Η Πανδώρα από τη Μακεδονία

Η Πανδώρα από τη Μακεδονία
Συνεδρίαση Τομεαρχών της Ν.Δ. υπό τον Πρόεδρο του Κόμματος κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, 9/1/2018. (EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) Eurokinissi

Η ΝΔ - το κόμμα που κληροδότησε στην πολιτική μας σκηνή το πρόβλημα του ονόματος των γειτόνων μας - κινδυνεύει να εγκλωβιστεί σε μία σκληρή γραμμή για να μην απογοητεύσει τους ψηφοφόρους της

Οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια – αλλά όταν τη λένε , είναι πάντα πικρή: έγινε δημοσκόπηση για το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων και το 68% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν θέλει τον όρο Μακεδονία. Πεδίο δόξης λαμπρόν για τους πάσης φύσεως νεοδημοκράτες – νυν και πρώην – να αλληλοσφαγούν για την «πελατεία».

Λογικό: από τη στιγμή που έγινε σαφές ότι η «εθνική γραμμή» του Βουκουρεστίου εμπεριείχε τη σύνθετη ονομασία, οι της συντηρητικής παράταξης αντελήφθησαν ότι υπήρχε ένα κενό – το οποίο έσπευσε πρώτος να καλύψει ο Πάνος Καμμένος, προλαβαίνοντας τους πάντες.

Αρχικά, η πλευρά Μητσοτάκη προσπάθησε να καλυφθεί -για άλλη μία φορά – πίσω από τον κ. Καμμένο, ο οποίος έκανε αμέσως την «ντρίμπλα του Βουκουρεστίου» και τους άφησε αγάλματα, οπότε ξέχασαν τα περί δεδηλωμένης και πήγαν να κρυφτούν πίσω από την «εθνική γραμμή» του Κώστα Καραμανλή.

Όμως, ο κ. Καραμανλής είναι αρκετά παλιός – και αρκετά Θεσσαλονικιός – για να γίνει η ομπρέλα της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας. Εξ ου και οι διαρροές περί της μη ύπαρξης μακεδονικού έθνους, όπως και οι συμβουλές περί της δυνατότητας της Ελλάδας να πετύχει κάτι πολύ περισσότερο από όσα θα μπορούσε να είχε πετύχει τα χρόνια προ του Μνημονίου. Στη συνέχεια ήλθε η σειρά του κ. Αντ. Σαμαρά να ικανοποιήσει τα αυτιά των «σκληρών» – και ο χορός καλά κρατεί.

Πίσω από τις κινήσεις αυτές, υπάρχει ο ψυχρός , πολιτικός υπολογισμός – αλλά και ο αναπόφευκτος εκλογικός φόβος: πως θα μπορούσαν οι πολιτικοί της συντηρητικής παράταξης να απογοητεύσουν το εκλογικό τους κοινό, όταν όλα τα προηγούμενα χρόνια δίδασκαν τα περί μη ύπαρξης του όρου Μακεδονία; Ακόμα και η «εθνική γραμμή του Βουκουρεστίου» είχε σκεπαστεί από το βέτο.

Τώρα, η ΝΔ – το κόμμα που κληροδότησε στην πολιτική μας σκηνή το πρόβλημα του ονόματος των γειτόνων μας –  κινδυνεύει να εγκλωβιστεί σε μία σκληρή γραμμή για να μην απογοητεύσει τους ψηφοφόρους της, πράγμα που θα την καταστήσει υπόλογη σε περίπτωση που το πρόβλημα διαιωνισθεί.

Κινδυνεύει όμως η αξιωματική αντιπολίτευση και σε ένα άλλο επίπεδο: τα συλλαλητήρια , για τα οποία τα στελέχη της πήραν «ελευθέρας» , ενδέχεται να ανοίξουν το κουτί της εσωκομματικής Πανδώρας. Και μπορεί η Ιστορία να επαναλαμβάνεται ως φάρσα – αλλά αυτό δεν νοιάζει καθόλου τις δημοσκοπήσεις.

* Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα