Η εκπαίδευση στην Εύβοια: “Σαν να ΄μουνα υπόδικος και περιμένω δίκη”

Η εκπαίδευση στην Εύβοια: “Σαν να ΄μουνα υπόδικος και περιμένω δίκη”
Στιγμιότυπο από σχολείο Eurokinissi

Δεκάδες εκπαιδευτικά σωματεία (ΕΛΜΕ και Διδασκαλικοί Σύλλογοι) από όλη την Ελλάδα και εκατοντάδες εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν τον Διευθυντή Εκπαίδευσης καθώς σπανίως στα εκπαιδευτικά χρονικά έχουν καταγραφεί παρόμοιες επιθετικές ενέργειες από τη μεριά της διοίκησης της εκπαίδευσης.

Σε πρωτοφανείς αντιεκπαιδευτικές μεθοδεύσεις καταφεύγει τελευταία ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ν. Εύβοιας σε βάρος της Πρόεδρου της ΕΛΜΕ Εύβοιας, Χαράς Νίκα, στην ουσία εναντίον συνολικά του εκπαιδευτικού κινήματος. Συγκεκριμένα η Πρόεδρος της ΕΛΜΕ καλείται σε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) μετά από αναφορά-καταγγελία του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Δ. Κυριτσόπουλου, “για κακόβουλη (sic) άσκηση κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής”.

Δεκάδες εκπαιδευτικά σωματεία (ΕΛΜΕ και Διδασκαλικοί Σύλλογοι) από όλη την Ελλάδα και εκατοντάδες εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν τον Διευθυντή Εκπαίδευσης καθώς σπανίως στα εκπαιδευτικά χρονικά έχουν καταγραφεί παρόμοιες επιθετικές ενέργειες από τη μεριά της διοίκησης της εκπαίδευσης.

Πρόκειται για πρωτοφανές γεγονός (τουλάχιστον για τα τελευταία 30 χρόνια στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης) και είναι φανερό ότι η προϊσταμένη εκπαιδευτική αρχή στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Εύβοιας επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να τρομοκρατήσει και να φιμώσει την ελεύθερη συνδικαλιστική έκφραση και να παρακωλύσει τη συνδικαλιστική δράση της δημοκρατικά εκλεγμένης Προέδρου του σωματείου καταπατώντας κατάφωρα το άρθρο 23 του Συντάγματος που αναφέρει ότι “το Kράτος λαμβάνει τα προσήκοντα μέτρα για τη διασφάλιση της συνδικαλιστικής ελευθερίας και την ανεμπόδιστη άσκηση των συναφών μ’ αυτή δικαιωμάτων εναντίον κάθε προσβολής τους”.

Τι όμως προκάλεσε την απαράδεκτη αυτή ενέργεια του Διευθυντή εκπαίδευσης Εύβοιας ο οποίος μάλιστα μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν συνδικαλιστής;

Να τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Κάλεσε την Αστυνομία να συλλάβει γονέα

Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ν. Εύβοιας κ. Δημήτρης Κυριτσόπουλος έχει καταγγελθεί αρκετές φορές στη μικρή διάρκεια της θητείας του από εκπαιδευτικούς φορείς για τη στάση του και την συμπεριφορά του.

Στην αρχή της θητείας του δεν δίστασε να καλέσει την αστυνομία να συλλάβει γονείς επειδή ζητούσαν ενημέρωση για θέματα που αφορούν στην εκπαίδευση των παιδιών τους, υποστηρίζοντας ότι «του κάνουν bullying»!

Συγκεκριμένα στις 21 Ιουνίου 2017, ημέρα πανελλήνιας κινητοποίησης της ΟΛΜΕ στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για εκπαιδευτικά ζητήματα, η ΕΛΜΕ Εύβοιας μαζί με τους γονείς παιδιών Ειδικής Αγωγής, που είχαν παρευρεθεί και στην πρόσφατη γενική συνέλευση του σωματείου τους, παρουσιάστηκαν στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προκειμένου να εκφράσουν την κοινή ανησυχία τους για τα ζητήματα της Ειδικής Αγωγής και ιδιαίτερα για τον κίνδυνο να κλείσουν οι δομές ΕΑΕ του νομού Εύβοιας, λόγω ολιγωρίας του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να πράξει τα δέοντα.

Στη συνάντηση ο κ. Κυριτσόπουλος άρχισε να φωνάζει ότι δεν έχουν κλείσει ραντεβού, να τους σπρώχνει, να συκοφαντεί και να προπηλακίζει εκπαιδευτικούς και γονείς. Σύμφωνα με την καταγγελία των εκπαιδευτικών φορέων, το αποκορύφωμα όλης αυτής της αλαζονικής συμπεριφοράς και του αυταρχισμού ήταν να καλέσει την αστυνομία προκειμένου να συλλάβει έναν γονέα, υποστηρίζοντας ότι «του κάνουν bullying»! Ήταν η πρώτη φορά που διευθυντής Εκπαίδευσης καλούσε την αστυνομία για να συλλάβει γονείς επειδή ζητούν ενημέρωση για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση των παιδιών τους. Οι καθηγητές και οι γονείς της Εύβοιας, μέσα από τους φορείς τους, καταδίκασαν την αυθαίρετη και αντιθεσμική συμπεριφορά του διευθυντή Εκπαίδευσης Νομού Ευβοίας και απαίτησαν να ανακληθούν δημόσια, όπως δημόσια εκτοξεύθηκαν, οι κατηγορίες ενάντια στους εκπαιδευτικούς.

«Το 20% των εκπαιδευτικών είναι ανίκανοι»

Λίγους μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 2017, σύμφωνα με καταγγελία της ΕΛΜΕ Εύβοιας, ο ίδιος, με την ιδιότητά του ως διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Εύβοιας, παίρνοντας το λόγο στη συνάντηση με τον ΟΟΣΑ, ως ανυπόμονος αξιολογητής, χαρακτήρισε το 20% των συναδέλφων του καθηγητών που υπηρετούν στα σχολεία ανίκανους εκπαιδευτικούς.

«Δεν υπάρχει ανάγκη να καλυφθούν τα κενά»

Ωστόσο, περισσότερο αποκαλυπτικά για την εκπαιδευτική και παιδαγωγική του υπόσταση είναι όσα ο ίδιος δήλωσε το περσινό σχολικό έτος (2017-2018) σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο tvstar.gr. Ο κ. Δημήτρης Κυριτσόπουλος δήλωσε απροκάλυπτα ότι υπάρχουν κενά στα Γυμνάσια του νομού Εύβοιας αλλά δεν είναι τόσο ανάγκη να καλυφθούν! Σύμφωνα με την αντίληψη του “οι μαθητές και τα δημόσια σχολεία πρέπει να δουλέψουνε, ειδικά τα Λύκεια, για να μπορέσουμε” όπως λέει, “να προχωρήσουμε στις εξετάσεις”… “Υπάρχουν”, δηλώνει, “κάποιες ώρες σε Γυμνάσια, αλλά αυτή τη στιγμή δεν θα τα καλύψουμε γιατί δεν υπάρχει ανάγκη”!

Αυτά είπε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας. Στα μέσα Οκτωβρίου, έναν και πλέον μήνα μετά την έναρξη του σχολικού έτους, ο άνθρωπος που διευθύνει τις εκπαιδευτικές μονάδες και τους εκπαιδευτικούς της περιοχής του, ο άνθρωπος που έχει αυξημένη ευθύνη για την εκπαίδευση των μαθητών στην Εύβοια, δήλωσε, χωρίς αιδώ, στους γονείς που έχουν παιδιά στο Γυμνάσιο, ότι δεν υπάρχει ανάγκη να καλυφθούν τα κενά εκπαιδευτικού προσωπικού γιατί σημασία έχει μόνο το Λύκειο και οι εξετάσεις!

Καταγγελία ΟΛΜΕ για απαράδεκτη συμπεριφορά

Το Νοέμβριο του 2018, το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ καταγγέλλει νέα απαράδεκτη συμπεριφορά του Προϊσταμένου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ευβοίας, Δ. Κυριτσόπουλου, και κάλεσε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να προστατεύσει το κύρος της υπηρεσίας, τη λειτουργία των θεσμών, την αξιοπρέπεια και το κύρος των εκπαιδευτικών. Η ΟΛΜΕ στην ανακοίνωσή της σημείωνε ότι «δεν θα δεχτούμε σε καμία περίπτωση την προσπάθεια που επιχειρείται εδώ και καιρό από τον Προϊστάμενο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, να υποβαθμίσει το ρόλο του σωματείου, να περιορίσει τη δράση του και να πλήξει τα νόμιμα εκλεγμένα μέλη του».

Τι είχε συμβεί; Την Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018 η πρόεδρος της ΕΛΜΕ προσήλθε στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ύστερα από πρόσκληση του ίδιου, προκειμένου να υπογράψει τους τελευταίους εκλογικούς καταλόγους και να παραλάβει αντίγραφα αυτών, όπως δικαιούται και όπως είχε αιτηθεί με την αίτηση της, που ήταν και η προθεσμία για την σύνταξη των πινάκων και την αποστολή τους στις εφορευτικές επιτροπές.

Σύμφωνα με την καταγγελία των εκπαιδευτικών σωματείων ο Προϊστάμενος, μετά από επανειλημμένες υπεκφυγές και κωλυσιεργίες αφού αρχικά καταφέρθηκε με χυδαίες εκφράσεις, που προσβάλλουν το κύρος της υπηρεσίας και τον κλάδο των εκπαιδευτικών, στη συνέχεια άσκησε λεκτική και σωματική βία στην πρόεδρο της ΕΛΜΕ, στην προσπάθειά του να την βγάλει έξω από το γραφείο του.

Σήμερα

Μετά το πρόσφατο κρούσμα (Φεβρουάριος 2019) οι εκπαιδευτικοί φορείς επισημαίνουν ότι «όσο και να προσπαθεί η προϊσταμένη αρχή να φιμώσει την ελεύθερη συνδικαλιστική έκφραση δεν θα το καταφέρει. Διενέργειες Ε.Δ.Ε. που εντέχνως θέλουν να περιορίσουν τον έλεγχο των παραλείψεων της διοίκησης και να οδηγήσουν σε δίωξη την Πρόεδρο της ΕΛΜΕ Εύβοιας, μας βρίσκουν εντελώς αντίθετους και δεν πρόκειται να μας αποθαρρύνουν στον αγώνα μας για την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα