Οι αναποφάσιστοι δεν γοητεύονται με υποσχέσεις

Οι αναποφάσιστοι δεν γοητεύονται με υποσχέσεις
Εκλογικό τμήμα Nick Paleologos / SOOC

Η ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό με τους αναποφάσιστους να διαμορφώνουν μια μεγάλη ομάδα - Η πραγματική ανάπτυξη και η ειλικρίνεια, οι παράγοντες που θα καθορίσουν το πεδίο από εδώ και μπρος

Κλείνει η ψαλίδα ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Alco για το Νews 24/7 χωρίς ωστόσο να προκύπτει πως κάποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα μπορεί να πείσει το εκλογικό κοινό.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μαζί συγκεντρώνουν μετά βίας ένα 38,1% με το ΚΙΝΑΛ να μένει στο ισχνό 5,4.

Ποιος είναι ο μεγάλος “νικητής”;

Αναποφάσιστοι, αποχή, λευκό και “άλλο κόμμα”, συγκεντρώνουν μαζί ένα 37,8% δείχνοντας πως το “απόθεμα” ψηφοφόρων που δεν πείθεται από τα δύο μεγάλα κόμματα, είναι τεράστιο. Για την ακρίβεια, εκείνοι που πιστεύουν ότι τα πράγματα θα πήγαιναν χειρότερα με μια κυβέρνηση ΝΔ, είναι περισσότεροι από εκείνους που δηλώνουν ότι πιστεύουν ότι θα πήγαιναν καλύτερα τα πράγματα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει τις μεγαλύτερες μετακινήσεις (25%).

Από την άλλη, το δίπολο “μνημόνιο-αντιμνημόνιο” δείχνει πλέον να μην υπάρχει, διαπίστωση που άλλωστε διατύπωσε και ο ίδιος ο Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο Ραδιόφωνο 24/7. Τα αντιμνημονιακά κόμματα συγκεντρώνουν πολύ χαμηλά ποσοστά. Πλεύση Ελευθερίας, ΛΑΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ δείχνουν να περνούν το 3% μόνο αν συνεργαστούν. Από την άλλη, οι υποψήφιοι “εταίροι” για μια μελλοντική διακυβέρνηση, Ένωση Κεντρώων και ΑΝΕΛ, φτάνουν και οι δύο στο χαμηλό 1,8%.

Προφανώς και η δημοσκόπηση είναι ενδεικτική και τα νούμερα τροποποιούνται ποικιλοτρόπως οδεύοντας προς την προεκλογική περίοδο. Παρόλα αυτά, το δείγμα που μετρήθηκε (1.000 άτομα) δείχνει μια ξεκάθαρη τάση. Ο κόσμος ζητά, αφενός συνεργασίες, και αφετέρου εφαρμόσιμες προτάσεις.

Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, το δίπολο που ευαγγελίζεται περί προόδου και συντήρησης θα κριθεί ως προς τη δυναμική και τη βιωσιμότητά του από το άμεσο διάστημα μετά την “έξοδο” από το μνημόνιο τον επόμενο Αύγουστο. Αν η έξοδος αυτή συνοδευτεί από πραγματική ανάπτυξη, άνοιγμα δηλαδή θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να κάνει την ανατροπή, μιας και θα αρχίσει να σχηματοποιείται και να αποδίδει το μοντέλο του που πατάει πάνω στους όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, τους οποίους και έχει υποσχεθεί.

Γνωρίζουμε πως αυτό δεν εξαρτάται φυσικά μονάχα από την κυβέρνηση, αλλά θα εξαρτηθεί από το πώς θα κινηθούν οι αγορές, από την πρόοδο των επενδύσεων και από τη στάση του ΔΝΤ ως προς το χρέος.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε άλλωστε στο Ραδιόφωνο 24/7 πως η έξοδος από το μνημόνιο δεν σημαίνει από μόνη της και έξοδο από την κρίση, καθώς θα χρειαστούν πολλά χρόνια ακόμη για να μπορέσει η Ελλάδα να πατήσει στα δικά της πόδια. Παρόλα αυτά, θα έχει γίνει ένα πρώτο βήμα.

Η “εμπιστοσύνη που επανακερδήθηκε” θα είναι και το μεγάλο προεκλογικό όπλο του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ για να γοητεύσει ξανά το κοινό του (η συσπείρωσή του πάει στο 47% μόλις). Μια εμπιστοσύνη που για να αξιωθεί περισσότερο, θα χρειαστεί και περισσότερη ειλικρίνεια σχετικά με τη διακυβέρνηση μιας πιθανής επόμενης τετρατίας.

Αν η ΝΔ δεν βρει νέο αφήγημα και εμμείνει στις τωρινές προεκλογικές της δεσμεύσεις και σε ένα παραγωγικό μοντέλο που βασίζεται λίγο-πολύ σε τεχνοκρατικούς όρους οι οποίοι έχουν εφαρμοστεί μέσα στα μνημονιακά χρόνια, δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει το 30%, στο οποίο φτάνει με υψηλή συσπείρωση (88&) όπως έχουν δείξει και άλλες δημοσκοπήσεις. Η ΝΔ ακροβατεί ανάμεσα στη κεντροδεξιά και την ακροδεξιά ρητορική μελών και στελεχών της, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μη δείχνει ικανός αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Περισσότερο θυμίζει το παλιό σύστημα, την πεπατημένη και μια συνταγή “παλαιοκομματικής ασφαλείας”, μαζί με όλα τα αρνητικά που φέρει εντός της. Οι εξαρθρωμένες εργασιακές σχέσεις απαιτούν νέες πολιτικές, οι οποίες δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν με το πλάνο που έχει παρουσιάσει η αξιωματική αντιπολίτευση μέχρι σήμερα.

Όσο για το ΚΙΝΑΛ, είναι ακόμη στην αρχή του και χρειάζεται χρόνο μπροστά του αλλά και “αυτοκάθαρση” ρητορικής και στελεχών, για να μπορέσει να επαναπροσδιοριστεί επί της ουσίας και να γίνει “τρίτος πόλος”. Σε κάθε περίπτωση όμως, θα είναι ένας παράγοντας κρίσιμος για την επόμενη κυβέρνηση, καθώς με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, φαίνεται πως θα επανέλθει στα κυβερνητικά πράγματα διά της συνεργασίας. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο άλλωστε δημιουργήθηκε. Αν το Κίνημα Αλλαγής δεν ενισχυθεί, τότε είναι πολύ πιθανό να είναι αδύνατος ο σχηματισμός κυβέρνησης.

Ως προς το ερώτημα περί ευρείας συνεργασίας, αυτό που θα μπορούσε να διατυπωθεί τούτη την ώρα, είναι πως η ελληνική κοινωνία δεν είναι καθόλου μα καθόλου έτοιμη για κάτι που εφαρμόζεται σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία. Ούτε η κοινωνία, ούτε τα ίδια τα κόμματα της χώρας.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως πολλά θα κριθούν από τη διαχείριση των εθνικών θεμάτων, καθώς η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα ταλανιστεί ακόμη περισσότερο μέσα από την αντιμετώπισή τους, όσο θα πλησιάζουμε στο καλοκαίρι και τις τουρκικές εκλογές.

Ο Χρήστος Δεμέτης είναι αρχισυντάκτης του News 24/7

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα