Η ΝΔ πάει για μαλλί

Η ΝΔ πάει για μαλλί
ΜΟΣΧΑΤΟ-ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ.(Eurokinissi-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ) Eurokinissi

Η ελληνική συναίνεση για λύση στο «σκοπιανό» είναι δεδομένη, από τη στιγμή που το «Κίνημα Αλλαγής» δεν έσπευσε να υιοθετήσει τις φαντασιώσεις της ΝΔ περί δεδηλωμένης

Το λεγόμενο «σκοπιανό» από τις πρώτες στιγμές της διάλυσης της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας ως σήμερα αντιμετωπίσθηκε από την ελληνική πολιτική σκηνή με δύο ταχύτητες: είτε ως σημαία ευκαιρίας, είτε ως πρόβλημα που πρέπει να κρύψουμε κάτω από το χαλί.

Οι εντυπωσιακές δηλώσεις από την πλευρά της νέας ηγεσίας των Σκοπίων έβαλαν ξανά το θέμα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας – και του σκληρού πολιτικού παιχνιδιού: η αξιωματική αντιπολίτευση έσπευσε να εκμεταλλευθεί κάποιες δηλώσεις του Πάνου Καμμένου με αναφορές στην απόφαση του Συμβουλίου των αρχηγών του ’92 – και να θέσει ζήτημα δεδηλωμένης σε περίπτωση άρνησής του να υπερψηφίσει την όποια συμφωνία με τους γείτονες.

Ακολούθησε νέα δήλωση Καμμένου με αναφορές στην γραμμή της κυβέρνησης Καραμανλή στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, στο Βουκουρέστι – και τα πράγματα θόλωσαν: εκεί που η ΝΔ περίμενε ένα κυβερνητικό στραβοπάτημα , βρέθηκε μπροστά σε μία προσπάθεια αρπαγής του καραμανλικού της δισκοπότηρου , που είναι το βέτο στο Βουκουρέστι , το οποίο ωστόσο συνδυάστηκε με την πρόταση για σύνθετη ονομασία των Σκοπίων.

Στην πραγματικότητα, η ελληνική συναίνεση για λύση στο «σκοπιανό» είναι δεδομένη, από τη στιγμή που το «Κίνημα Αλλαγής» δεν έσπευσε να υιοθετήσει τις φαντασιώσεις της ΝΔ περί δεδηλωμένης. Αλλά τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα για την αξιωματική αντιπολίτευση, από τη στιγμή που οι Ανεξάρτητοι Έλληνες επιδιώκουν να εμφανιστούν ως οι πραγματικοί συνεχιστές του καραμανλισμού, ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής δεν παίρνει θέση και οι καραμανλικοί της βόρειας Ελλάδας βρίσκουν μία αφορμή για να δείξουν την δυσφορία τους με την σημερινή ηγεσία του κόμματος.

Επομένως, η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας κινδυνεύει να πάθει το εξής: και να υποχρεωθεί να υπερψηφίσει την όποια συμφωνία για σύνθετη ονομασία – ας μην ξεχνάμε ότι στο Βουκουρέστι την Ελλάδα εκπροσώπησαν οι κ.κ Κ. Καραμανλής, Ντόρα Μπακογιάννη και Βαγ. Μεϊμαράκης – και να μην έχει το παραμικρό όφελος από μία τέτοια κίνηση. Αντίθετα, να βρεθεί μπροστά σε μία ανταρσία με αφορμή το σκοπιανό – όπου διάφορες πλευρές του κόμματος θα αγκιστρωθούν σε μία σκληρή θέση , μόνον και μόνον για να αντιπαρατεθούν με την ηγεσία. Θα πρόκειται για την τέλεια περιγραφή του «πήγα για μαλλί και βγήκα κουρεμένος» – αλλά τουλάχιστον η χώρα θα έχει ξεφύγει από ένα πρόβλημα…

* Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα