Οι προτροπές προς βία προκαλούν τύφλωση

Οι προτροπές προς βία προκαλούν τύφλωση

Ή αλλιώς, η επιλεκτική όραση των νεοφιλελεύθερων που ζει και βασιλεύει

Έσπευσαν τα περισσότερα στελέχη της ΝΔ να καταδικάσουν τη βία του Ρουβίκωνα με κάθε τρόπο. Ορθώς. Οποιαδήποτε απειλή ή προτροπή προς βίαιη δράση, είναι καταδικαστέα.

Έπραξαν όμως το ίδιο όταν η Χ.Α. κάλεσε από την Ολομέλεια της Βουλής για "συστράτευση" την Κυριακή;

Έπραξαν το ίδιο για τις ρατσιστικές κορώνες κάποιας "κυρίας" του ακροδεξιού μορφώματος "Ελλήνων Πολιτεία" στα social media, ή μήπως πήραν θέση για την επιστράτευση εφέδρων στρατιωτικών των Ειδικών Δυνάμεων και παραστρατιωτικών για να περιφρουρήσουν το συλλαλητήριο;

Μηδέν σε όλα.

Την ίδια ώρα ορθώς, επίσης, "τρέχει" εισαγγελική έρευνα τόσο για τις αναρτήσεις του Ρουβίκωνα, όσο και για το ρεσιτάλ μίσους της εν λόγω "κυρίας". Αλλά προφανώς για το νεοφιλελεύθερο μπλοκ που γέρνει σαμαρικά και ακόμη πιο ακροδεξιά, η βία προέρχεται μόνον από την ακροαριστερά.

Είναι άλλωστε η ιδεοληπτική εμμονή που είχε διατυπώσει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Politico, όταν έλεγε πως τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ελλάδα έχουν γίνει μόνο από την ακροαριστερά. Σαν να μην υπάρχει Χρυσή Αυγή δηλαδή. Ή σαν να προσδοκούν ακόμη την "σοβαρή" Χρυσή Αυγή - εκείνη που δεν τους βγήκε μετά τη δολοφονία Φύσσα και Λουκμάν και τις δολοφονικές επιθέσεις στο ΠΑΜΕ και σε κοινωνικά στέκια.

Προφανώς και δεν υπάρχει κοντή μνήμη. Υπάρχει μόνο επιλεκτική όραση και αντιστοίχως, μονομερής κριτική.

Γιατί η ΝΔ ψαρεύει στα θολά νερά χριστιανοταλιμπάν, ακροδεξιούς, νεοφασίστες - τους ίδιους δηλαδή που μιλούν για "θολοκουλτουριάρηδες" και "βρωμιάρηδες αριστερούς" και πάει λέγοντας. Η εκλογική πλειοψηφία ωστόσο δεν προκύπτει από αυτές τις ομάδες, αλλά από το Κέντρο - κομμάτι του οποίου ασφαλώς θα βρίσκεται στο Σύνταγμα την Κυριακή. Και τους ψηφοφόρους του Κέντρου τους χάνει η ΝΔ, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του συλλαλητηρίου, όσο κόσμο κι αν μαζέψει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει παραδοθεί ακρο-δεξιά χωρίς επιστροφή. Με κάθε κίνησή του, το αποδεικνύει περίτρανα. Αποφεύγει να καταδικάσει την ακροδεξιά και αλλάζει τη θέση της ΝΔ για τα Σκόπια - κάτι που αντιλαμβάνονται οι πολίτες του δημοκρατικού Κέντρου.

Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να κουνάει το δάχτυλο στον κόσμο που διαμαρτύρεται και αντί να τον τσουβαλιάζει στην ακροδεξιά, καλό θα ήταν να μην βάζει τον εαυτό του απέναντι στους πολίτες που για χίλιους λόγους έχουν ενστερνιστεί συνθήματα του τύπου "η Μακεδονία είναι μία και ελληνική", μιας και ελλοχεύει ο κίνδυνος να παρασυρθούν - από τα φίδια που έχουν καπελώσει τα συλλαλητήρια - σε κραυγές του τύπου "αλήτες, προδότες, πολιτικοί".

Το δημοκρατικό Κέντρο, οι ριζοσπαστικές δυνάμεις και οι δημοκράτες φιλελεύθεροι είναι αυτοί που ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις. Αν το ένα κόμμα τους τσουβαλιάζει και το άλλο καλοπιάνει τους ακροδεξιούς ταγούς, τότε και τα δύο είναι χαμένα από χέρι: Οι πρώτοι κινδυνεύουν να "μαυριστούν" και οι δεύτεροι να φαγωθούν από τα φίδια που ταΐζουν.

*O Χρήστος Δεμέτης είναι αρχισυντάκτης του News 24/7

ADVERTISING

SHARE: