Άμποτ και Κοστέλο

Άμποτ και Κοστέλο
Συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με τους επικεφαλής της τρόικας στο πλαίσιο της 5ης αξιολόγησης της οικονομίας, την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Ο Επίτροπος Μοσκοβισί έχει μόνον τα καλύτερα λόγια για την κυβέρνησή μας

Τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων έχουν φτάσει σε επίπεδα προ Μνημονίων. Η 3η αξιολόγηση έκλεισε τεχνικά σε χρόνο ρεκόρ. Ποια μύγα τσίμπησε λοιπόν τον κ. Ντέκλαν Κοστέλο και άρχισε να μας απειλεί ότι πρέπει να ξεχάσουμε την «καθαρή» έξοδο από το «πρόγραμμα»;

Λοιπόν, δεν πρόκειται περί μύγας. Και άλλωστε, ο κ. Κοστέλο δεν είναι ο πρώτος που μας το σφύριξε το παραμύθι – είχε προηγηθεί, κάνα δυο μήνες πριν, ένας ανώτατος κοινοτικός αξιωματούχος, ο οποίος τα είπε όλα, με τον όρο να μην κοινοποιηθεί το όνομά του. Ας τον πούμε εμείς, Άμποτ.

Τι είχε πει ο κ. Άμποτ; Ότι υπάρχουν τρία σενάρια: το καλό, το κακό και το ρεαλιστικό. Το καλό είναι η «καθαρή» έξοδος – βγαίνουμε στις αγορές, που μας υποδέχονται με επενδυτική λαχτάρα και ζήσαμε εμείς καλά κι αυτοί καλύτερα. Για να σημειώσει αμέσως μετά, ότι αυτό δεν είναι και πολύ πραγματοποιήσιμο.

Το δεύτερο σενάριο του κ. Άμποτ ήταν το επάρατο «τέταρτο Μνημόνιο»: έσπευσε να το αποκηρύξει, σημειώνοντας ότι κανένας στην Ευρώπη δεν θέλει να ακούσει κουβέντα για νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας από τα μέλη της ευρωζώνης, για λόγους που είναι εύκολα κατανοητοί.

Το τρίτο σενάριο του κ. Άμποτ – εκείνο που έσπευσε να το χαρακτηρίσει ως ρεαλιστικό – ήταν ο ορισμός της «μη καθαρής» εξόδου από το Μνημόνιο: μέτρα αντί χρέους, ήταν ο τίτλος του. Μέτρα διαρθρωτικά, εννοείται – ποιος θα μπορούσε να μιλήσει μετά από 8 χρόνια Μνημονίων για άλλου τύπου μέτρα ενώπιον ελληνικών αυτιών;

Εν ολίγοις, το κοστούμι είναι ραμμένο – και οι δανειστές περιμένουν να ολοκληρωθεί η υλοποίηση περίπου 150 προαπαιτούμενων για να μας το φορέσουν. Θέλουν μία έξοδο από το Μνημόνιο που θα περιφρουρεί απόλυτα τα συμφέροντά τους – και δεν εννοούν μόνον τις περικοπές των συντάξεων και του αφορολόγητου που έχουν ήδη ψηφιστεί για την περίοδο 2019 – 2020.

Ας το πάρουμε απόφαση: από τη στιγμή που δεν έχει γίνει η «μεγάλη» διευθέτηση του χρέους, που επεδίωκε η κυβέρνηση, θα υποχρεωθούμε να φορέσουμε και το νέο κοστούμι που έραψαν οι δανειστές – πράγμα που σημαίνει τουλάχιστον άλλη μια τριετία Μνημονίων χωρίς Μνημόνιο. Κι όποιος αντέξει…

*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι Διευθυντής του News 24/7.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα