτηση για την οποία ενημερωθήκαμε αρχικά από τις γνωστές μας “διαρροές” του Μαξίμου που ακολουθούν πιστά τη λογική των non papers που είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα.

Σακελλαρίδης: “Προφανώς και αναλαμβάνω τις ευθύνες που μου αναλογούν από τη 10μηνη θητεία μου”

Στην επιστολή του ο Γ. Σακελλαρίδης κάνει τα πράγματα ξεκάθαρα:

“Πριν από λίγο γνωστοποίησα στον Πρόεδρο της Βουλής με επιστολή την παραίτησή μου από το βουλευτικό αξίωμα και αφού προηγουμένως είχα ενημερώσει τον Πρόεδρο και την Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο λόγος για αυτή μου την κίνηση είναι ότι αδυνατώ να συμβάλω στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής. Η επιλογή της παραίτησης αλλά και της απόσυρσης από την κεντρική πολιτική σκηνή αποτελούν για εμένα μονόδρομο.

Θέλω να ευχαριστήσω τους πολίτες της Α’ Αθήνας για την εκλογή μου τον Γενάρη. Όσες και όσους συνεργαστήκαμε από τότε μέχρι και σήμερα. Θέλω όμως να ευχαριστήσω και τον Πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε αναθέτοντας μου μία κρίσιμη κυβερνητική θέση, αλλά και για την κατανόηση του στη μετέπειτα αποστασιοποίησή μου.

Προφανώς και αναλαμβάνω τις ευθύνες που μου αναλογούν από τη δεκάμηνη κοινοβουλευτική μου θητεία”.

Στην περίπτωση του Στάθη Παναγούλη, θα έχουμε και παράδοση έδρας μιας και αυτή “ανήκει” στο κόμμα, καθώς οι τελευταίες εκλογές έγιναν με λίστα και όχι με σταυρό.

Αν κι άλλοι βουλευτές διαφοροποιηθούν, τότε θα έχουμε ανάλογες αντικαταστάσεις από στελέχη που δεν έχουν εκλεχθεί από τον λαό, αλλά έχουν επιλεχθεί μονάχα από την κομματική βάση.

Εν προκειμένω, η Κουμουνδούρου και κυρίως το Μαξίμου, δείχνουν πως δεν θέλουν να επαναληφθεί το σκηνικό του Ιουλίου. Το δείχνουν αυτό με κάθε τρόπο.

Ωστόσο, η κυβέρνηση από το “πρώτη φορά Αριστερά” οδεύει με μαθηματική ακρίβεια στο “πρώτη φορά Αριστερά χωρίς δημοκρατικό έρεισμα”. Και εν τέλει, εκ του αποτελέσματος δεν πράττει και κάτι πολύ διαφορετικό σε σχέση με τις προηγούμενες “πράσινες” κυβερνήσεις στο κομμάτι της διαχείρισης των εσωτερικών μνημονιακών κρίσεων.

Αντί επιλόγου:

Ο πολιτικός κρίνεται από τις πράξεις του. Είναι σημαντικότερο να επιλέγεις να μην βάλεις την υπογραφή σου σε αποφάσεις που θα κρίνουν τη μοίρα του μέσου πολίτη από το να μένεις σε υποσχέσεις και λόγια παχυλά. Το ίδιο σημαντικό είναι όταν παραιτείσαι, να παραιτείσαι ολικά από το αξίωμα και όχι να το κρατάς αποχωρώντας μόνο από το κόμμα. Έτσι δείχνεις πως σέβεσαι πραγματικά τον λαό.

Τον τιμά τον Γ. Σακελλαρίδη η επιλογή του να παραδώσει την έδρα και όχι απλά να καταψηφίσει, κάτι που όπως είχε αναφέρει ρεπορτάζ του NEWS 247, είχε ξεκαθαρίσει με τηλεφώνημα του στον πρωθυπουργό.

Το επόμενο διάστημα θα φέρει τον “νέο ΣΥΡΙΖΑ” πιο κοντά στην όχθη του Ποταμιού. Και ακόμα πιο κοντά στο παλιό, το παραδοσιακό, το κλασικό ΠΑΣΟΚ που όλοι ξέρουμε.

Για την ιστορία. Πώς παύεται ένα μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Άρθρο 7 από το καταστατικό:

“Αναστολή, απώλεια ιδιότητας μέλους

Μπορεί να γίνει αναστολή της ιδιότητας του μέλος όταν αυτό δεν συμμετέχει, αναιτιολόγητα, στην ζωή του κόμματος ή/και δεν πληρώνει τις συνδρομές του για περισσότερο από ένα χρόνο (αν δεν είναι άνεργος ή άπορος). Στην περίπτωση αυτή καλείται και του ζητείται από τη συνέλευση ή τη συντονιστική επιτροπή να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αν είναι δυνατό προς όφελος της κοινής υπόθεσης, διατηρώντας σχέσεις που θα ορίσουν από κοινού τα δύο μέρη.

Αναστολή ιδιότητας μέλους του κόμματος έχουμε επίσης όταν:

-αποδέχεται δημόσιο αξίωμα, ενεργώντας σε αντίθεση με τις αποφάσεις του κόμματος

-συμμετέχει σε συνδικαλιστικούς φορείς που αντιστρατεύονται τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ

-στηρίζει ενεργά ή συμμετέχει σε άλλο ψηφοδέλτιο από αυτό που έχει αποφασίσει το κόμμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Η αναστολή της ιδιότητας του μέλους επανεξετάζεται μετά από νέα αίτηση εγγραφής του ή με πρωτοβουλία της οργάνωσης, τουλάχιστον ένα χρόνο μετά από τη εν λόγω απόφαση και αφού έχουν εκλείψει οι λόγοι της αναστολής.

Ένα μέλος παύει να έχει την ιδιότητα του μέλους, όταν υποβάλλει ρητά παραίτηση – αποχώρησή του ή όταν εγγραφεί ή συμμετέχει σε άλλον πολιτικό φορέα ή σε ψηφοδέλτιο άλλου φορέα στις βουλευτικές εκλογές ή στις ευρωεκλογές. Σε αυτές τις περιπτώσεις ενημερώνεται η συνέλευση της Οργάνωσης Μελών στην οποία ανήκε το μέλος.

Από ένα μέλος αφαιρείται η ιδιότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ όταν δρα αντίθετα και παραβιάζει το καταστατικό και τις αρχές του. H απόφαση λαμβάνεται από τη συνέλευση της Οργάνωσης Μελών στην οποία ανήκει, αφού διαπιστωθεί απαρτία και με πλειοψηφία 3/4 και αφού προηγουμένως το μέλος κληθεί γραπτώς να εξηγήσει τη στάση του/της. H απόφαση της Οργάνωσης Μελών, πρέπει να εγκριθεί από το αμέσως ανώτερο όργανο για να ισχύσει. Για περίπτωση μέλους της ΚΕ απαιτείται έγκριση από την ΚΕ, με αυξημένη πλειοψηφία 3/5″.

*Ο Χρήστος Δεμέτης είναι δημοσιογράφος. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου και ολοκλήρωσε το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, “Πολιτισμικές Σπουδές και Ανθρώπινη Επικοινωνία”. Εργάστηκε στον Όμιλο του Πηγάσου. Από τον Μάιο του 2012 βρίσκεται στην 24 Media και αρθρογραφεί στο NEWS247.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα