Ο Ερντογάν και η Novartis

Ο Ερντογάν και η Novartis
Turkey's President Tayyip Erdogan addresses members of parliament from his ruling AK Party (AKP) during a meeting at the Turkish parliament in Ankara, Turkey, December 5, 2017. REUTERS/Umit Bektas REUTERS

Εκεί που τα πράγματα πάνε ανάποδα , είναι στις σχέσεις με την Τουρκία

Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει – αυτό είναι γνωστό. Μόνον λίγο καιρό ξαποσταίνει – και ξανά προς τη δόξα τραβά, τραβά, τραβά. Για τις κάλπες της Προκαταρκτικής μπορεί να μην τα βρήκαν στη Βουλή, αλλά με τους γείτονες όλο και κάτι γίνεται.

Η αλήθεια είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις, έχουμε χαρτιά στα χέρια μας: μπορεί ο πρόεδρος της Αλβανίας να βάζει προσκόμματα στις διαπραγματεύσεις για τα θαλάσσια σύνορα μας, αλλά αυτό που καίει την χώρα του είναι η ενταξιακή της πορεία – που περνάει από την Ελλάδα. Όπως περνά η κάθε είδους πορεία της FYROM – πάλι εμείς κρατάμε τα κλειδιά. Έτσι, στο τέλος της ημέρας θα βρεθεί συμφωνία και στις δύο περιπτώσεις.

Εκεί που τα πράγματα πάνε ανάποδα , είναι στις σχέσεις με την Τουρκία: το επεισόδιο στα Ίμια ήταν παιχνιδάκι μπροστά στα όσα συμβαίνουν στα ενεργειακά πεδία της Κύπρου – όπου οι Ιταλοί της ΕΝΙ αρχίζουν να βρίσκουν κακή ιδέα την εμπλοκή τους και ετοιμάζονται να πάρουν το γεωτρύπανό τους στο εξωτικό Μαρόκο, όπου δεν φτάνει ο τουρκικός στόλος.

Σε μία τέτοια περίπτωση, το καθεστώς Ερντογάν θα έχει δημιουργήσει ένα τετελεσμένο από το οποίο δύσκολα θα απεμπλακεί η Κύπρος – τη στιγμή μάλιστα που τα διεθνή Μέσα μεταδίδουν εκτιμήσεις που θέλουν τα αποθέματα φυσικού αερίου στην περιοχή να είναι μεγαλύτερα και από εκείνα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μάλιστα, οι εξελίξεις αυτές συνδυάζονται και με την περαιτέρω σκλήρυνση της στάσης της τουρκοκυπριακής πλευράς , σε ό,τι αφορά την επίλυση του κυπριακού: o κ. Μουσταφά Ακιντζί δεν είναι πια αυτός που ήταν – μοιάζει πολύ περισσότερο στον Ερντογάν παρά στον Αναστασιάδη.

Στην πραγματικότητα, οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν πια να διαπραγματευτούν με τους Τουρκοκύπριους, αλλά με το τουρκικό καθεστώς. Κι αν ο παλιός Ακιντζί καιγόταν για λύση, ο νέος Ακιντζί δεν σκάει και πολύ: όπως και η ίδια η Τουρκία, έχει βάλει στο πίσω μέρος του μυαλού του την ευρωπαϊκή προοπτική της τουρκοκυπριακής μειονότητας – και προσβλέπει σε άλλου τύπου λύσεις, με την Άγκυρα σε ρόλο κυρίαρχου εγγυητή.

Την ίδια στιγμή εμείς, έχουμε να καθαρίσουμε την κόπρο της Νοvartis, έχουμε να τσακωθούμε για το ποιόν της εξόδου μας από τα Μνημόνια – και να προετοιμάσουμε τις επόμενες εκλογές μας. Που καιρός για διπλωματία – τα τετελεσμένα μπορούν να περιμένουν. Άλλωστε, η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει…

*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα