Εκατομμυριούχοι υπουργοί

Εκατομμυριούχοι υπουργοί
Συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης "Απλοποίηση διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων, άρση κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό και λοιπές διατάξεις", την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Η σχετική συζήτηση έχει ξεκινήσει από την περίοδο του Βατοπεδίου και συνεχίζεται

Ό,τι είναι νόμιμο δεν σημαίνει ότι είναι και ηθικό : η σχετική συζήτηση έχει ξεκινήσει από την περίοδο του Βατοπεδίου και συνεχίζεται με κάθε ευκαιρία – όταν βρεθεί κάποιο πρόσφορο θύμα, εν ολίγοις.

Αυτήν τη φορά, το θύμα ήταν η Ράνια Αντωνοπούλου – η οποία , λέει, είναι πολύ πλούσια και έτσι δεν έπρεπε να κάνει χρήση του επιδόματος στέγασης. Αυτά τα χρήματα είναι μόνον για φτωχούς υπουργούς – αστέγους , χαμηλοσυνταξιούχους ή ανέργους , όπως είναι παραδοσιακά οι περισσότεροι του υπουργικού συμβουλίου. Διότι ναι μεν νόμιμο το επίδομα, αλλά όχι και ηθικό, αφού η κυρία είναι εκατομμυριούχος.

Έγινε βούκινο η υπόθεση, είπε η πλούσια υπουργός ότι τα επιστρέφει τα χρήματα και θέλει να κριθεί από το έργο της – αλλά φευ: ο πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτησή της, κατά τα ειωθότα. Πάει η Αντωνοπούλου, πάει και ο σύζυγος υπουργός Παπαδημητρίου και να έρχεται ο επόμενος ή η επόμενη – ό,τι προκύψει.

Η πλούσια υπουργός έχει ζήσει χρόνια στις ΗΠΑ , όπου κανείς δεν διανοείται να διαθέσει τον Λευκό Οίκο με εισοδηματικά κριτήρια: για παράδειγμα, είναι δισεκατομμυριούχος ο Τραμπ, οπότε ας μείνει στον ομώνυμο Πύργο του, να γλυτώσει ο φτωχός Αμερικανός φορολογούμενος τα έξοδα – περιμένοντας τον πρώτο άστεγο πλανητάρχη. Εκεί δεν θα είχε τύχη η συζήτηση για το νόμιμο και το ηθικό…

Βεβαίως, η Ελλάδα δεν είναι Αμερική: μπορεί στις ΗΠΑ οι κοινωνικές ανισότητες να είναι μεγαλύτερες, αλλά ο τόπος μας είναι μικρός – και το πρόβλημα με την υπουργό δεν είναι ηθικό, αλλά αισθητικό: κανείς δεν πρόκειται να ανεχθεί επίδομα 1000 ευρώ σε μία υπουργό εγνωσμένου πλούτου, όταν αυτό ισούται με τρεις μισθούς για νέους κάτω των 25 ετών.

Από την άλλη πλευρά, το πιο ακριβό πράγμα στον Κόσμο είναι το τζάμπα: θα ήταν πανεύκολο για αυτήν ή την επόμενη κυβέρνηση να προσχωρήσει στο ρεύμα του «ηθικού» και να καταργήσει κάθε παροχή στα πολιτικά στελέχη – άλλωστε, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σε κάθε ευκαιρία ότι η κοινωνία κατά πλειοψηφία θεωρεί ότι οι πάντες τα παίρνουν και ότι όσοι δεν τα παίρνουν, είναι επειδή δεν βρήκαν την ευκαιρία.

Όμως, με την κατάργηση κάθε αποζημίωσης, η πολιτική θα γίνει σπορ αποκλειστικά για χοντρά πορτοφόλια. Και κάποια στιγμή η συζήτηση θα αλλάξει – και θα συμφωνήσουν οι πάντες πως ό,τι είναι παράνομο, είναι και ηθικό…

*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα