Δυο φεγγάρια τον Αύγουστο

Δυο φεγγάρια τον Αύγουστο
Η πανσέληνος φωτίζει την βουλή,λίγες ώρες μετά την συγκέντρωση υπέρ του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, Σάββατο 4 Ιουλίου 2015 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) eurokinissi

Το κλειδί για το μέλλον θα είναι η συμφωνία για τη διευθέτηση του χρέους

Ποιο θα είναι το στοίχημα των επόμενων μηνών; Ένα και μοναδικό: το είδος της εξόδου από τα Μνημόνια – μιας και οι πάντες αρχίζουν πλέον να συνειδητοποιούν ότι δεν θα υπάρξει άλλο”ελληνικό πρόγραμμα”…

Οι πρώτοι που δεν θέλουν νέο Μνημόνιο – στο επίπεδο της ονοματοδοσίας, τουλάχιστον – είναι οι δανειστές: με το πολιτικό σκηνικό να γίνεται όλο και πιο περίπλοκο σε όλο και περισσότερες κεντρικές χώρες της Ένωσης, το”ελληνικό πρόβλημα” θα αντιμετωπισθεί πια ως ένα δευτερεύον ζήτημα και όχι ως το βασικό θέμα της Ευρώπης, όπως συνέβαινε τα πρώτα χρόνια της κρίσης.

Επομένως, το ερώτημα που τίθεται για την κυβέρνηση είναι απλό: θα καταφέρει να δείξει ότι η έξοδος από το Μνημόνιο συμβαδίζει με την κατάκτηση σημαντικών βαθμών ελευθερίας στην οικονομική πολιτική; ‘Η θα καταλήξουμε σε ένα Μνημόνιο που θα έχει απλώς ένα άλλο όνομα;

Το ερώτημα θα απαντηθεί – επί της ουσίας , μιας και η πολιτική διαχείριση της όποιας εξέλιξης είναι ένας άλλος αγώνας, σε ένα άλλο γήπεδο – μέσα στους επόμενους μήνες και πάντως, πριν από την τυπική ολοκλήρωση του προγράμματος, το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Το κλειδί για το μέλλον θα είναι η συμφωνία για τη διευθέτηση του χρέους. Γνωρίζουμε το περίγραμμα των μέτρων – αλλά δεν γνωρίζουμε ούτε τα ίδια τα μέτρα, ούτε (κυρίως) το τι θα απαιτηθεί από την ελληνική πλευρά προκειμένου να μειωθεί το βάρος του χρέους, με δεδομένο ότι έχει αποκλειστεί το”κούρεμά” του.

Ήδη, οι βασικοί παίκτες έχουν αρχίσει να ανοίγουν τα χαρτιά τους – αλλά ως προς την έκβαση της διαπραγμάτευσης , θα είναι η πρώτη φορά που οι πολιτικές πραγματικότητες στον ευρωπαϊκό χώρο θα παίξουν καταλυτικό ρόλο. Και είναι η πρώτη φορά που η ελληνική πλευρά – με δεδομένη την δύσκολη θέση της , λόγω του ύψους του χρέους – έχει ένα χαρτί παραπάνω από τους”σκληρούς” της πλευράς των δανειστών.

Η Ελλάδα εχει ολοκληρώσει μία τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή,  με τρομερό κόστος για τους πολίτες. Από την άλλη πλευρά, οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ της Ευρώπης δεν θα ήθελαν να έλθει το”ελληνικό πρόβλημα” και πάλι στην επικαιρότητα – απλώς και μόνον επειδή κάτι τέτοιο θα έδινε πόντους στις πολιτικές δυνάμεις που είδαν τα ποσοστά τους να ανεβαίνουν μόλις ποντάρισαν στο Grexit. Δεν θα μας χαρίσουν τίποτα – αλλά για πρώτη φορά θα μας λαμβάνουν υπ’ όψη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα