H τουρκική λίρα και ο “χρησμός” των αγορών

H τουρκική λίρα και ο “χρησμός” των αγορών
Τουρκική λίρα AP

Σε ελεύθερη πτώση το τουρκικό νόμισμα και την Πέμπτη, παρά την αρχική θετική αντίδραση στην αύξηση των επιτοκίων από της Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας την Τετάρτη. Συνολικά, από τις αρχές του έτους, η υποχώρηση της τουρκικής λίρας φτάνει στο 19%. Τι αναφέρει το Bloomberg

“Η ανακούφιση που προκάλεσε η απόφαση της Τουρκίας να αυξήσει τα επιτόκια κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Τετάρτης δεν κράτησε πολύ καιρό, καθώς η λίρα συνέχισε τη βουτιά της έναντι του δολαρίου”, μετέδωσε νωρίτερα σήμερα το πρακτορείο Bloomberg, δίνοντας συνέχεια στο θρίλερ της τουρκικής οικονομίας.

Το νόμισμα υποτιμήθηκε έως και 3,5% την Πέμπτη, εν μέσω ανησυχίας ότι η μη προγραμματισμένη αύξηση του επιτοκίου θα παράσχει μόνο προσωρινή στήριξη. Είχε αντιστρέψει πρόσκαιρα τις απώλειες σε ποσοστό έως και 5,2 % την Τετάρτη, αφού η κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιο ρευστότητας κατά 300 μονάδες βάσης.

Η επίδοση του τουρκικού νομίσματος τις επόμενες ημέρες, εξαρτάται εν πολλοίς πλέον, από το εξωτερικό περιβάλλον, σύμφωνα με τους αναλυτές. Αν το δολάριο ΗΠΑ χάσει τη δυναμική του και οι αναδυόμενες αγορές ανακάμψουν από τα πρόσφατα χαμηλά επίπεδα, η λίρα μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμά τους.

Αν όχι, θα παραμείνει πιθανότατα ανάμεσα στα πιο αδύναμα νομίσματα των αναπτυσσόμενων χωρών, λένε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα